Biciclete

5 sfaturi pentru cei ce vor să plece la drum lung cu bicicleta

5 sfaturi pentru cei ce vor să plece la drum lung cu bicicleta

Alexandru face parte din echipa de cicliști amatori ce a realizat cel mai mare desen pe GPS din România, parcurs în întregime cu bicicleta Sub inițiativa Ciuc® Radler Romania Activă (despre care am scris aici – când am desenat și un elefant prin GPS). În 29 de zile au parcurs peste 2500 de kilometri, au trecut prin 383 de localități și au avut parte de aproape 20 de km diferență totală de nivel.

Așa că m-am gândit că ar fi fain să-l întreb câteva lucruri despre pedalat la drum lung – căci eu nu-s prea priceput în trasee lungi. Am mers acum niște ani 300 de km, din București în Vama Veche, dintr-o bucată. Și am fost epuizat. Dar extrem de fericit.

1. Care-s cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie, neapărat, să le aibă un ciclist la el atunci când pleacă la drum lung?

In primul rand trebuie sa aiba o sursa de hidratare si nutritie. Organismul consuma din resursele proprii mai mult decat realizam si nu trebuie sa ajungem in punctul unde simtim ca am fost parasiti de energie. Asa ca recomand consumul de apa cu diferite suplimente care sa contina electroliti, zahar, carbohidrati, antioxidanti si vitamine. De asemenea este indicat consumul gelurilor, care previn scaderea glicemiei si consumul batoanelor nutritionale, care ne mentin energia necesara pentru a parcurge distante mari. Evident, trebuie sa avem in vedere si pauzele pentru alimentatie, iar eu recomand consumul preparatelor bogate in carbohidrati, care ne asigura “combustibilul” necesar pentru a merge mai departe.

Alte lucruri importante, ar fi un echipament adecvat, pantalonii sa aiba un bazon gros, astfel incat sa nu resimtim disconfortul creat de saua bicicletei, bluzele sa fie din material tehnic, care permite circulatia aerului si nu mentine umezeala, sa avem ehipament de ploaie, casca, ochelari, manusi. Neaparat, cateva unelte si kit-uri de pana, care sa ne permita remedierea eventualelor probleme tehnice. Bicicleta sa fie echipata cu obiecte de semnalizare pentru noapte, in cazul in care ne ratacim pe drum si in rest, multa voie buna. :)

2. Ce faci când simți că vrei să renunți, că nu mai ai putere și ți se pare că totul merge prost?

Avand in vedere faptul ca cel mai probabil iti doresti sa fii acolo, pe doua roti, mergand spre o anumita destinatie, ar trebui ca factorul motivant sa nu reprezinte o problema! Dar daca vine acea zi in care te trezesti si te lovesti cand te ridici din pat si dupa aluneci in baie si realizezi ca nu ai apa calda, iar cand iesi afara ploua si este racoare, iar bicicleta ta este pe pana, iar in timp ce constati asta, o pasare isi face nevoiele pe tine … daca vine aceasta zi, eu ma gandesc ce am de castigat daca aleg sa ma sui pe bicicleta si sa incerc sa depasesc toate barierele!

Dupa cativa kilometri incep sa zambesc caci incep sa ma conectez cu natura, cu peisajele, sentimentul de libertate incepe sa acapareze starea de spirit si increderea in sine creste din ce in ce mai mult si simti ca esti de neoprit! Iar acest sentiment aduce de la sine o stare de satisfactie, pe care mai tarziu o vei cauta in fiecare departament al vietii! Poti traduce foarte bine ambitia, increderea, puterea, in zona profesionala, caci fiecare stare trebuie antrenata. Asa ca hai sa ne antrenam spiritul de invingator la sport, iar in mediul profesional sau personal, sa-l practicam!

5 sfaturi pentru cei ce vor să plece la drum lung cu bicicleta

3. Ce faci când colegii de drum merg mai repede sau mai încet ca tine?

Daca pleci la drum cu un grup, trebuie sa incerci sa atingi omogenizarea lui! Intotdeuna impreuna si niciodata nu trebuie sa iti lasi in urma unul dintre colegi sau sa pleci inainte, chiar daca tu simti ca poti mai mult. Asta inseamna sa se ruleze in pluton, adica unul in spatele celuilalt, la o distanta relativ mica, dar sigura, astfel incat puterea sa se regasesca in grup si nu in puterea individuala.

4. Eu nu mă pricep deloc la alimentație – nu știu ce e bine și ce e rău să mănânc dacă plec la drum lung … tu ce ai făcut, ce ai mâncat, ce ai băut, ce ai învățat acum pe tema asta?

Am acoperit destul de clar acest aspect la intrabarea numarul 1. Dar pot completa faptul ca nu trebuie sa mancam alimente sau preparate care stim ca se digera greu sau care stim ca ne-ar putea obosi ficatul. Trebuie sa consumam preparate usoare, bogate in vitamine, carbohidrati si proteine. Asa ca un mic si o bere inainte de o tura, nu-s o idee buna.

5 sfaturi pentru cei ce vor să plece la drum lung cu bicicleta

5. Care-i cea mai faină lecție învățată în urma celor 2500 de km pedalați? Ar putea fi o lecție de viață sau doar o lecție biciclistică.

Au fost foarte multe lectii invate. Atat pe plan personal, cat si din punct de vedere al ciclismului. Dar cel mai important este faptul ca am parcurs aceasta distanta si cand am ajuns acasa, am realizat ca am avut onoarea de a fi facut parte dintr-o initiativa care are ca scop principal un obiectiv foarte curat si sanatos… miscarea! Ma tot gandeam cat de fain ar fi ca macar o persoana care s-a uitat la noi, ne-a vazut la TV sau a citit o postare pe una din platformele sociale, sa fi zis “Mama, ce pofta mi-au facut sa ies la o tura!”. Eu sper din suflet ca exista mai multe persoane carora le-am trezit pofta de miscare, indiferent de natura ei. Si mai sper ca am avut un mic aport la cresterea procentului de romani activi si ca initiativa Ciuc Radler Romania Activa va rasuna in continuare si i se va auzi si ecoul! :)

Trebuie să-mi fac curaj să mai plec la un drum lung cu bicicleta cândva. Andrei? :)

PS: Vă recomand să-l urmăriți pe Levi, care acum a ajuns cu bicicleta undeva prin Finlanda.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

  • Reply
    CosminT
    27/08/2015 at 13:09

    Nu doar că mi-ați făcut poftă. Îmi schimb bicicleta pentru asta:)
    Chapeau!

  • Reply
    Ema Georgescu
    31/08/2015 at 08:53

    in astfel de plecari in grup conteaza mult si calitatea grupului, daca sunt prieteni si pe alte considerente in afara pedalatului

  • Reply
    Romania e activa! – Pandutzu.com
    04/01/2016 at 18:57

    […] din aceasta aventura, la Sabina un infografic cu ce-a inseamnat toata nebunia asta, la Ariel gasiti 5 sfaturi pentru cei care vor sa porneasca la un drum lung cu bicicleta de la acelasi Alexandru, iar Cristian ne povesteste cum a ajutat aceasta aventura intreaga […]

  • Reply
    Virgil Popa
    12/02/2021 at 21:55

    Daca ne ai făcut pofta? Nu știu. Dar știu ca anul asta(2021) voi pleca pe bicicleta. In 14 mai de la km 0… Si voi străbate țara, pe oriunde ma vor duce rotile. Mulțumesc

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează