Interesant

“Tati, ce-i acela un ziar?”

Tati, ce-i acela un ziar?

Undeva prin clasa a 10-a sau a 11-a am pus un pariu cu o colegă de clasă și prietenă foarte bună (nu eram colegi de bancă, Andreea, nu?).

Pariul zicea că dacă până în 2014 “dispar ziarele” sub forma sub care o știam noi atunci, ea urma să plătească un prânz copios la Hard Rock Cafe în București pentru noi doi. Dacă nu, urma să-l plătesc eu.

Eu eram un mare susținător al faptului că presa va rămâne doar sub formă electronică în cinci ani.

Ca să ne înțelegem: Era 1 aprilie 2009 și ziarele se vindeau încă în stil mare, la fiecare colț de stradă.

Internetul era în vogă, dar smartphone-urile erau o invenție nouă și foarte puțini oameni atinseseră până atunci, cel puțin în jurul meu, un iPhone. Extrem de puțini aveau internet pe telefon și chiar îl foloseau. Facebookul încă nu era viral în România…

Ca idee, ca să ne ținem de pariu am scris totul pe nu bilețel și am semnat, ca doi copii care credeau că se vor ține de pariuri valabile peste cinci ani.

Bilețelul l-am tăiat în două părti egale și pe bilețelul ei au rămas datele mele de contact, în caz că pierdem legătura peste ani, și vice-vercea. E cel din poza de mai sus.

Pariul s-a terminat la 1 aprilie 2014, dar nu ne-am văzut niciodată la Hard Rock Cafe pentru prânzul copios. Ne-am luat cu altele. Dar dacă ar fi să ne vedem acum, probabil că eu ar trebui să plătesc prânzul.

Ziarele n-au dispărut de tot, n-au rămas doar în forma lor electronică, dar sunt 100% sigur că tot mai des vom auzi replici de genul “Tati, ce-i acela un ziar?”

În ultimii ani tirajele ziarelor tipărite au scăzut drastic, multe ziare s-au închis complet sau au rămas doar cu un site amărât în care apar articole deloc jurnalistice.

Eu n-am mai atins un ziar de câțiva ani nici măcar întâmplător. Ah, ba da, greșesc, am atins acum vreo 3 ani un ziar când am împachetat un cadou pentru cineva și am ținut neapărat să fie împachetat într-un ziar…

… Iar ultima dată, recent, am atins un ziar acum câteva zile. Dar nu orice ziar, un ziar de acum 25 de ani!

Anunțul Telefonic a retipărit prima-prima ediție a sa, din 1990. Eu nici măcar nu eram născut la vremea aceea. El poate fi răsfoit “online” aici.

În 1996 Anunțul Telefonic a apărut pentru prima dată și online – matematic vorbind, asta înseamnă acum 19 ani.

Zilele trecute curierii de la Tribul au dat ziarul aniversar retipărit clienților ce le-au ieșit în cale sau chiar oamenilor ce l-au cerut.

Sunt șanse mari ca curierii să mai aibă câteva ziare prin genți, deci dacă-i vedeți prin oraș nu ezitați să-i opriți să le cereți ziarul din 1990. E amuzant să-l răsfoiești.

Mai jos sunt doar câteva poze cu oamenii ce ne-au ieșit în cale sau care ne-au oprit pe stradă pentru a ne cere ziarul.

Andreea, insist să plătesc acel prânz copios! Și poate să refacem pariul? :)

Tati, ce-i acela un ziar?

Tati, ce-i acela un ziar?

Tati, ce-i acela un ziar?

Tati, ce-i acela un ziar?

Tati, ce-i acela un ziar?


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

4 comentarii

 • Reply
  Nicky Predescu
  08/06/2015 at 14:39

  Nu refa nimic, iar pierzi!

  • Reply
   Ariel
   08/06/2015 at 14:40

   Crezi? Eu aș risca. :)

   • Reply
    Dobre Petronel
    08/06/2015 at 14:45

    Cred ca risti bine.:)) Pariaza iar pe 5 ani, de data asta sigur iti iese. :))

 • Reply
  Andreea
  08/06/2015 at 15:10

  Mi-a adus zambetul pe buze poza asta! Si cred ca de fapt atunci cand am facut pariul eram si colegi de banca :) Good ol’ times ^_^

  It’s a deal ;) Abia astept sa ne vedem :D

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează