Atât au strâns oamenii dragi de la Recicletă – 130 de tone de hârtie!
Şi cu fraza asta îmi apar multe “wow”-uri în cap:
– 130 de tone cărate doar cu ajutorul a două reciclete?! WOW!
– 130 de tone de hârtie salvată şi reciclată de către un proiect care e la început de drum?! WOW!
– 130 de tone de hârtie salvată aici, în Bucureşti?! WOW!
De când binevoieşte lumea să-şi dea hârtia la reciclat?! :)
Recicleta e un proiect ambiţios pe care-l tot admir şi în care cred de când am auzit de el prima dată. Oamenii ăştia strâng hârtie şi o duc la reciclat. Strând, în mare parte, de la firme. Am fost şi eu anul trecut şi am condus o recicletă. Era greu de condus goală… dar s-o vezi plină cu câteva zeci de kg de hâtie! ABIA O PUTEAM CONTROLA, eu, Ariel, biciclist care crede despre sine că are muşchi la picioare!
Mai mult, programul s-a extins, şi Recicleta merge în 34 de scări de bloc!
România produce anual 365 de kilograme de deşeuri per locuitor, 27 de kilograme reprezentând doar consumul de hârtie. Din cantitatea totală de deşeuri municipale, 99% ajung la goapa de gunoi, doar 1% fiind reciclate.
Cum funcţionează? Deşeurile de hârtie vor fi adunate în containere special amplasate în 34 de scări de bloc din zona Bucur Obor a Bucureştiului în perioada septembrie – octombrie 2012. Transportul hârtiei se va face cu ajutorul unor cargo-biciclete care nu produc emisii de gaze nocive oamenilor şi naturii. Acestea sunt conduse de persoane defavorizate din punct de vedere social, care, astfel, au şansa să obţină legal un venit şi să beneficieze de asigurare medicală pentru ei şi copiii lor.
Cine sunt beneficiarii? În faza pilot a proiectului vor fi incluşi circa 8.000 de bucureşteni din 34 de scări de bloc din sectorul 2. Fiecare scară de bloc are şansa să câştige 2.500 de lei dacă vor colecta corect hârtia în perioada desfăşurării proiectului. În plus, copiii şi tinerii vor putea câstiga cele trei biciclete puse în joc dacă răspund creativ la întrebarea “Cum ajut eu natura prin reciclare?” (filmuleţe, colaje, poezii, povestioare, desene, mesaje audio). Cele mai creative şi interesante 3 lucrări vor fi premiate.
Care sunt rezultatele aşteptate? Pe parcursul celor două luni de proiect ne aşteptăm ca locuitorii celor 34 de scări de bloc să colecteze în jur de trei tone de hârtie.
Ce va urma? În funcţie de rezultatele proiectului pilot, ne propunem să extindem treptat Recicleta în cât mai multe scări de bloc în tot Bucureştiul.
Sper ca proiectul să meargă mai departe şi să prindă bine, cum a prins până acum. E un proiect care, în mod cert, n-ar trebui doar admirat, ar trebui să ne inspire! :D
Felicitări, măi, oameni ai ViitorPlus!
Comentează