Dovada că se poate

Am cunoscut antreprenorii de mâine

Am cunoscut antreprenorii de mâine

Pe mână am niște brățări foarte colorate pe care nu le dau niciodată jos. Cea mai veche este din 2009. Toate indică același lucru: că-s profesor-voluntar într-o tabără internațională în care merg anual de prin 2002. În tabăra aia am învățat limba engleză, am învățat să socializez, am “pus” bazele încrederii în mine, am legat prietenii care durează până azi și sunt sigur că unele vor dura până-mi găsesc finalul.

Când am împlinit vârsta de 18 ani n-am mai fost acceptat în tabără ca participant, așa că singura “metodă” de a mă furișa în continuare, vară de vară, în tabără era să devin profesor-voluntar.

De multe ori sunt întrebat ce-i cu brățările sau de ce dispar câte o lună-două din București prin “tabere”. Mi-e greu să explic de fiecare dată ce mă motivează să merg în aceste tabere. E o întregă experiență ce-i foarte greu de descris.

Am cunoscut antreprenorii de mâine

Zilele trecute am ajuns în ceea ce se numește “Țara lui Andrei“, o tabără cu 60 de copilași din clasele 1-4 care vreme de o săptămână învață despre antreprenoriat și responsabilitate.

Și deci de câteva zile sunt aici, stau cu ei la masă, învăț alături de ei despre investiție, sustenabilitate, comunitate, responsabilitate și alte cuvinte ce mi se păreau foarte grele acum 5-6 ani, când am început să le descopăr singurel.

Nu pot să nu mă gândesc la cum se va schimba viața puștilor ăstora care au impresia că se joacă toată ziua într-o tabără, dar de fapt, fără să-și dea seama, învață despre niște lucruri ce le vor fi necesare în câțiva ani.

Am cunoscut antreprenorii de mâine

Unii dintre ei, deși legal încă n-au voie să facă “afaceri”, deja au idei bune. Deci mi-e clar că o parte din cei 60 vor deveni antreprenori. Urmează un val de monetizare a pasiunii.

De obicei, când merg în tabere, sunt implicat – adică am contact direct cu ceilalți voluntari și cu participanții, dar de data asta am rolul de “observator”. Și cel mai fain lucru pe care l-am observat este implicarea voluntarilor și a trainerilor.

Am găsit aici vreo 10 voluntari – care au grijă de copii 24/7 (îi trezesc, stau cu ei la masă, îi bagă la culcare, îi duc de la un training la altul etc.) și vreo 20 de oameni cu diverse roluri de traineri.

I-am întrebat pe câțiva dintre ei: “De ce ești aici? Ce te-a motivat să vii și să lucrezi cu niște copilași care fac toată ziua ca titirezul?” și, deși răspunsurile-s variate, toate se învârt în jurul conceptului de a “da înapoi” și de a “simți că faci un bine”.

Dar, primele cuvinte ce vin pe gură sunt, cel mai adesea: “Nu știu!” – și pot să rezonez cu acest “Nu știu” foarte mult. Parcă-i în firea omului să facă asta. Să “dea înapoi”. Să facă ceva “with a higher purpose”. Așa cum nu știi să explici de ce ți-e foame. … Că așa ești “codat”, să simți foamea.

Am cunoscut antreprenorii de mâine

Mai sunt două sesiuni de tabără în “Țara lui Andrei” în această vară. Nu o să fiu aici, din păcate, dar o să stau cu ochii pe poveștile ce ajung pe pagina de Facebook.

Respect oamenilor care au pus bazele Țării lui Andrei și oamenilor care nu dorm prea mult nopțile astea pentru că preferă să educe niște copilași. Mă bucur că am cunoscut o parte dintre antreprenorii de mâine și oamenii din “spate”, care fac “schimbarea” posibilă.


“Și pe cine întreabă antreprenorul?”

“Pe comuniști!”

“Exact, pe comunitate!”

Am cunoscut antreprenorii de mâine

Prezent cu mine aici este și Răzvan.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

7 comentarii

  • Reply
    Nicoleta
    16/07/2014 at 17:29

    Super ideea cu profesor voluntar!!!
    Putem primi mai multe detalii despre asa tabere?

    • Reply
      Ariel
      17/07/2014 at 22:10

      Din câte știu au aplicat anul acesta 240 de voluntari. Din ei vin în tabere 6 voluntari per sesiune și sunt 5 sesiuni.

      Cred că cel mai bine e să stai cu ochii pe taraluiandrei.ro pentru detalii sau să-i contactezi pe pagina lor de facebook! :D

    • Reply
      Țara lui Andrei
      18/07/2014 at 16:09

      Bună, Nicoleta,

      Pentru ediția de anul acesta perioada de recrutare de voluntari s-a încheiat. Însă te invităm să aplici anul următor. Câteva detalii mai jos. :)

      Înscrierea în Tabăra din Țara lui Andrei se face prin trimiterea unui CV, a unei scrisori de motivație și a unui scurt video prin care îți motivezi dorința de a participa ca voluntar în Tabără, pe adresa de mail scoala@taraluiandrei.ro

      Perioada de înscrieri pentru fiecare ediție va fi comunicată imediat după anunțarea câștigătorilor competiției Școala lui Andrei, începând cu luna iunie.

      Dacă mai ai întrebări, ne poți scrie și pe pagina de Facebook Țara lui Andrei – https://www.facebook.com/taraluiandrei.ro.

      Succes! :)

  • Reply
    Andra
    16/07/2014 at 22:16

    Imi place cum ai incadrat toata povestea. :)

    Dar ce vreau sa-ti spun e ca mi-e cunoscut dialogul din urma :)) tot la un training am patit ceva asemanator:

    trainer: Care e cea mai importanta resursa?
    participant: Banii.
    trainer: Exact, oamenii.

    :))

    • Reply
      Ariel
      17/07/2014 at 22:09

      Da, am auzit la astfel de dialoguri funny între traineri și copilași că n-am mai avut vreme să le notez pe toate! :D

  • Reply
    Profesorul Inițiativă - [de pe Instagram] | Ariel Constantinof Blog
    21/07/2014 at 23:02

    […] Am scris aici despre magia Țării lui Andrei. […]

  • Reply
    Fiecare dintre noi schimbă lumea din jurul lui - Ariel Constantinof Blog
    02/08/2016 at 21:28

    […] Am mai scris din Țara lui Andrei și aici, acum 2 ani. […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează