România

ARDe flacăra speranţei sau s-a stins?

ARDe flacăra speranţei sau s-a stins?N-o să mint. Scriu articolul acesta în urma unei discuţii faţă-n faţă cu reprezentanţii ARD – Alianţa România Dreaptă .

N-o să mint, politica e un subiect care nu ma interesează de foarte multă vreme.

N-o să mint, fraza de mai sus are două sensuri.

Politica e o “pasiune” sau o “responsabilitate de cetăţean” pe care mi-am asumat-o destul de recent.

N-o să mint… sunt, probabil, foarte naiv când vine vorba de politică. Sunt uşor de manipulat.

Aseară (6 noiembrie) am stat 2 ore şi jumătate, vreo 10 bloggeri, în faţă cu Vasile Blaga, MRU, Adriean Videanu şi încă doi care, spre deosebire de primii trei, nu mi-au plăcut.

Ce s-a făcut acolo? S-a discutat “programul de guvernare 2013-2016 al ARD”.

Cum? Bloggerii au pus întrebări, cei din faţă au răspuns.

Peste 50% din discuţie a fost strict economică. Situaţia financiară actuală lasă de dorit, iar vina este în mare parte aruncată pe actuala guvernare super-eronată.

Adriean Videanu, prima dată în viaţa mea când îl văd şi ascult, pare un om şmecher. Şi când zic “şmecher” nu mă refer la “hoţoman” sau “şmecheraş”, ci un om care pare că ştie foarte bine ce face, un om cu rezultate bune în trecut şi tot aşa.

Dar, e drept, eu sunt uşor de manipulat, astfel că voi spune ce-am văzut şi ce-am simţit fără să trag concluzii.

Economic vorbind, planul ARD pare bun. Creşterea salariului minim (la 850 RON) pe economie şi scăderea taxelor (reducerea cotei unice) – ca scop final de a scăpa de munca la negru.

Cică există extrem de multe salarii care la stat sunt anunţate cu salariu minim pe economie. Adriean Videanu spune că asta-i muncă la negru într-o proporţie foarte mare iar mărirea salriului minim şi scăderea taxelor ar duce la “vindecarea” celor ce muncesc la negru.

ARDe flacăra speranţei sau s-a stins?
poză făcută de Şuţu

MRU: “800 de firme mici dispar lunar pe seama statului ce nu poate da TVA-ul înapoi la timp sau nu-şi poate achita datoriile la timp.” – citatul nu-i 100% exact, nu mă călcaţi pe cap, dar asta a zis, cu alte cuvinte. :)

Vasile Blaga: “N-avem probleme cu legile, ci cu respectarea şi impunerea lor.

Vasile Blaga: “Un român din doi care locuiesc în Spania sunt în şomaj – de aceea cei fugiţi afară nu mai trimit la fel de mulţi bani în ţară ca în trecut.

Ce-am mai văzut sau n-am văzut interesant în programul de guvernare

La capitolul “Dezvoltarea transportului urban” avem DOAR:

– continuarea lucrărilor de extindere a magistralelor de metrou în Bucureşti (M4, M5, M6)

– modernizarea magistralelor de metrou deja existente în Bucureşti

– înnoirea parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie.

VREAU DEZVOLTAREA ŞI ÎNCURAJAREA UNEI INFRASTRUCTURI DE BICICLETE ÎN ORAŞELE MARI: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov etc.

Cel mai mare capitol se intitulează “Justiţie şi politici anticorupţie”

E bine, măcar ştiu unde avem probleme. Nimic excepţional de notat de acolo.

La capitolul “Tineret şi sport”:

Scrie “descurajarea tinerilor de la consumul de droguri de orice fel” – oare asta înseamnă legalizarea drogurilor uşoare? Ştiu, ştiu, sunt cârcotaş, dar nu înţeleg de ce “descurajarea consumuli de droguri” apare doar la tineri şi nu apare într-un loc “general”. Sunt sigur că nu doar tinerii se droghează.

Şi, oricum, e dovedit că legalizarea drogurilor uşoare este o metodă de succes.

Tot despre tineri:

– sunt încurajaţi să-şi facă firme (au taxe mai mici)

– sunt încurajaţi să se angajeze (nu li se plătesc diverse taxe în primul an de către angajator către stat – deci angajatorul vrea să angajeze tineri)

– sunt încurajaţi să stea în ţară

În fine, părerea personală de final – CONCLUZII PERSONALE

Programul de guvernare pe care l-am primit e gros. Are părţi frumoase, părţi lipsă şi părţi care par irealizabile cât o să mai am eu dinţi în gură – adică în următorii zeci de ani.

Atât Adriean Videanu cât şi Vasile Blaga au fost de apreciat aseară. Au fost cam singurii care au ştiut să aştepte ca bloggerii (unii mai nesimţiţi) să-şi termine întrebările, n-au întrerupt şi au răspuns calumea. Când erau “loviţi”, înghiţeau în sec şi îşi asumau greşeli trecute.

Vasile Blaga pare a fi omul cu cea mai mare experienţă de acolo. Media, pare-mi-se, a făcut ca el să pară un om mult mai nasol decât este. Culmea, aseară mi-a lăsat cea mai bună impresie din sală.

Când vine vorba de politică, oamenii au obiceiul de a sări la bătaie. Şi pun asta pe seama faptului că o mare-mare-mare parte dintre noi nu este capabilă să înţeleagă multe lucruri pe care politicienii vor să le facă, trebuie să le facă sau chiar le fac.

Aseară m-am chinuit foarte mult să înţeleg cifrele şi teoriile prezentate de Adriean Videanu. Nu-mi place matematica, deci nu rezonez. Dar omul acesta a luat o foaie de flip-chart şi a început să explice planul. Nu s-a lăsat până n-a fost totul clar. Şi acum mi-e clar. Mi-e foarte clar.

Dacă nu era el să explice, probabil aş fi auzit la televizor doar: ARD vrea să majoreze salariul minim pe economie şi să scadă taxele în contextul în care noi deja avem o problemă economică imensă! Şi probabil m-aş fi îngrozit.

Dar, nu. Planul are o explicaţie pe care probabil oamenii de la televizor nu o vor auzi. Scos din context, totul poate suna rău.

Eu am o părere foarte proastă despre actuala guvernare – Ponta, USL. Şi cum votul este o responsabilitate, probabil voi merge pe varianta “răul cel mai mic”.

În încheiere vreau să dau două sfaturi…

Căci există şanse ca textul meu să fie citit de cineva de la ARD şi atunci… de ce să nu profit de moment?

Deşi am doar 21 de ani, vreau să dau două sfaturi Alianţei România Dreaptă:

1. luaţi în calcul (în mediul urban) formarea unei infrastructuri pentru biciclete.

2. nu (mai) propagaţi ideea că opoziţia (USL/PSD/cum vreţi să-i ziceţi) are toată puterea media (carevasăzică tot trustul INTACT şi mai ştiu eu ce alte televiziuni/ziare).

Chiar dacă este adevărat, nu este ceva ce vreţi să propagaţi. A te plânge, în public, nu e de ajutor. Niciodată.

Oameni dragi care mă cunoaşteţi…

… şi aţi citit rândurile de mai sus (care ajung la ~1000 de cuvinte) – e în regulă, nu am de gând să scriu despre politică.

Dar aseară am avut o oportunitate. Cei interesaţi vor citi. Cei neinteresaţi nu vor citi şi nu vor vota.

Nu-mi plac discuţiile “scoase din context” despre politică pentru că, aşa cum am zis mai sus, duc la “bătăi” care rezultă în “pierderi de vreme”.

Deci, să ne abţinem. :)

PS: Îmi place de mor rozul din sigla ARD-ului. N-am găsit nimic în program despre “acceptarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, dar poate acest mesaj este comunicat indirect prin culori.

PPS: This guy… “Aurelian Pavelescu”, never heard of him. I dislike him.

Au mai participat la întâlnire Vlad PetreanuCristian DorombachCetin AmetceaAlex MihăileanuRadu BădoiuCristi Şuţu


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Campanie electorala - Cine tipa mai tare? | piticu .ro blog
    19/11/2012 at 01:11

    […] ARD cu … hm, ceva oameni. Pe langa mine au fost la intalnire Arhi, Sutu, Petreanu, Subiectiv, Ariel si altii. L-am vazut pe Videanu cu cifre si cu explicatii care voiau sa spuna ca eu am dreptate […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează