Eu unul nu cred în CV-uri. Nu mi-am făcut niciodată un CV, nu o să-mi fac niciodată un CV şi cred cu tărie că viitorul CV-urilor e unul nul.
Deci, de curiozitate:
Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:
13 comentarii
Stefan Murgeanu
10/12/2010 at 17:11daca scopul poll-ului era sa afli cam cum vede lumea viitorul CV-ului, atunci intrebarea si variantele de raspuns sunt pretty much irelevante ;)
CV-ul nu va muri, dar portofoliul si recomadarea/abordarea directa va creste foarte mult ca importanta in recrutare :)
Ariel
10/12/2010 at 17:20Atunci hai să facem un poll relevant. Oricum tu cred că ştii cel mai bine răspunsul. Eşti cel mai în materie online-ist pe care-l ştiu.
Deci ce spui tu e că CV-ul nu moare, dar portofoliul (deci experienţa concretă) şi abordările directe (nu ştiu exact cum putem explica asta mai bine) câştigă mult teren…
Dar ce zic eu este: Dacă ai un portofoliu şi îţi plac abordările directe, nu este în 99% din cazuri cam irelevant un CV?
Adică dacă angajezi un pictor şi vezi în portofoliul lui 10 tablouri excepţionale, mai contează că în CV scrie că a făcut Liceul Teoretic “Ion Becali” şi că n-a mai fost niciodată angajat ca pictor, ci doar ca gunoier?
În momentul de faţă se pare că da, aceste mici date din CV sunt relevante cumva-cumva pentru mulţinaţionalele care se super-respectă (ca-n filmele americane)… dar nu o să înceteze şi chestia asta?
Just sayin’.
Şi deci, ce mai adăugăm în poll?
“Am CV, dar nu cred în el.” ?
Stefan Murgeanu
10/12/2010 at 17:59in primul rand cred ca trebuia sa adresezi o intrebare de genul “tu cum crezi ca va arata in viitor un CV” sau ceva de genul acesta
in ceea ce priveste faza cu portofoliul, folosirea exclusiva a acestuia este valabil pentru un numar limitat (!) de functii/pozitii
ce portofoliu poate prezenta o secretara, de exemplu (si sa nu-mi spui ca o poza cu decolteul :D :)))) )?
pentru o persoana super specializata si calificata (adeca un max 5% dintre angajati si destul de multi dintre freelanceri) este ok un portofoliu
de exemplu nu cred ca ii cere cineva un CV lui Brad Pitt, dar daca o companie angajeaza sculeri-matriteri, greu doar pe baza unui portofoliu (care portofoliu?) ;)
Ariel
10/12/2010 at 18:20Meşterii un portofoliu cu lucrările pe care le-au făcut (dacă nu ne referim la băi şi camere cu parchet, ci la construcţii mari). Dar în fine, cred că meşterii nici n-au CV-uri. Sau au? Cel puţin la noi aici mă îndoiesc că au. Dar generalizez degeaba, cine ştie.
Iar o secretară… well… zi-mi te rog oameni care-şi doresc să fie secretare sau gunoieri. Până şi cel mai sărac om de pe planetă îşi doreşte să se angajeze ca pictor (sau altceva, în funcţie de pasiuni poate), dar nu ca gunoier sau secretară sau badigard sau etc.
Şi mă întreb acum ce relevanţă are CV-ul unui badigard. Că a făcut un curs de Kiokushinkai şi că are 2 metri înălţime cred că-i de ajuns. Nu mă interesează că are un master în cine ştie ce altceva, nu?
Stefan Murgeanu
10/12/2010 at 19:47@Ariel
hai sa facem un exercitiu de imaginatie: tu esti un mic antreprenor la inceput de drum (afacere offline) si ai nevoie sa angajezi 4 persoane, iar momentan tu te ocupi de angajari (la fel cum te ocupi cam de toate lucrurile din firma)
cele 3 persoane sunt precum urmeaza:
un buyer
un brutar
o asistenta (un fel de secretara ce le face pe toate in firma)
o contabila
spune-mi te rog cum ai proceda sa recrutezi cele 4 persoane, acestea sa indeplineasca criteriile tale (experienta, studii, competente, talent etc) fara sa le ceri CV, si te rog incepe chiar cu primul pas, pana la angajare
multumesc :)
PS: cine vrea sa se faca secretara sau gunoier este total irelevant in aceasta discutie, sunt convins ca vei intelege asta ;)
Ariel
11/12/2010 at 00:55@Ştefan
(Nu pot să-ţi dau reply la ultiam chestie pe care ai zis-o, deci scriu aici.)
Ok, am înţeles ideea, CV-ul e primul pas, e primul lucru pe care ţi-l poate cere un angajator – CV-ul ne uşurează munca şi de aia există şi de aia e benefic. Am înţeles bine?
Dar ce încerc să spun este că nu este necesar mereu.
Eu, unul, aş cere o scrisoare de intenţie. Dar eu sunt retardat şi eu n-am angajat niciodată oameni, precum mi-a reproşat cineva. Deci n-am de unde să ştiu cum e cu scrisorile şi cu CV-urile şi bla-bla.
Tot ce încerc să zic este că oamenii se pot angaja şi fără CV-uri. Oamenii au viitor fără CV-uri. Şi părerea mea, doar a mea, e că într-un timp relativ scurt şi companiile vor renunţa la CV-uri (Deja au început să renunţe într-un fel sau altul prin faptul că prin citirea CV-ului te cheama sau nu la alte mici interviuri şi teste – deci nu te angajează direct, doar după CV.)
Stefan Murgeanu
11/12/2010 at 17:04@Ariel
pai tu ai avut dreptate de la inceput in aceasta privinta (Tot ce încerc să zic este că oamenii se pot angaja şi fără CV-uri. Oamenii au viitor fără CV-uri.)
eu am fost si sunt in dezacord doar in partea cu generalizarea absoluta “cred cu tărie că viitorul CV-urilor e unul nul” ;)
Ariel
11/12/2010 at 17:52@Stefan
Actualul CV, cum il stim noi, crede ca-i nul. Nu acum, ci in viitorul apropiat va deveni nul.
Dar cred ca va prinde alte forme – cum ai zis si tu.
Dar gata cu tutorialele despre “Cum se scrie un CV”. :)
Anyway, am clarificat, am inteles. Timpul ne va demonstra care a preconziat mai corect. :))
doulfe
10/12/2010 at 18:03Daca ai avut timpul si resursele necesare pentru a te face cunoscut ca apoi sa fii angajat pe baza de “reputatie”, da, de aici incolo CV-ul e irelevant.
Daca esti presat de situatia financiara si trebuie sa faci ceva (cazul meu), atunci CV-ul e util. La interviuri mi l-au intors pe toate partile.
Acum sunt in Anglia (unde nu ma stie nici dracu’), deci da, am nevoie de CV. Mai mult, aici CV-ul e sfant.
Doro
10/12/2010 at 18:10CV-ul mi-a adus ieri cel mai mișto job de pe Planetă.
Ariel
10/12/2010 at 18:17In Germania, nu? :) Congrats!
Doro
11/12/2010 at 02:42In Germania, la Agentia Germana de Presa :D
Mihai
13/12/2010 at 12:44Am dar de folosit la angajare..IOC…TOTUL se face prin relatii..etc. indiferent daca esti bun sau nu.