Peste mări și țări

Câteva păreri despre viața în Belgrad

Câteva păreri despre viața în Belgrad

Weekendul trecut am ajuns în Belgrad. N-am apucat să vizitez cu adevărat orașul, ca un turist, căci nu m-am dus tocmai în vacanță, dar am gustat oleacă din viața de acolo și poate că nu-i o idee rea să împărtășesc.

În primul rând: nu există roaming. Sau, în fine, există, dar prețurile sunt de așa natură că este ca și cum n-ar exista. Eu de câțiva ani am o opțiune de 3 euro pe zi ce-mi oferă în roaming toate minutele și cei 3GB de net pe care-i am acasă. Fiecare zi petrecută într-o țară străină (nu numai din Europa) mă costă 3 euro, dar stau pe net ca acasă. Dau sms-uri, sun fără grijă … 3 euro pe zi. Merită.

Ei bine, în Serbia această ofertă nu există. Adică Vodafone nu oferă așa ceva pentru Serbia… deși oferă așa ceva pentru țări precum Africa de Sud. Ca idee, în Serbia 1 MB de internet în roaming costă 9.6 euro.

Deci pentru prima dată după mulți ani am fost un turist fără 3G, lucru care m-a dat peste cap pentru că nu-mi notasem adresa hotelului și alte detalii, fiind 100% sigur că internetul meu nu o să fie o problemă.

Concluzia: am intrat într-o cafenea și am stat pe Wifi cât am sorbit o cafea.

Câteva păreri despre viața în Belgrad

Toată lumea știe engleză.

Am vorbit engleză cu tineri și cu vârstnici. N-am găsit om care să nu știe să-mi răspundă în engleză si care sa nu mă ajute. Toți localnicii s-au purtat super-frumos cu mine. Am mai fost prin tot felul de țări străine și orașe mari și, pe bune, niciodata n-am fost așa de impresionat.

Budapesta? Nicio boabă de engleză. Trebuie să ai mare noroc să zică cineva altceva în afară de “nem tudom” (sau cum se scrie).

Barcelona? Noroc cu turismul că mai rup unii pe ici pe colo cu engleză… dar altfel … nicio șansă.

Câteva păreri despre viața în Belgrad

Orașul arată suuuuper-bine!

Odată ce-am ajuns în oraș am observat că au trotuarele largi și nu există (la prima vedere) mașini parcate ilegal sau pe trotuar. În ultima zi, însă, am văzut un trotuar ocupat de mașini în stil bucureștean.

Cică de un an orașul este într-o schimbare masivă și poliția dă extrem de multe amenzi șoferilor. Motiv pentru care totul arată acum mai bine. Cică până acum un an era un dezastru, probabil comparabil cu Bucureștiul.

Piste de biciclete nu prea sunt pentru că orașul este plin de dealuri destul de abrupte. În partea nouă de Blegrad, unde dealurile lipsesc, am văzut că-s piste de biciclete destul de timide, pe trotuar.

Ah, și, pe bune: orașul mi se pare foarte-foarte curat. N-am văzut jeg pe jos. Poate doar mucuri de țigară. Dar oricum orașul este curățat zilnic… (Bucureștiul e curățat de două ori pe an sau când?) Barcelona era curățată în fiecare seară/noapte. Jeturi de apă puternice, mături, chestii…

Câteva păreri despre viața în Belgrad

Toată lumea fumează.

Peste tot. Toată lumea. Cred că 1 sârb din 10 nu fumează. Restul bagă nicotină la greu. Sau cel puțin asta-i impresia cu care am rămas.

Ah, și deși au “lege” care interzice fumatul în localuri, tot se fumează. Peste tot. :)

Localnicii vorbesc despre corupție.

Oamenii cu care am vorbit, localnici, pe care-i cunoșteam dinainte, mi-au tot vorbit despre corupție. Cică totul se rezolvă cu puțini bani. De la amenzi evitate și până la parcatul pe trotuare … corupția cică-i mare-mare.

Tricouri cu Putin

M-a frapat faptul că pe străzile din centrul Belgradului se vindeau tricouri cu fața lui Putin. Credeam, inițial, că-i vorba de ceva “miștocăreală”. Dar când am întrebat un amic care-i faza, mi-a zis că există o mișcare a oamenilor “pro-Rusia”.

Orașul are tot felul de graff-uri ce susțin “unirea cu Rusia” iar turiștii cumpără tricouri cu portretul lui Putin. Ciudat, nu?

Câteva păreri despre viața în Belgrad

Și în rest…

E ieftin. E puțin mai ieftin ca la noi. Banii se schimbă în dinari, căci cu euro n-ai ce face. Un euro este 120 de dinari. Eu am schimbat 10 euro în aeroport la un curs mai slab ca să am de autobuz și apoi am schimbat în centru la 120 de dinari.

Aeroportul este minuscul și foarte ciudat. La plecări “security check” este abia când te duci la poartă/gate. Orice-ți cumperi de băut din duty free este oprit înainte de poartă. E 100% pe dos față de cum e în alte aeroporturi.

Orașul este super-viu, centrul Belgradului fiind plin de oameni chiar și intr-o zi de joi la ora 14:00.

Sunt mulți cântăreți pe străzi și lumea le dă bani cu plăcere.

Per total oamenii par fericiți, zâmbăreți, bine dispuși și petrec mult noaptea.


În zilele petrecute p-acolo am stat mai mult în hotel, dar oricum am făcut două vlog-uri de la fața locului, atât cât am putut să mă plimb. Iată:


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Dragos
    04/02/2016 at 18:36

    Nu pare foarte diferit de ce e la noi. Probabil ca as merge doar cu treaba.

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează