Dovada că se poate

Ce înseamnă colectare selectivă într-un liceu din București în două săptămâni? 640 kg de hârtie!

Ce înseamnă colectare selectivă într-un liceu din București în două săptămâni? 640 kg de hârtie!

Ariel și câțiva viteziști.

Săptămânile ce-au trecut am fost implicat într-un proiect pilot foarte-foarte fain marca Orange și ARC – și anume în ceea ce se numește “Atelierul de responsabilitate socială“.

Pe scurt: Orange a ales 3 licee din București (Colegiul Național “Mihai Viteazu”, Liceul Bilingv “George Coșbuc” și Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes”) pentru care să țină două workshopuri despre colectare selectivă și responsabilitate socială și, totodată, să le provoace la un concurs de coletare.

În fiecare dintre cele 3 licee s-au plasat mici “tomberoane” de colectat plastic, hârtie și telefoane mobile vechi.

Eu am fost “omul” care trăgea de viteziști. Spre rușinea mea, se pare că am fost cel mai puțin “motivațional“, căci rezultatele finale arată așa:

Colegiul Național “Mihai Viteazu”: 27 kg de hârtie, 2 kg de plastic, 25 de telefoane mobile

Liceul Bilingv “George Coșbuc”: 193 kg de hârtie, 7 kg de plastic, 67 de telefoane mobile

Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes”: 640 kg de hârtie. 15 kg de plastic, 73 de telefoane mobile

Total: 860 kg de hârtie, 24 kg de plastic și 165 de telefoane mobile

Și asta în doar două săptămâni.

Cât s-ar putea strânge dacă liceele astea ar avea un program “obligatoriu” și pus la punct de către “direcțiune” pentru colectare selectivă?

S-ar strânge inimaginabil de mult.


Pentru mine implicarea în proiectul ăsta fain a fost ca un meme. Și anume aceste meme:

Ce înseamnă colectare selectivă într-un liceu din București în două săptămâni? 640 kg de hârtie!

Atelierul de responsabilitate socială este dovada că se poate. Schimbarea este posibilă din toate punctele de vedere: adică și din cele ale elevilor și din cele ale liceelor și profesorilor. E nevoie doar de niște impulsuri – și proiectul ăsta e un bun exemplu de impuls.

A fost super-fain să comunic cu elevi de a 9-a și a 10-a și sa îmi dau seama de ce-i în capul lor. Să-mi aduc aminte de ceea ce făceam eu când eram a 9-a (și anume zburam din liceu).

A fost fain să-mi murdăresc mâinile făcând afișe colorate ce îndemnau liceenii să colecteze selectiv.

A fost fain să discut cu profesorul de desen care mi-a zis că mă apreciază. A fost fain să văd că există profesori deschiși la minte ca el.

Indiferent de rezultatele de mai sus, toti cei care s-au implicat în proiectul ăsta sunt niște agenți ai schimbării. O schimbare mică, desigur, momentan. O picătură într-un ocean.

Dar picăturile contează. :)

Tare-mi doresc ca proiectul ăsta să nu rămână pilot, ci să fie cerut de tot felul de licee din București sau din țară. Și chiar sper ca Orange să se ocupe de implementarea lui mai departe, căci, după aceste două săptămâni, pentru mine-i clar e un proiect de succes.

Ș-aici îi o poză care-mi place. Și nu, nu pentru că sunt singurul băiat din cadru (știm noi că după aparatul foto era Cătălin), ci pentru că-s niște oameni care cred în ceea ce fac. Bre, oameni faini, mi-a plăcut să încerc să educ minori alături de voi! :)

Ce înseamnă colectare selectivă într-un liceu din București în două săptămâni? 640 kg de hârtie!


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Anne
    22/12/2012 at 22:43

    Awww,ce dragut…
    Si noi ,adica liceul nostru are un program de colectare …Dar la noi merge altfel …Daca de exemplu aduce 10 kg de hartie , peste un sac de pet-uri si 50 de doze [aluminiu] suntem recompensati…Sunt unii care aduc si mai mult…Sunt altii care aduc doar unul sau doua din cele trei si acestia primesc un punct in plus la ascultare…

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează