Eden este sora mea cea mică – este cu 12 ani mai mică. E la vârsta aceea la care viața de după gardul școlii devine mult prea interesantă și orele de curs devin tot mai irelevante.
Recent am avut o discuție cu ea în care îmi spunea că nu-i plac două materii: matematica și engleza.
I-am spus că n-o condamn.
“Ce înseamnă să condamni?”, m-a întrebat instant.
I-am explicat ce înseamnă și mi-am continuat ideea apoi: “Nu te condamn că nu-ți plac anumite materii de la școală. Te vei lovi de multe lucruri ce n-o să-ți placă în viață, în general…”
Am pus-o apoi să-mi povestească despre acele materii care-i plac. Am întrebat-o apoi de ce crede că-i plac acestea, în timp ce matematica și engleza îi displac.
Și mi-a răspuns simplu: “Îmi face plăcere să învăț despre ele…”
Asta-i înțelepciunea unui copil de 12 ani. Eu, sincer, m-aș fi așteptat ca un copil de 12 ani să nu știe acest “secret”… și anume că dacă ceva nu-ți face plăcere, este foarte greu să te ocupi de el.
Am întrebat-o apoi dacă ar putea să facă ceva ca engleza și matematica să-i facă mai multă plăcere…
Și răspunsul, spre uimirea mea, a fost pozitiv.
Am concluzionat amândoi că dacă va dori să învețe un lucru, o să-i fie mult mai ușor să învețe. Și adesea “a dori să înveți” se transformă în “plăcerea învățatului”.
Are 12 ani și după 5 minute de discuție am ajuns la concluzia că DACĂ VREA să învețe matematică și engleză, o va face cu ușurință și plăcere. Totul este … să vrea.
Cunosc oameni maturi, care au 30-40-50 de ani și nu știu acest mic “secret” pe care Eden l-a prins la o vârstă așa fragedă.
Eden acum prinde gustul taberelor de vară. Peste an vorbește toată ziua de taberele de vară la care vrea să meargă…
Mi se pare uimitor cum într-o tabără de vară un copil învață cu plăcere, în timp ce la școală nu știe ce și cum să facă pentru a scăpa mai repede de anumite materii sau profesori.
Deci răspunsul la întrebarea: “Cum să înveți engleză?” sau, de fapt, “Cum să înveți?” în general, ar fi … cu plăcere.
Iar dacă nu știi cum s-o faci cu plăcere, poate ai putea încerca o tabără de vară. În ziua de azi există o gamă suuuuper-variată de tabere de vară pentru copii.
Uite un exemplu: În Belgia, în orașul Ferrieres – un oraș mic, cu doar 4500 de locuitori, se fac tabere de două săptămâni (sau mai mult, la alegere) pentru copii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani…
Ce fac copiii în aceste tabere? În primul rând învață o limbă străină la alegere: engleză, olandeză, germană sau franceză. Intensiv și cu plăcere … 28 de ore pe săptămână.
Ce fac cu restul timpului? Învață, fără să-și dea seama, alte lucruri faine. Au de ales între cursuri yoga, aqua fitness, pilates, Thai Chi, dansuri sau chiar turism. Desigur, mai există și cursuri de sculptură, desen, fotografie, teatru, origami și așa mai departe. În fine, desigur, totul este presărat cu mult sport: tenis, golf, echitație, hochei, handbal, baschet etc.
În program sunt incluse și vizite la tot felul de muzee din zonă.
Dacă nu știi cum să faci să-ți facă plăcere să înveți ceva nou, precum o limbă străină, poate ar trebui să te duci într-o tabără în care profesorii știu cum să-ți predea cu plăcere…
Viața este ca-n matematică: plăcere de predare + plăcere de învățare = plăcere. Dacă una dintre plăceri lipsește, atunci rezultatul dă cu minus.
Viața-i simplă și frumoasă. Deci, nu uita: Cum să înveți engleză? Cu plăcere. :)
Detalii mai multe despre tabăra de care povesteam vei găsi la prietenii de la IntegralEdu.
Am mai scris despre taberele de vară aici, aici și aici!
2 comentarii
Dragos
29/05/2015 at 15:42Intotdeauna ne uimesc cei mici cu claritatea gandirii. Totul e sa stii cum adresezi intrebarile. Eden e norocoasa sa te aiba de frate!
Anonim
31/05/2015 at 11:45Participarea la lorice fel de tabara mi se par o activitate foarte folositoare prntu cei mici. Mai multi parinti sr trebui indemnati sa isi inscrie copii la astfel de activitati.