Vă zic eu! În România procentul de reciclare este ~1%! Dooooar 1%. Deci hai să ne imaginăm câte resurse putem să refolosim şi totuşi le aruncăm.
Se spune că dacă dai unui om un peşte o să-l hrăneşti pentru o zi, iar dacă-i dai o undiţă şi-l înveţi să pescuiască o să-l hrăneşti o viaţa. Există teorii care spun că dacă nu luăm atitudine şi nu începem să salvăm planeta acum, curând natura se va supăra pe noi, se va “restarta” şi ne va ucide fără milă… deci “undiţa şi pescuitul” sunt, într-un fel sau altul, ecologia şi reciclarea.
Eu am învăţat două lucruri despre oameni:
1. Oamenii cu atitudine creează impact! – Nu toată lumea e gata să salveze planeta… Dar există oameni care iau atitudine. Există asociaţii (MaiMultVerde) şi proiecte (Tribul, Ţara lui Andrei etc.) care, încet-încet, creează un anume impact pozitiv.
2. Oamenii fac ce văd că fac şi cei din jurul lor! – Monkey see, monkey do. Iar asta nu-i ceva rău în cazul nostru. Momentan în România avem mai mulţi oameni care merg la biserică decât oameni care colectează selectiv… În alte ţări este exact invers. Dacă avem oamenii cu atitudine care creează impact, restul oamenilor îi vor imita.
Acum ceva timp nu exista apă în sticle pentru că apa de la robinet era curată. Acum industria apei la sticlă e imensă, deşi este dovedit că de foarte multe ori apa de la robinet e mai de calitate decât cea din sticlă. Preţul apei la sticlă e de 2000 de ori mai mare decât preţul apei de la robinet… Şi totuşi plătim preţul ei.
Dacă se va supăra natura pe noi, habar n-am! Dacă vine sfârşitul lumii sau e doar o conspiraţie nebună… habar n-am!
Cert este că găsesc o mare asemănare între Dumnezeu şi ecologie/reciclare. Ambele oferă speranţă, o chestie de care noi, oamenii, suntem cumva dependenţi. Şi totuşi am impresia că ecologia e mai practică.
Dacă vrei să iei atitudine atât pentru planetă cât şi pentru tine, ca exerciţiu, începe în comunitatea ta. Comunitatea din jurul tău reciclează? Pedalează? Valorifică resursele din jur? Poate poţi monta un rastel la şcoala ta, poate poţi face un sistem de colectare selectivă în blocul tău… Idei, soluţii şi oportunităţi sunt o groază!
6 comentarii
Vlad
25/08/2011 at 14:31La mine in cartier se recicleaza – nu numai oamenii tineri, ci si oameni in varsta (batranei in baston). Cosurile de reciclare se umplu destul de repede. Si asta in Bucuresti.
Iar legat de apa, eu cumpar doar apa minerala si, uneori, apa plata (pentru musafiri)
Ariel
29/08/2011 at 17:31Te referi la tomberoanele de pe trotuare sau aveti voi ceva cosuri speciale?
Mihai
02/09/2011 at 15:33Chestia cu reciclarea selectiva e complicat de facut in blocuri unde ghena e aceeasi pentru 10 etaje.Si parca nu vad ca se monteaza 3 tuburi unde sa arunci gunoiul selectiv si 3 ghene jos care sa il preia.
Ariel
05/09/2011 at 00:58De ce nu? Eu chiar cred ca ar putea merge treaba cu 3 tuburi diferite. Oricum ele sunt mereu reverificate la centrul de reciclare. :)
Mihai
05/09/2011 at 10:19Lumea gandeste in profit si pierdere. Gandeste-te cam ce costuri ai avea ca sa distrugi 9 etaje din etaje ca sa mai pui inca 2 tuburi si apoi gandeste-te cam ce castig ai avea din astea. Nu spun ca nu-s de acord dar din pacate corporatizarea asta nu miroase a bine. Daca blocurile nu au fost concepute din start cu metode de reciclare e cam greu sa te apuci sa le modifici.
Motivaţionişti ai blogosferei – azi cu mai mult verde « Photo blog
09/09/2011 at 17:37[…] la partea verde a articolului. Ariel ne motivează. Motivatori ai reciclării găsim pe toate drumurile. Cu cât sunt mai inculţi, cu atât mai […]