Azi am fost în Pătrăuți și l-am cunoscut pe băiețelul din poza de mai sus. Venea zâmbind spre noi, grupul de bloggeri ce stăteau lângă biserica din Pătrăuți.
Bloggerii mei dragi fotografiau biserica peste gard. Eu, nefiind prea fascinat de biserică, am observat că în zare erau vreo 50 de elevi, ce veneau în grupuri-grupulețe. Toți, fără excepție, veseli, zâmbind, râzând.
Am îndreptat DSLR-ul spre ei și am tras, să văd ce scot. Nu-mi place să trag cu DSLR-ul. Nu mă prea pricep. Când a ajuns băiatul din poză aproape de mine l-am oprit și l-am întrebat dacă pot să-i fac o poză cu telefonul. A acceptat instant.
L-am rugat să ni se prezinte, căci între timp atenția bloggerilor mei dragi se mutase de la biserică la elevi și la, implicit, la Danielul meu.
“Daniel Ionuț Lungu, elev în clasa a 3-a”
Se prezentase de parcă era la interogatoriu.
“Vii de la școală, nu?”
“Da.” zise pozând, ca o vedetă obișnuită cu paparazzi deja.
“Și ai o materie preferată?”
*tace, dar cugetă*
“Îmi place mai mult româna decât matematica…”
Cu Daniel, precum ziceam, erau și alți elevi. I-am întrebat dacă-s din Pătrăuți sau vin de mai departe, căci observasem că erau cam mulți copilași pentru un singur sat, care la prima vedere părea destul de mic.
“Venim din alt sat. Mergem în fiecare zi câte trei ore.”
TREI ORE?!?!?! (am țipat aproape. de-a dreptul șocat?!)
“Trei ore, zilnic, pe jos?! Sau cu autobuz?”, am întrebat.
“Nu avem autobuz, nu ne face școala. Iar autobuzul care merge spre sat nu ne ia. Iau doar oameni mari. Noi suntem prea mici.”
“Și mergeți pe jos?!”
“Da. Pe jos-pe jos.”
“Acum e ora doisprezece. La ce oră ați intrat? La cât ajungeți acasă?”, eu tot mai șocat.
“Păi ajungem pe la ora unu și jumătate. Facem o oră jumătate dus, o oră jumătate întors. Și dimineața intrăm la șapte. De la cinci și jumătate plecăm de acasă.”
Și eu mă plângeam când mergeam la școală că mă trezeam la șapte și făceam 30 de minute? Cu tramvaiul?
Daniel m-a impresionat. El, în mod special, deși și ceilalți colegi ai lui erau deosebiți.
Câtă putere să ai să mergi la școală zilnic în aceste condiții? Și deși e ianuarie, afară sunt 4 grade celsius. Și nu e pic de zapadă pe jos. Cum era dacă era zăpadă de un metru, cum e adesea pe la satele din România?
“Ce vrei să faci când te faci mare?”, l-am întrebat curios.
“O să-mi iau mașină.”
“Și ce vei face cu ea?”
“O să merg la târg, în oraș.”
“Alți frați mai ai?”
“Da, câțiva.”
“Câți? Ești cel mai mic?”
“Cinci. Eu sunt cel mai mic.”
Pe Georgiana a luat-o la un moment dat în brațe și i-a zis că-i frumoasă. A scris și Georgiana despre el aici.
Cum ar fi oare să-i pot oferi lui Daniel și altor colegi de-ai lui o bicicletă? Una simplă, mică, de copil. Totodată să-l învăț să-și repare bicicleta dacă face pană vreodată. Și să-i iau și un u-lock rezistent, să nu-i fie furată.
În loc de trei ore ar face maxim o oră pe zi pe drum.
Viața e grea la țară. Dar e simplă și frumoasă. E grea doar din perspectiva mea. Sau a noastră. A celor care nu stăm acolo.
Am speranța că Daniel poate face o schimbare. Pare un om bun. Trebuie să credem în cei mici. Nu vreau să mai aud chestii de genul: “Noua generație este vai de capul ei.” – nu este.
Am speranța că Daniel este o picătură în oceanul viitorului nostru. Și cred că o bicicletă pentru el ar fi o picătură superbă în oceanul vieții lui. Ar fi atât de tare să găsim o bicicletă pentru el undeva în Suceava și să i-o trimitem.
Când am plecat, Daniel (cel din stânga pozei) și cele trei colege au alergat după autobuz și ne-au făcut cu mâna. Petrecuseră deja 30 de minute cu noi. 30 de minute pe care altfel le-ar fi petrecut în drum spre casă.
___
Au mai scris: Carmina, Andra, Alex, Cristi, Adina, Georgiana, Lavinia și Mugur.
TFB7 este o tabără organizată de FotoUnion cu ajutorul Consiliului Județean Suceava.
18 comentarii
Gabriela
09/01/2014 at 23:09mă bucur tare mult că ai scris despre ei. mai aproape decât săracii din Africa sunt copiii de la noi, pe care trebuie să-i ajutăm.
Elev Daniel Lungu, copilul care a topit nişte oameni mari | Georgiana Lungu Elev Daniel Lungu, copilul care a topit nişte oameni mari | Povestea Mea
09/01/2014 at 23:34[…] bicicletă le-ar fi un mare ajutor. Mult timp scutit pe drum. Timp preţios şi pericole evitate. Ariel propune să încercăm cumva să le facem bucuria asta. Ce spuneţi? Ne străduim […]
În căutarea binelui – Palatul Sutu
10/01/2014 at 00:32[…] din Pătrăuți, ce tocmai ieșeau de la școală. Ariel (care a scris frumos despre Daniel – citește aici) a intrat în vorbă cu ei, iar apoi și noi, ceilalți bloggeri din Tabăra Foto Union. Le-am dat […]
Bogdan
10/01/2014 at 14:58Prietene, ai fost in alt Patrauti decat cel din Suceava. Iti pot garanta ca ai fost mintit, dus de nas, pacalit, samd :))) Intreaba locuitorii din Patrauti si-o sa intelegi de ce :)).
Liviu Roman
11/01/2014 at 00:00Pai spune tu de ce. E așa secret? :D
stefan
10/01/2014 at 21:09imi pare rau ca in romania exista astfel de persoane care incearca prin astfel de materiale de 2 lei si pline de minciuni de neinchipuit nu fac altceva decat sa denigreze imagine romaniei si sa o propulsese in spate in loc sa incercam sa fim cinstiti si onesti prin astfel de idiotenii are romania de pierdut scuze daca afecteaza pe cineva comentariul dar asta e adevarul!!!
Pentru prima dată | jurnal berlinez
11/01/2014 at 22:00[…] mai scris: Andra, Carmina, Alex, Mugur, Cristi, Georgiana, Ariel și […]
ionut sebe
11/01/2014 at 22:07te rog, o sa verific povestea si voi dona o bicicleta pt varsta lor, doar te rog daca uiti sa imi aduci aminte.
Andreea
13/01/2014 at 15:30Sincere felicitari pentru tot ce faceti. Vreau si eu sa fac mai mult bine decat fac in prezent. Sper sa reusesc si sa contribui si eu la bunastarea oamenilor.
Ioana
13/01/2014 at 16:01Despre astfel de copii am scris si eu …ba chiar am facut o campanie la sfarsitul anului 2013 prin care am incurajat donarea de biciclete. Am reusit sa strangem 47 de biciclete care au bucurat foarte mult copiii din Dagata – bicicletele au provenit de la donatori din 13 orase! Mai mult decat ne-am asteptat, mai ales ca toate au venit din partea unor oameni obisnuiti, care au donat ce le prisosea. Uite link catre campania noastra http://www.probikeaddiction.ro/index.php/blog/53-prima-bicicleta-de-craciun – iar rezultatele campaniei, aici: http://www.probikeaddiction.ro/index.php/blog/58-biciclete-pentru-copii-prima-bicicleta-de-craciun-pentru-copiii-de-la-dagata Saptamana asta ducem cele 3 biciclete ramase in urma din lipsa de timp de surubarit (au ajuns la noi cu putin timp inainte de transport). Succes!
Ariel
13/01/2014 at 16:04Ioana, sincere felicitări. :)
Ioana
13/01/2014 at 16:14Multumesc Ariel. Cu cat mai multi copii se pot bucura de mersul pe bicicleta, fie el si utilitar, cu atat zilele le vor fi mai frumoase! Mult succes!
Prin Bucovina | Foto Union
13/01/2014 at 21:22[…] pentru bloggeri realizată de Foto Union cu sprijinul Consiliului Județean Suceava. Au participat: Ariel Constantinof, Georgiana Lungu, Mugur Pop, Andreea Burlacu, Cosmin Tudoran, Andra Nicula, Carmina Nițescu, Adina […]
Herghelia Lucina- Leaganul calului Hutul | Travel with a Smile
14/01/2014 at 16:37[…] tabara #TFB7 au mai scris: Ariel Constantinof, Georgiana Lungu, Mugur Pop, Andreea Burlacu, Cosmin Tudoran, Andra Nicula, Carmina […]
Bucovina cailor huțuli | Calare in Carpati
14/01/2014 at 22:03[…] tabara #TFB7 au mai scris: Ariel Constantinof, Georgiana Lungu, Andreea Burlacu, Cosmin Tudoran, Andra Nicula, Carmina Nițescu, Adina […]
La biserica din Pătrăuți te așteaptă un răspuns | Calare in Carpati
15/01/2014 at 04:41[…] tabara #TFB7 au mai scris: Ariel Constantinof, Georgiana Lungu, Andreea Burlacu, Cosmin Tudoran, Andra Nicula, Carmina Nițescu, Adina […]
Prin Moldova medievală: Mânăstirea Moldovița | jurnal berlinez
15/01/2014 at 11:22[…] mai scris: Andra, Carmina, Mugur, Cristi, Georgiana, Ariel, […]
Maria Suciu
13/08/2015 at 22:40Felicitari pentru tot ce faceti! Copiii merita bucurii ca acestea.