Filme

Dracula Untold (2014) este despre un Vlad Țepeș fără mustață

Dracula Untold (2014)

Hai să clarificăm de la început o treabă:

Eu nu mă uit, de obicei, la filme care nu-mi plac. Desigur, n-ai cum să știi dacă un film îți place sau nu înainte să-l vezi, dar poți să încerci să ghicești după trailer și review-urile de pe internet. Adesea mă uit la comedii, nu prea mă coafează filmele de groază, dramele sau altele.

Deși am dat și de filme de alte genuri care mi-au atras atenția… cum ar fi Cloud Atlas (care mie mi-a plăcut la nebunie, în ciuda review-urilor foarte slabe de pe internet).

Am avut oportunitatea să văd Dracula Untold (Dracula: Povestea nespusă) acum două zile, în avanpremieră. Habar n-aveam la ce să mă aștept, dar auzisem multe vorbe de bine.

Înainte să ajung în cinematograf m-am tot gândit: Americanii să facă un film despre Dracula? Probabil că-i un kitsch ieftin. Nu știu ei prea multe despre Vlad Țepeș.

Și-n fine, Dracula Untold e un film despre un Vlad Țepeș care nu poartă mustață (ăsta a fost primul lucru ce mi-a displăcut la film), dar care are un corp de nota zece și nu ezită să-l arate. La avanpremiera din Brașov sala era plină și fetele au făcut niște sunete interesante la vederea corpului său. Eu chiar i-am pus Corinei mâna la ochi și i-am zis: “Ăla-i corp de domnitor, să nu te aud că-mi reproșezi vreodată că n-am corpul lui!”

Vlad are un băiat și o doamnă la care ține foarte mult, dar turcii îl obligă să facă o alegere grea: copilul sau pacea? Fiul său, copilul, este numit “Îngeraș”. Nu, nu în engleză, în română. Așa-i numit, Îngeraș…

Și, ca orice super-erou Hollywoodian, Vlad al nostru decide în ultima clipă că nu vrea să-și lase băiatul pe mâna turcilor și preferă să lupte împotriva acestora, să pornească un război. Asta fără să aibă vreo armată.

Nota patru la istorie până aici.

De aici înainte însă are loc un exercițiu de imaginație foarte interesant. Vlad, cel fără mustață, se transformă în mitul lui Dracula și prinde super-puteri.

Dacă aș da o notă pentru imaginație, aș da un 8 sau un 9.

Există multe locuri în care filmul devine enervant. Spre exemplu: Deși Dracula este super-puternic și poate să ucidă 100 de mii de turci de unul singur (o sută de mii versus Dracula!!!), nu reușește să zboare mai repede decât soția lui care n-are super-puteri. Deși se chinuie din răsputeri.

Și dacă soția lui n-are super-puteri atunci cum zboară?, mă vei întreba.

Cu ajutorul forței gravitaționale., îți voi răspunde.

Pe ici, pe colo, apar urme de umor și încercări de a conecta filmul cu istoria reală a domnitorului. Dar degeaba.

Per total, nepriceput la filme cum sunt, aș zice că-i un film care nu-mi merge la suflet, slăbuț, despre care voi uita în două luni și despre care nu voi vorbi pe viitor – “Da, mă, aș vrea să zbor și eu ca-n Dracula Untold!”. Dar exercițiul de imaginație este drăguț, e de apreciat. Cred că o să rupă în cinematografe. Ca dovadă, în Brașov sala a fost super-super-plină.

E entertaining (ca să vorbesc hollywoodienește) și te ține captivat. Americanii se vor uita la el pentru că-l iubesc pe Dracula și noi ne vom uita la el ca să vedem ce cred americanii despre români și istoria lor. … În 2014 mitul lui Dracula poate să vândă, încă!

Finalul dă de înțeles că va urma un Dracula Untold partea a doua, lucru care mă face destul de curios.

De azi, vineri, 3 octombrie, îl găsiți în cinematografe.

Aici e trailerul:

PS: Aici e textul Corinei, scris mult mai calumea… :)


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

  • Reply
    Kristofer
    07/10/2014 at 19:02

    In plus, l-au transferat din Tara Romaneasca in Transilvania.
    Cu asta, nota 3 la istorie!

  • Reply
    Catalin
    09/11/2014 at 10:53

    Sa nu dam note pentru istorie unui film de actiune … Daca era vorba de un film documentar aveam cu totul alta discutie …
    Per total filmul ne face un mare serviciu de promovare a acestor locuri … caci, noi romanii, la promovare mai avem de invatat …

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează