Web

Internetul trebuie salvat?

Internetul trebuie salvat?

Ti-a trecut vreodată prin cap un scenariu în care nu ai mai avea acces la un Internet liber, așa cum îl cunoaștem astăzi? Cum ar fi dacă nu ai mai putea intra pe site-urile preferate, iar providerul tău de Internet te-ar taxa suplimentar doar ca să poți intra liber pe YouTube sau să joci online League Of Legends?

Cum ar fi ca un omuleț, care stă într-un birou, să aleagă pentru tine pe ce site-uri să intri sau ce platformă să se încarce mai rapid? Internetul ar putea arăta altfel decât îl știm astăzi, asta dacă nu acționăm pentru a susține neutralitatea sa, cât timp dezbaterea publică e în toi.

OK, dar ce este acest net neutrality? Păi, neutralitatea Internetului este un principiu care garantează faptul că acest mediu funcționează liber, transportând date fără discriminare pe baza sursei, a destinației sau a tipului de date, mai exact fără intervenția ISP-urilor (Internet access providers) care ar putea favoriza anumite site-uri sau platforme din rațiuni pur comerciale.

Practic, neutralitatea Internetului impiedică operatorii de telecomunicații să blocheze sau să diminueze calitatea conținutului, după bunul plac, a aplicațiilor sau a serviciilor. Internetul este despre inovație, despre diversitate și despre libera alegere a utilizatorilor. Dacă în cazul televiziunii lucrurile sunt clare, ne rămâne Internetul ca sursă de informare, de divertisment, de progres, de interacțiune și interactivitate. Eu unul știu că nu pot trăi fără asta.

„Păi, bine, Ariel, dar what’s in it for me? Care-i problema de fapt?” ai putea să mă întrebi.

Sincer, la prima vedere asta m-am întrebat și eu. Dar, săpând un pic după informații cu ajutorul celor de la ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet, am aflat că pe 6 iunie BEREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) a publicat ghidul de implementare a Regulamentului privind neutralitatea Internetului și a lansat o consultare publică pentru discutarea acestuia.

„Așa, și?” … Ei bine, regulamentul în varianta asta lasă niște “portițe deschise” tocmai pentru furnizorii de net…

Trei astfel de portițe avem aici:

Serviciile specializate

Managementul traficului

Zero rating

Ți-as recomanda să arunci un ochi peste linkurile de mai sus. Sunt eye-opening și aduc o perspectivă nouă asupra înțelegerii principiilor de funcționare a Internetului pe care îl luăm, așa, ‘for granted’. Despre asta e vorba, să ne informăm și să ne pese, până nu e prea târziu.

„Bine, Ariel, m-ai convins. Concret, ce pot face?” …Poți să-ți rupi 1 minut din timpul tău și să ratezi vreo 2-3 poze pe Insta, ca să completezi chestionarul de aici: https://savetheinternet.eu/ro/. Este un sondaj super scurt, iar în urma completării lui este generată o scrisoare care va fi înaintată către BEREC. Nimic mai simplu.

Internetul trebuie salvat. Dăm o mână de ajutor?

PS: s-ar putea ca John Oliver să explice subiectul într-un mod mult mai fain… aici:


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

2 comentarii

  • Reply
    Dragos
    05/07/2016 at 15:23

    Ariel, dar asta se intampla deja. Sunt mii de filmulete pe youtube care nu pot fi vizionate pentru ca unde locuiesc eu este embargou mediatic. Se intampla in Romania. Iar asta a fost decisa de un nene mic la un birou.

    • Reply
      Lucian Rotaru
      22/07/2016 at 03:02

      Dragos, acolo e alta treaba. Tu te referi ca exista clipuri pe care noi in Romania nu putem sa le vedem pentru ca aia din SUA sau mai stiu eu unde limiteaza distributia materialului. Acolo e vorba de drepturi de autor, de platforme, de altceva.

      Si sa stii ca si pe partea asta e in lucru un proiect in UE. Eu din Romania sa pot sa am acces la acelasi continut ca cel din UK (vezi cazul Netflix) si mai mult eu in Romania sa dau tot 10 lei pe o carte, la fel ca cel din UK (aici e putin mai complicat).

      In acest articol e o vorba de ceva mult, mult mai din spate. Tine de internet si nu te YouTube, comert online sau altele.

    Vezi alte comentarii:

    Comentează