Interesant

Magazinul de placebo-uri

Magazinul de placebo-uri

Acum 5-6 ani sufeream de o acnee foarte foarte foarte nașpa. În sensul că mă durea, rău de tot, tot corpul. Căci, da, aveam acnee pe tot corpul. Era o-r-i-b-i-l.

Și am fost la 5 medici diferiți. Fiecare avea soluții care mai de care.

Niciun medic nu reușea însă să mă “rezolve”.

Ultimul medic la care ajunsesem mă tot trata de vreo 2-3 luni când m-a contactat că ar vrea să mă bage într-un program. Urma să se lanseze o cremă nouă anti-acnee. Eu eram un bun cobai. Aveam acneea potrivită și testasem deja cam TOT ce era pe piață.

Mi-au dat un contract. Urma să mă dau cu crema aia vreo 3-4 luni de zile, dimineața și seara. Era o chestie destul de serioasă. Tot în contract scria că 1 din 3 cobai va avea un tub placebo.

M-am dat cu crema aia conștiincios, așa cum mă dădeam cu orice cremă. Voiam să scap de acnee neapărat.

Prima lună – nimic. A doua – nimic. A treia, frustrare maximă, nimic.

Fie era crema proastă, fie aveam un tub placebo. Știu că atunci când am citit contractul am fost dezamagit de “șansa” ca un tratamentul meu să placebo. Știu că, într-un fel sau altul, faptul că știam această informație, m-a făcut să nu cred cu tărie în produsul minune pe care urma să-l testez în premieră.

A urmat apoi să iau niște pastile faimoase: Roaccutane. Erau “ultima” șansă.

Ultima pentru că, ani de zile, m-am ferit să le iau. Aveau un feedback urât.

Am luat pastilele alea o perioadă foarte îndelungată și am scăpat, se pare, pe viață.

Efecte adverse: scuipam sânge, aveam buzele extrem de uscate (mă dădeam constant cu strugurel) și, căci așa zicea în prospect, eram predispus la depresii. Ah, și, periodic, îmi curgea sânge din nas.

Desigur: toate aceste efecte adverse puteau fi serioase sau puteau fi doar autosugestii pentru că le citisem în prospect și citisem în tot internetul despre ele.

Nu voi afla niciodată.

Dar, ca idee, am scăpat de o acnee groaznică, de care mă chinuiam de mult să scap.

Aseară am dat peste un documentar despre placebo-uri.

Derren Brown (un “mentalist” pe care-l urmăresc de mult) a făcut niște pastile-placebo și a început să se joace cu lumea. E incredibil rezultatul. E pur și simplu incredibil și vă recomand să urmăriți videoul de la finalul acestui articol (are puțin sub o oră).

Concluziile textului sunt două:

1. viața asta, sau cel puțin o foarte mare parte din ea, este un placebo. 90% din tot pare a fi ceea ce se numește autosugestie.

2. foarte multe afaceri (mai ales din industria medicală, dar nu numai) sunt, probabil inconștient, de succes datorită efectului placebo.

Cele două concluzii pot duce la o singură concluzie: ca un magazin să aibă o mai mare șansă de succes trebuie să fie un “magazin de placebo-uri”.

Uite documentarul:


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează