Din nou subiectul ăsta delicat cu religia, creştinismul, cretinismul, iudaismul, ateismul, bisericile din bani publici şi diavolul în persoană…
Nu-s aci ca să discut şi să mă cert, ci doar ca să laud o iniţiativă care mi se pare super-tare. În 2011 se va face un nou recensământ al populaţiei. Ultimul s-a făcut în 2002. Şi acela spunea că doar 0.1% din populaţia României nu are o religie sau e necredincioasă (vasăzică doar 0.1% sunt atei). Ciudat, zic alţii, care au dovezi că măcar 6% din populaţie n-are religie într-o ţară ca România.
Recensământul ăsta-i important pentru că chiar şi-n acest moment bani pleacă de la stat spre biserici şi alte aberaţii total neinteresante. În loc să dea statul 500.000$ pe 3 biserici anul acesta, aş fi vrut să facă o super infrastructură de biciclişti. Dar n-a fost să fie pentru că din recensământul din 2002 a reieşit că ducem lipsă de biserici, nu de piste de biciclete.
Astfel că vă anunţ că în octombrie 2011 o să vină nişte domni care vă vor pune să completaţi nişte formulare.
Întrebarea numărul 24 zice: “Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?” – asta pentru că statul Român consideră că orice om are o religie, dar în secolul nostru nu prea mai e aşa – întrebarea corectă ar trebui să fie “În prezent persoana aparţine sau nu unei religii?“.
Răspunsul la întrebare, în caz că nu eşti credincios (chiar dacă eşti botezat, circumcis şi maică-ta merge o dată la 3 duminici la sinagogă, moschee şi biserică) ar trebui să fie “ateu” sau “fără religie”. Termenul de “agnostic” cică-i necunoscut, deşi apare în DEX. Cei care se declară “jedi master”, “agnostic” sau “Zamolxe” vor fi automat băgaţi la “alte religii” şi, yet again statul va da cu banii în moschee, preoţi, BMW-uri de rabini şi altele.
Bun, acum că-i clar, vă recomand să studiaţi tot siteul căci e foarte bine structurat şi are un răspuns pentru toate întrebările. Dacă în octombrie nu completaţi formularul acesta (cineva va trebui să vă contacteze) atunci anunţaţi abuzul.
15 comentarii
cristian voiculescu
12/07/2011 at 21:09Cam ce face statul cu intrebarile de la recensamant faci si tu cu sondajul tau: tragi de ele ca sa iasa cum vrei tu. Am o religie si sunt credincios e o optiune in sine, adaugirea “Mi se pare corect ca statul sa ma respecte si sa ma sustina financiar” este micuta manipulare. Dar e blogul tau si poti sa faci ce vrei pe el.
Stiu ca ai pus si optiunea altul, dar asa cum am zis, faci exact ceea ce acuzi
Ariel
12/07/2011 at 21:21Sondajul meu nu este formularul lor. Astfel că, dacă tot am pus problema pe masă, vreau să stiu cum se va declara lumea şi de ce. Deci avem 3 opţiuni:
– sunt religios, dar nu mă declar
– sunt religios si ma declar
– nu sunt religios
Ce alte opţiuni mai vezi? Şi, în fine, dacă mai vezi alte opţiuni ţi-am dat posibilitatea să scrii, ai zis-o singur.
cristian voiculescu
12/07/2011 at 21:40Am o religie şi sunt credincios. Mi se pare corect ca statul să mă respecte şi să mă susţină financiar.
De ce era necesar sa adaugi “si sa ma sustina financiar”?
Mi se parea fair daca ai fi pus optiunile ca in comentariul tau de mai sus.
Ariel
12/07/2011 at 22:12Pentru ca la fiecare dintre cele 3 optiuni am explicat consecinta:
– sunt religios, dar nu mă declar / pentru ca statul trebuie sa dea bani pe educatie si sanatate, nu biserici.
– sunt religios si ma declar / pentru ca mi se pare ok ca statul sa dea bani de biserici
– nu sunt religios / pentru ca chiar nu sunt religios
…
cristian voiculescu
12/07/2011 at 23:49Ariel, sunt religios si ma declar pentru ca asta sunt, nu pentru ca mi se pare ok ca statul sa dea bani de biserici. Prima nu o implica pe a doua. Cu atat mai putin in formularea din sondaj “Sunt religios si ma declar pentru ca mi se pare corect ca statul sa ma sustina financiar” care e tendentioasa.
E ca si cum as face eu un sondaj si te-as invita sa alegi intre:
1. Nu sunt biciclist pentru ca mi se pare o aberatie
2. Sunt biciclist, dar nu ma declar pentru ca statul ar trebui sa investeasca banii in parcuri in care sa nu aiba acces biciclistii
3. Sunt biciclist si ma declar pentru ca vreau ca statul sa ma respecte si sa ma sustina financiar
In loc de
1. Nu sunt biciclist
2. Sunt biciclist dar nu ma declar
3. Sunt biciclist si ma declar
Ariel
13/07/2011 at 02:19Alegerea mea e 3. Sunt biciclist si ma declar pentru ca vreau ca statul sa ma respecte si sa ma sustina financiar si nu vad nicio problema aici.
Discutam despre faptul ca inca se baga bani in biserici, nu despre cum iti da tie statul bani cand esti crestin. Pierzi vremea cu “formulari tendentioase”.
Daca as fi zis: “Da, sunt religios si ma declar pentru ca mi se pare corect ca statul sa-mi construiasca biserici/sa construiasca biserici pentru religia mea.” era in regula?
Serios? La asta te referi?
cristian voiculescu
13/07/2011 at 09:00Sondajul tau “pacatuieste” prin faptul ca presupune ca cei care se declara religiosi sunt automat de acord ca statul sa dea bani pentru biserici.
Uite ce frumos ai spus la alt punct: sunt nereligios pentru ca asta sunt.
Mi se pare ca incerci subtil sa ii convingi pe religiosii care nu sunt de acord ca statul sa construiasca biserici sa se declare nereligiosi.
Or asta e exact ceea ce tu acuzi: ca statul iti forteaza mana sa te declari ceva ce nu esti.
Revenind la biciclete. Te declari biciclist daca esti, nu pentru ca vrei ca statul sa investeasca in piste pentru biciclete. Ti se pare ok sa declari fals ca nu esti biciclist doar pentru ca nu vrei ca statul sa faca ceva anume pentru biciclisti?
Ariel
14/07/2011 at 20:13Păi despre asta vorbim, Cristi… despre faptul că dacă te declari credincios statul dă bani la preoţi. :)
Cristi Ariton
12/07/2011 at 21:54Problema e mult mai complicata decat directiile pe care le dai tu in articol. Ma refer la aspecte sociologice, antropologice, de redistribuire a veniturilor etc. Cu reperele spirituale dintr-un stat nu poti face tranzactii, spiritualitatea nu e capitalista. Romania are un specific religios pe care nu-l poti supune utilitarismului.
In plus, comunitatile romanesti sunt compacte, chiar daca procentul celor declarati nereligiosi/atei etc. ar fi cu 15% mai mare conform tipului tau de intrebare, acesta este distribuit zonal si se ajunge la o variatie de 1-3% pe comunitate, procent ce nu justifica taierea costurilor “bisericesti”. In concluzie, chiar daca prin intrebarea ta se obtine o realitate mai aproape de adevar la nivel national, ea nu este reprezentativa in comunitati.
Si hai sa fim seriosi, ce te-a apucat sa faci redistribuire bugetara? Sunt bani pentru toate proiectele, categoriile sociale, problemele sociale…
Ai avea castig de cauza daca ai controla criteriile de distribuire a fondurilor pentru institutiile religioase…
docica
12/07/2011 at 22:14nici mie nu mie se pare corecta formularea ” si sa ma sustina financiar”. ca om religios nu consider ca statul ma sustine financiar construind biserici sau sponsorizant diferite fapte de religie. asta e doar o parere personala. intr-un fel ai putea spune ca daca-ti place teatrul, statul te sustine financiar pentru ca-ti construieste cladirile de teatru si finanteaza piese. e corect? eu ma voi declara religioasa, cu mentiunea ca nu consider necesara finantarea bisericilor ( cu exceptia salariului de preot, care se incadreaza in sistemul bugetar, si a unor sponsorizari umanitare in caz de calamitate sau alte probleme de genul asta care se pot realiza prin intermediul bisericii) si nici a altor lucruri legate de aceasta.
Ariel
13/07/2011 at 02:22Sa-mi fie scuzata limba romana de proasta calitate in cazul asta, dar da, daca te declari de o religie anume statul va da bani ca tie sa-ti fie bine – deci “Te va sustine financiar din punct de vedere religios”.
Bun, daca m-am exprimat eronat, my bad, dar vad ca s-a inteles foarte clar ce voiam sa transmit.
In formularul acela nu vei putea sa faci nicio mentiune.
cristi
12/07/2011 at 22:33heheeee,
adica vrei ca ceea ce face sa fie unison cu ceea ce vorbeste? si invers?
lol
mihai
13/07/2011 at 01:48Religia-i o afacere. Dur, dur.
Alexandru
13/07/2011 at 09:08Sunt minor și cred că părerea nu mi s-a lua in calcul.
Glass and Iron
25/07/2011 at 14:26Cred ca “ai nostri” vor sa stie cam care mai este rata de expansiune a altor religii. Poate ca se gandesc (cu groaza ?) la expansiunea altei religii decat cea ortodoxa. Sau poate ca nu se gandesc la ceva (nu ar fi pentru prima data).
Statul trebuie sa sustina ortodoxia – este una dintre valorile nationale. Faptul ca BOR da semne ca nu intelege foarte bine care ii este menirea, este o alta poveste, la fel cum este si modul in care se “duc” banii contribuabililor. Dar daca ar fi BOR lasata doar “pe mana” contribuabilului “credincios” … toti ghertoii si-ar “trage” biserica personala cu fresce in care Isus este doar un lucrator la vreo statie de benzina, facand plinul unui Maybach.