Cărţi

Monolog despre viitorul cărţilor tipărite

Monolog despre viitorul cărţilor tipărite“Mie televizorul mi se pare foarte educaţional. De fiecare dată când cineva îi dă drumul eu mă refugiez într-o altă încăpere şi mă pun pe citit.” – Marx, Groucho

De aceea şi trenul mi se pare educaţional. În tren am citit cele mai multe cărţi din viaţa mea! Ăsta-i un monolog despre viitorul cărţilor tipărite.

Dar lăsând gluma la o parte, mie cartea mi se pare cea mai filtrată sursă de idei. Dacă este ceva pe lumea asta ce nu moare… aceea este ideea. O idee nu poate să moară. Sau dacă moare, învie în capul altui om. Asemeni unei păsări phoenix.

Trăim vremuri grele şi ciudate: deşi avem resurse suficiente şi metode foarte uşoare prin care putem învăţa, noi nu învăţăm. E un mic paradox: deşi avem cum şi cu ce, nu o facem. De ce? Pentru că atenţia ne este distrasă.

Deşi în aceste vremuri oricine poate scrie o idee pe internet, oricine poate publica o carte, oricine poate să-şi facă televiziune, nu oricine are cu adevărat ceva important sau interesant de zis. În 80% din articolele de pe blogul ăsta n-am zis nimic nou sau interesant. Şi ştiu asta. Datorită acestor vremuri frumoase, am putut să public cu uşurinţă lucruri pe care alţii le-au citit. Dar nu le-au citit de nebuni. Înainte să le citească… ei le-au filtrat!

Eu nu cred că printul moare. Eu nu cred că viitorul este 100% Kindle. Eu cred că în viitor se vor tipări doar cărţi ce trec prin anumite filtre. De aceea recent s-au lansat atâtea edituri mici, dar numai cu best-sellere.

Mark Twain a zis: “Omul care nu citeşte n-are niciun avantaj asupra celui ce nu poate citi.” Şi asta-i exact ce urmează: să ne împărţim în două grupuri mari de oameni, exact ca pe vremuri!

În trecut eram: analfabeţi (oameni de rând care-şi câştigau existenţa prin muncă fizică) şi oameni culţi (preoţi, profesori, doctori).

În curând o să împărţim oamenii culţi în două: cei ce citesc lucruri de calitate, filtrate şi cei ce citesc Sport.ro, Cancan.ro sau Arielu.ro. Glumesc. Arielu.ro e bun de citit uneori. Sper.

Pentru că ador citatele o să închei cu încă două citate care-mi plac mult:

“O carte-i ca o grădină într-un buzunar.” – proverb chinezesc

“Dacă vrei să citeşti o carte ce încă nu s-a scris, scrie-o tu!” – Toni Morrison


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

10 comentarii

  • Reply
    Catalin
    29/11/2011 at 21:05

    Absolut de acord cu tine: Kindle-ul nu poate inlocui print-ul, cel putin nu atata timp cat vor exista oameni care sa aprecieze o carte buna si care sa isi doreasca sa o stie undeva acolo, langa pat. :)

  • Reply
    ioana
    29/11/2011 at 21:29

    pe langa ce a spus catalin, mai adaug: kindle acesta poate gazdui 1000 de carti, ceea ce rapeste unicitatea Cartii. eu una cand citesc o carte nu o citesc ca pe filele unui ziar, ci citesc un om, nu citesc mondenitati si evenimente, ci stari. nu poate dispozitivul sa inlocuiasca nicio carte. ne folosim eventual de ele, dar ii dam lui D-zeu ce e al lui si Cezarului ce e al Cezarului.

  • Reply
    Ariel
    30/11/2011 at 13:28

    Absolut de acord cu amândoi! :D

  • Reply
    Canidae
    01/12/2011 at 13:52

    Nu sint de acord, mediul pe care sint tiparite ideile nu are nici o importanta. Acum citeva mii de ani cartile s-au scris pe piele, papirus, copiate de mina,etc. Cu toate asta, ideile si frumusetea textului scris au ramas si sint relevante si astazi. Nu vad ce conteaza daca citesc un text bun scris pe hirtie sau pe kindle/tablet ? E acelasi text, e numai o chestie de timp pina ne obisnuim, restul e snobism. Parerea mea!

    • Reply
      Ariel
      01/12/2011 at 14:07

      Ai scos putin din context ce-am zis eu…

      1. Da, nu conteaza mediul pe/in care se afla un text… el e acelasi text.

      2. Dar desi se spune ca printul moare si nu vom mai folosi hartie pentru carti, eu cred ca de fapt doar cartile foarte apreciate vor ramane pe print. Putem duce exemplul tau la extrem: azi nu mai avem texte pe piele, corect? Dar sunt sigur ca daca merg intr-un magazin de cadouri gasesc niste citate transcrise pe bucati de piele. De ce? Nu din nevoie, desigur, caci acel citat putea fi trimis si prin e-mail, ci din simpla apreciere.

      Mediul face textul sa fie diferit, din pacate sau din fericire, nici nu stiu.

      Acum suntem intr-o perioada de tranzitie. Naste PDF-ul, apar carti care nu se tiparesc niciodata, ci sunt doar pe Kindle (caci e mult mai ieftin)…

      Dar cred ca viitorul va fi in felul urmator: desi avem tot mai multe texte, tot mai multi autori, cartile tiparite vor fi doar cele de calitate, vor fi scumpe, tiparul va fi apreciat cum acum apreciam citatele inscriptionate in lemn sau pe piele. :)

  • Reply
    mOntecOre
    04/12/2011 at 03:31

    Printul va fi un fel de haute couture?
    Eu ma gandesc ca atata vreme cat refugiul in carti va fi legat si de tabiet nu prea are cum sa moara cartile scrise.
    Cel putin asa sper. Eu din ce sa mai fac colectii apoi?:))

    • Reply
      Ariel
      04/12/2011 at 20:16

      Păi nu vor muri. Nu în totalitate. Dar printul va filtra ce-i “bun” de ce nu-i “aşa bun”. Asta cred eu. Vom trăi şi vom vedea, i guess. :)

      Şi eu colecţionez. :D

      • Reply
        irina laios
        26/07/2012 at 17:50

        Ariel, nu trebuie sa pierdemj din vedere faptul ca, din pacate, nu tot ce e best-seller, contine si text de calitate. Depinde de ce doreste majoritatea publicului (de cerere)… cititori sunt, insa nu toti citesc si ce BUN!
        Din pacate, e ca si in media: vede lumina tiparului doar ceea ce se cere… asadar, tot din pacate, daca previziunile tale se adeveresc, cartile care vor “supravietui” pentru a fi publicate – depind in totalitate de gusturile majoritatii celor care citesc…
        Am in jur multe persoane care lectureaza… chiar mai mult decat mine… insa: Daniel Steel, Sandra Brown etc.

        Intr-o societate ca a noastra, in care se promoveaza ceea ce este comercial, in care interesul personal: buzunarul, e mai apreciat decat ceea ce are cu adevarat valoare… sunt slabe sanse sa supravietuiasca la edituri operele care merita intr-adevar a fi asternute pe hartie!

        Si sper sa nu am dreptate!!!

  • Reply
    flpmihai
    12/12/2011 at 17:57

    Exceptional citatul “Omul care nu citeşte n-are niciun avantaj asupra celui ce nu poate citi”. Interesant cum ii aduce soarta laolalta pe ignoranti si pe analfabeti, facandu-i una :)
    A, si referitor la controversa din comentariile anterioare, diferenta intre cartile tiparite si pdf-urile upload-ate va fi similara diferentei dintre “dragoste” live, spre a nu folosi cuvinte indecente, si vizionarea unor filme XXX.
    Umila mea parere. Parca nu as vrea totusi ca seara inainte de culcare sa citesc un pdf…..

  • Reply
    Horia
    03/10/2012 at 18:19

    Referitor la viitorul 100% Kindle…uite ce zicea Stephen Fry prin 2009:

    “Books are no more threatened by Kindle than stairs by elevators”.

    Asta ca tot iti plac citatele :)

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează