Uncategorized

O stire “naspa”… la PROTV

Sute de cuvinte şi expresii pe care şcoala nu le acceptă şi adulţii nu le înţeleg vor fi introduse în vocabularul oficial al limbii române, la viitoarea ediţie a Dicţionarului Explicativ alcătuit de Academia Română.

Sute de cuvinte? De unde atatea sute? Inteleg ca in 2010 in DEX ajung cuvintele “naspa”, “beton” (cu noul inteles), “cool” … dar de unde atatea sute? Cum sa bagi “looser” (pentru ca asa zice PROTV-ul ca se scrie) in DEX? Ori exagereaza nea’ PROTV ori se duc dracu Academia Romana si DEX-ul.

Neacceptate deocamdată în teze şi lucrări de control, expresiile sunt atât de folosite de adolescenţi, încât ele vor fi adoptate oficial de limba română în curând.

In ziua de azi poti sa scrii la teza cu “nicio” (ca e corect, nu?) pentru ca profesorii, aia care au ramas de pe vremuri, vor taia si iti vor depuncta. Ei nu au invatat asa … deci e incorect!

JARGÓN, jargoane, s.n. 1. Limbaj specific anumitor categorii sociale, profesionale etc., care reflectă fie dorinţa celor ce-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor, fie tendinţa de a folosi termeni specifici profesiunilor respective şi care se caracterizează prin abundenţa cuvintelor şi expresiilor pretenţioase, de obicei împrumutate din alte limbi, sau a celor de îngustă specialitate.

De ce sa bagam jargoane in DEX? Poate vad ca peste 25 de ani va fi corect scris “knd”, “akm”, “ms”, “pt k” si etc.

“A avea damage”, “A te mucifica” – cel putin mie mi se pare penibil sa vorbesti asa. Mai ales sa vorbesti asa si sa fie si corect.

Reporter: “Si cu ce va ajuta…”
Raspuns: “Este mai usor, comunicam mai repede…”

Ce graba pe ei…

Ca sa vorbesc si eu in-curand-legal-style: “Frate, este sad ce se intampla. Parca sunteti mucificati cu totii.”

Si acum urmariti penibilul “reportaj” aici direct de la ProTV.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

13 comentarii

 • Reply
  skandalouz
  15/11/2007 at 08:57

  cred ca ai vrut sa scrii loser, nu looser :p

 • Reply
  ucshiva
  15/11/2007 at 10:04

  Maaaaare porcărie ! :-|

 • Reply
  Anx
  15/11/2007 at 11:38

  Ca să poţi folosi termeni argotici, trebuie în primul rând să ştii limba literară sau, ca să nu exagerez, măcar să te exprimi corect in limba română. Chestie care lipseşte majorităţii celor care folosesc “romgleza”. A se vedea în reportaj, la minutul 1:58, “model” de exprimare: profesorii “vin, ne PREDĂ şi pleacă”.

 • Reply
  de ce?
  15/11/2007 at 13:02

  ariel, nu stiu de ce te mai miri :D

 • Reply
  Jalane
  15/11/2007 at 13:29

  wtf? :)) asa… eu cred ca noi folosim un astfel de limbaj tocmai pentru a ne diferentia si in momentul in care ar fi unanim acceptat sa vb asa, o sa se inventeze alte expresii, tocmai pentru ca asta e scopul lor, sa fie “different”. Oricum, parca nu o vad pe mama spunand ca “i-a dat bulionu’ unui pacient in timpu’ operatiei” :| Pe urma, cred ca au cam amestecat 2 chestii total diferite in reportajul asta: mess talk si slang-ul romglez. Ce treaba are faptul ca scrii “brb” sau pui doua puncte, paranteza paranteza (:P) si folositul de expresii k “duma”, “sweet”, “nice” etc? Mare parte din prescurtari sunt folosite pe net pentru ca ia mai putin timp sa le scrii. Doar n-o sa ajunga “nb”, “ms”, “brb” si “gtg” in DEX nu?! :-O In alta ordine de idei, jumatate dintre expresiile aratate in partea de sus a ecranului in timpul reportajului nu imi spun absolut nimic mie, care totusi folosesc asa ceva in general ; tind sa cred ca le-au luat de pe la locuitorii din canale sau de la golanii de cea mai joasa speta. Voi chiar folositi “a orhai”, “e cancer afara”, “a budi” sau “a fi cu mufla”?!! Eu sper sa nu ajungem chiar in halul ala…
  @skandalouz: Ariel a scris exact asa cum au scris aia de la PRO :P apasa pe link…
  @ANX: exact asta am vrut si eu sa remarc, “corectitudinea” acelui “vin si ne preda”. Eu cred ca ar fi trebuit sa caute tineri destepti, care sunt in stare si sa se exprime normal, dar care folosesc si astfel de expresii intre ei. De abia atunci ar fi fost relevant, nu niste elevi care nu stiu sa se exprime DECAT asa….

 • Reply
  Stefan
  15/11/2007 at 20:42

  Vai de capu lor!

 • Reply
  Roxi
  15/11/2007 at 21:57

  Prevad renuntarea la cratima , cat de curand . Vorba aia .. mai putina bataie de cap . Nu ?!

 • Reply
  half.moon
  16/11/2007 at 11:06

  vizualizez poeziile de peste 50 de ani “omg i luv u so , see u l8r gtg ;) :*”.

 • Reply
  alin
  16/11/2007 at 11:35

  “…profesorii vin, preda, si pleaca..” – de asta va obliga sa faceti 10 clase retarzilor…

 • Reply
  radu
  16/11/2007 at 16:24

  E normal ce se intampla. Limba romana nu este o limba moarta, ca latina, ea se dezvolta si trebuie sa tina pasul cu cei care o vorbesc. Tot asa, daca am fi sa ne luam strict dupa gramatica normativa, cei care spun: “o cartea de-a mea” in loc de “o carte de-ale mele”, ar fi agramati. Adica vreo 80-90% dintre noi.:) Sunt de acord ca trebuie sa respectam regulile gramaticale si structura limbii, dar, totodata, trebuie sa ne dovedim suficient de inteligenti pentru a o adapta noilor necesitati. Daca toata lumea spune, de exemplu, “aseaza” in loc de “asaza”, pana la urma, AR trebuie sa accepte si a doua forma, macar ca forma tolerata. Limba e facuta de cei care o vorbesc si nu de “un comitet” de doi-trei insi de la Iorgu Iordan.

  P.S.: “Academia Romana si DEX-u` se DUC dracu.”

 • Reply
  Garcya
  17/11/2007 at 17:08

  CRISTOOOOOS ! Cum poti ca dupa ce ESTI “generatia messenger” adica ratatii aia din video-ul cu stirea sa influentezi in asa hal, incat sa-ti introduca aberatiile in LEX ?!
  Asa de penibili am ajuns ?
  Eu unul nu-i suport pe aia care folosesc “romgleza”. Atata timp cat nici romaneste nu sti sa vorbesti, ce mai bagi si engleza?
  Ahhh si in plus, dupa atata stat pe “mess” au ajuns sa scrie si la scoala la fel ca pe “mess”. Un exemplu: “sy astazy c facy?” eshty byne?
  Vai de capul meu, unde am ajuns… :(

 • Reply
  Garcya
  17/11/2007 at 17:13

  Ohh inca ceva :D
  La ala cu “vin preda si pleaca”, dupa ce ca-i ratat, mai are pretantia ca si profesorii sa fie “mai apropiati de noi” sa se faca o legatura :))
  Adica tu, incultule, vrei ca si profesorii sa fie inculti ca si voi ?
  Mergi si mai stai 25 de ore pe mess, poate-ti revii la starea ta :)
  Cat despre toti din generatia messenger ce citesc asta si se oftica si imi arunca blesteme, blow me :D ca sa fiu si eu cool :)
  Pentru generatia messenger cititi asta

 • Reply
  Gigly Puff
  19/11/2007 at 16:13

  Cine stie si vrea sa faca, face. Cine nu stie si vrea sa faca, invata. Cine nu stie si nu vrea sa faca, ii invata pe altii. Or sa ne invete astia dela PRO prostia, (hm-hm, PRO TV) sa ne jignim intre noi. S’tem mucificati cu totii, bah! :))

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează