Foarte curând, în decembrie, se împlinește un an de când m-am mutat în casă nouă. Știu că m-am chinuit mult să găsesc apartamentul în care să zic: “Gata, mă mut aici!”
Așa i-am zis proprietarului și agentului imobiliar… în față… la vreo 5 minute după ce am intrat în apartament și am aruncat câteva priviri atente.
Simțeam că, dacă nu mă mișc repede, pierd un apartament cum rar găsești.
Și nu, nu cred că apartamentul în care m-am mutat este incredibil de frumos și modern… E loc de mult mai bine. Dar știu cât de greu a fost să găsesc ceva decent, cu care să rezonez într-o oarecare măsură, ceva care să nu fie în paragină…
M-am mișcat repede. 10 minute mai târziu eram cu proprietarul în mașină, mă ducea la bancă. Am scos atunci cea mai mare sumă de la un bancomat vreodată. Prima chirie. A doua chirie. Și încă jumătate de chirie pentru agent.
O groază de bani.
30 de minute mai târziu aveam cheile.
O săptămână am stat acasă, la ai mei… mă tot gândeam cum naiba să fac să mut tot ce am de mutat. În fine, detalii.
Ideea este că este greu să găsești apartamente faine în București și oameni care să-și dea interesul.
Proprietarii sunt rareori implicați și interesați, iar agenții sunt ca taximetriștii – adesea “ciupesc”. Desigur, există și taximetriști faini, care ascultă muzică clasică… și există și agenți imobiliari mișto. Eu am cunoscut momentan doar agenți imobiliari care voiau ciupeală.
Piața locală-i varză. E haos. E mult loc de creștere și organizare și calitate. Calitate nu în ofertă, neapărat, cât în servicii oferite.
Ieri dimineață am fost la o conferință de presă. Chiar ziceam asta în vlogul de ieri.
Pe scurt: ERA Imobiliare intră pe piața din România. Ceea ce reprezintă o oportunitate pentru antreprenori în imobiliare.
În detaliu: ERA Imobiliare a fost înființată în Statele Unite în 1971. În Europa, ERA a lucrat cu startup-uri momentan în 14 piețe europene în ultimii 20 de ani. Acum au peste 1100 de birouri în toată Europa și peste 6000 de “agenți imobiliari”. Plus 20% cotă de piață. Deci, altfel zis, au o experiență vastă – peste 44 de ani.
Oportunitatea…
Acum ERA Imobiliare caută start-up-uri sau companii cu vechime locale ce vor să se “afilieze”. Ei oferă acces la instrumente de marketing, educație, tehnologie, consultanță și alte cuvinte pompoase și afaceristice celor care lucrează deja în domeniul imobiliar sau care vor să devină antreprenori în acest domeniu.
Am mai cunoscut tineri “freelanceri” care în timpul liber fac pe agenții imobiliari. Ei ar putea să ducă acest mic business la un alt nivel prin această afiliere. Mi se pare o oportunitate tare bună pentru tineri.
Pentru început se dorește inființarea a 100 de agenții francizate.
Detalii despre franciza ERA se găsesc aici. Recomand.
L-am cunoscut personal pe Valentin Krastev, omul ce va coordona deschiderea și expansiunea ERA în România. Îi din țara vecină cu noi la sud, dar spune că foarte curând va învăța limba română. Ceea ce mi se pare de apreciat. Dacă cineva crede că l-ar ajuta să fie pus în contact cu Valentin, mă ofer să ajut. :)
Câteva informații interesante
Bucureștiul este piața imobiliară cea mai importantă din România. Prețurile, în perioada de vârf (2008), au fost de 2300 euro pe metru pătrat – în medie.
Acum, însă, oscilează în jurul a 1000 de euro pe metru pătrat.
În România (2014) au avut loc aproximativ 824 de mii de tranzacții imobiliare.
Prețul mediu al unui apartament construit după 1977 (două camere) este de 59.700 euro – București, octombrie 2015.
Iar în prima jumătate a lui 2015 prețurile caselor din centrul Capitalei au crescut cu 3% de la an la an, în timp ce prețurile din zonele periferice au scăzut cu aproximativ 4%.
În România procentul “de proprietate” este de 96% – ceea ce înseamnă că suntem “în top” în Europa. Deținem multe proprietăți.
Și ceva fără nicio legătură: 50% din populația Turciei are sub 25 de ani.
3 comentarii
malacul
12/11/2015 at 01:32“30 de minute mai târziu aveam cheile.” – asta ar fi una dintre glume
Ariel
12/11/2015 at 01:49ei bine, era glumă dacă ziceam că 30 de minute mai târziu aveam chelie … dar nu, chiar s-a întâmplat totul foooarte-repede. m-am trezit singur în apartament, cu cheile, imediat după ce am dat banii.
Dragos
12/11/2015 at 11:21Sunt foarte putini jucatori cu o cultura de business in acest domeniu si asta si pentru ca legislatia e ca si inexistenta. Cred ca acesta ar trebui sa fie startul.