În mai mi-am luat o amendă de la un jandarm pe motiv că i-am bătut obrazul unui polițist de la rutieră în timp ce eram pe bicicletă și pedalam pe carosabil. Două sute de lei mi-au dat, cea mai mică amendă. Motivul este clasic: “Deranjarea liniștii publice.”
Am trimis o scrisoare la Judecătoria de Sector să le cer să-mi anuleze amenda că-i aberantă. Acum, patru luni mai târziu (PATRU LUNI!) primesc răspuns oficial de la Judecătorie care-mi dă copy-paste la răspunsul Jandarmeriei care zice că am “țipat” pe stradă și că am fost agresiv și că ei nu consideră că ar trebui să-mi fie anulată amenda care, și subliniază, oricum este “minimă”. Adică un fel de: “Pe bune, pentru două sute de lei, coaie?”
Așa că le-am mai trimis o scrisoare și m-am dus la poștă, că doar așa funcționează cu Judecătoriile.
Am stat clasicele 30 de minute la coadă, am cerut un plic și două pixuri, am achitat 50 de bani per pix și 65 de bani pentru plic, am cerut și un bilet de poștă de trimis scrisoarea ca recomandată și m-am apucat de completat.
Poșta îți da un fel de “carte de vizită” cartonată pe care te întreabă cine ești, care-i adresa ta de acasă, cui trimiți și care-i adresa lor.
Am pus adresa mea, frumos, la expeditor, am pus adresa lor la destinatar …
… și mi-am amintit că trebuie să scriu și pe plic.
Și pentru o milisecundă m-am gândit: “Parcă era o regulă, că destinatarul e pe spate și expeditorul pe fața plicului … sau invers? În fine, pare a fi o regulă stupidă, mai ales dacă scriu explicit ce reprezintă fiecare adresă…”
Și am luat fața plicului și am scris mare și subliniat: “EXPEDITOR”, și dedesubt mi-am pus numele și adresa.
Am întors plicul și am scris: “DESTINATAR” și dedesubt adresa Judecătoriei Sectorului 3, București, care se află, nu știu dacă știți, pe strada Ilfov, sector 5. :)
M-am dus la băbuța de după tejghea, i-am dat plicul și “cartea de vizită” completată, a verificat și apoi mi-a zis:
“Dar știți că pe plic se scrie invers: destinatarul pe față și expeditorul pe spate.”
Și i-am răspuns: “Știam că-i o regulă din asta, dar n-am ținut-o minte. Sper să mă ierte domnul poștaș, mai ales că am scris explicit pe fiecare parte a plicului ce reprezintă adresa.”
“El vă iartă, dar plicul vine la dumneavoastră acasă, că degeaba ați scris că sunteți expeditorul dacă ați pus adresa pe partea greșită a plicului”
Nervos îi răspund: “Da-i prost, nu vede că scrie EXPEDITOR în față? Sau el știe doar sa recunoască față și spatele unui plic – pe care, apropos, eu nici nu prea știu să le recunosc – care se consideră spatele și care fața? E stupid!”
Și atunci “șefa” de acolo mi-a dat un plic nou, din partea casei, și m-a rugat să completez cu adresele invers, că așa-i procedura chiar dacă pare stupid.
Apoi mi-a povestit: “Chiar recent am avut o doamnă care a făcut la fel, tot la o judecătorie a trimis, și plicul n-a mai ajuns și a pierdut cazul. Mii de euro!” – telenovelă.
Am completat plicul iar, de data asta “Corect”, numa’ ca să fie lumea mulțumită. Dar este al dracului de stupid, mai ales în acest secol al vitezei. Ah, și să nu uităm că “lucrez în domeniu” …
Poșta Română când închide? Vă zic eu: în timpul săptămânii are program până la ora 19:00.
8 comentarii
Catalin
29/09/2014 at 01:45Mie imi e frica sa intru in posta de pe margeanului (buc, sect5). Zici ca se darama :)) Nu mai spun ca din 5-6 ghisee merg doar 2 si e coada mereu la ambele. Multi dintre ei inca isi platesc facturile(chiar si tineri), de parca nu sunt nshpe magazine ce au paypoint, grrr.
Pentru ca ma plictiseam m-am uitat sa vad ce vand ei pe acolo, felicitari si doua rafturi mai jos, singur cuc, un sampon de urzica la super pretul de 4 lei. Gizas. Oare cumpara cineva de la posta chestii d’astea ? :))) Prezervative oare au ? Intreb cand imi vine urmatorul pachet din china.
Cristian Iosub
29/09/2014 at 05:58La aia de pe Bârcă ? ;) e jale acolo. Stai si 2 ore la coada dacă vrei sa trimiți un plic. Amuzant e ca mai vine câte un răsărit cu o ciocolata in mână si intra in spate sa discute cu postaritele. Apoi iese fericit cu pensia in mână…
Catalin
29/09/2014 at 10:51Ah mai e si pe Barca, da. Eu zic de oficiul 51, posta veche de langa piata.
sandy
29/09/2014 at 08:22Si se comporta de parca noi chiar ar trebui sa stim sa trimitem o scrisoare. Am patit-o si eu. M-am certat odata cu una…imi zicea ca nu se poate sa nu stiu sa completez ca doar am trecut de scoala generala. Am intrebat-o daca ea stie sa trimita un email. Trimiteam un plic la un concurs de poezie ce nu auzise de posta electronica. Si cred ca era printre primele dati cand intram intr-o posta sa trimit o scrisoare. Aaah… da’ stiai ca pt scrisorile din strainatate sunt alte plicuri ca marime fata de cele interne…m-au pus odata sa schimb plicul ca aveam plicul gresit.
costelush
29/09/2014 at 13:04cred ca titlul articolului se potrivea mai bine in “da Poșta Română când se închide?” lucrurile au ajuns intentionat asa caci se doreste cumpararea ei pe nimic de persoane “descurcarete”. metoda practicata cu succes de politicieni in toata romania, falimentarea si cumpaparea pe nimic. de aceea posta romana a ramas cu serviciile in evul mediu. probabil ca se inchidea demult dar, si asta este o mare nenorocire pentru noi tinerii, sunt multe persoane in varsta care prefera sa stea la coada, din reflex, pentru plati facturi sau alte operatiuni ce s-ar face instant in orice alt loc decat la posta. comunismul de dinainte de 89 si mai ales cel de dupa 89 i-au indobitocit intentionat pentru a fi o masa mare si mai ales usoara de manevra. acum cativa ani am mers sa-mi fac vigneta. masina fiind in leasing mi s-a cerut imputernicire de la firma pentru ca “eu cum fac factura?”. am intrebatt-o pe cucoana de dupa birou cum face daca o persoana straina vine in ro cu masina in leasing? ii cere impuetrnicirea? bineinteles ca nu a stiut sa raspunda. deci, lucrurile sunt clare, trebuie falimentata…
motolady
01/10/2014 at 01:28Sandy, da, chiar trebuie sa stii cum se completeaza o scrisoare. Ai invatat in scoala generala, da-o incolo de treaba. Daca nici chestiile utile nu le-ai retinut…
Ariel
01/10/2014 at 23:41după atâția ani dă-mi voie să uit și să cer ajutor la fața locului, că-n fond trimit o scrisoare pe an, maxim. :)
Adrian Negoita
03/10/2014 at 14:16Si pe mine mă deranjează programul poştei… Deschis târziu, închis devreme. Când mai comand cărţi pe la edituri sau anticariate prefer poşta pentru transport (pentru că au preţuri un pic mai mici decât firmele de curierat şi pentru că nu sunt nevoit să fiu atent la telefon pentru a afla când urmează să mă viziteze curierul) dar în acelaşi timp sunt stresat că nu am nicio şansă să-mi ridic coletul seara. Iar dimineaţa, am descoperit recent, programul poştei nu mai începe la 7:30. Cu ocazia asta, aşteptând să se deschidă poşta, am descoperit şi o gaură în asfalt nesemnalizată, destul de aproape de oficiul 24, gaură în care ar putea da cu roata un biciclist ghinionist. Probabil asta urmăreşte primarul Onţanu, să reducă populaţia de biciclişti din sector…
Dar poşta ce urmăreşte?