Tocmai am intrat în casă și pentru prima dată am folosit liftul alături de un vecin și de bicicleta mea.
Eu îmi duc bicicleta în lift și am loc, alături de ea, atât eu cât și încă un om (chiar și gras și solid dacă este). La mine în bloc, înainte să mă mut, zilnic călătoream cu bicicleta + alți vecini pe care-i cunoșteam de mult. Aici, în blocul în care m-am mutat, a fost nevoie de 10 luni ca să intru în lift cu un vecin. Straniu, nu?
La etajul trei vecinul din lift a zis că-mi face loc, că nu vrea să scriu de rău despre el pe blog. În fine, nu au fost astea cuvintele lui, dar așa am interpretat eu. Și, pe bune, nu cunosc pe nimeni din acest bloc. Deși sunt aici de 10 luni… am schimbat doar câteva “Bună ziua”-uri. Pentru mine-i super-mega-wow că un vecin mă știe. Te salut, domnule!
Dar nu despre asta era povestea de azi… ci despre propietarul casei în care stau din decembrie 2014. Astăzi ne-a facut o vizită ca să ne ia chiria lunară și a reparat două prize – una o stricase Corina acum vreo două luni, alta era deja stricată de dinainte.
Din vorbă în vorbă a întrebat “Ce facem cu contractul? …că expiră!”
Contractul a fost semnat pe un an. Contract de care nu ține nimeni seamă pentru că pe banii pe care-i dau pe chirie lunar el nu-mi dă nicio hârtie. Așa că oricum nu prea am nicio dovadă că eu chiar i-am plătit chiria, nu? *tocmai am realizat în ce rahat sunt*
În fine, din vorbă în vorbă proprietarul a mai zis: “Știți cum este… chiriașii vor să țină prețul la fel sau să-l dea în jos, iar proprietarii vor să ridice prețul…” – vorbind doar așa, ipotetic, nu despre el … desigur.
Când l-am întrebat dacă n-o să fie greu să găsească un nou chiriaș pe un preț mai mare a zis: “Oricum va trebui să zugrăvesc, să mai repar pe aici… să dau iar comision la un agent…” – vorbind de parcă, brusc, s-ar răzgândi și și-ar da seama că n-are de ce să ridice prețul.
În prima lună m-a pus să-i dau avans o lună de chirie. Deci teoretic am o chirie “blocată” la el. Chirie ce am auzit (de la oameni cu mai multă experiență cu proprietarii din București) că nu o să o mai văd niciodată, căci cu banii ăia “zugrăvește” după ce plec.
Cu toate astea, cu două luni înainte să expire o dată de pe o hârtie pe care scrie “contract” și apare numele meu, el îmi dă de înțeles, subtil, că vrea mai mulți bani.
Nu s-a ajuns la nicio concluzie. Eu nu am chef să mă mut. Mi-e bine aici. Dar dacă-mi cere cu 2 euro mai mult, plec. Din orgoliu.
Concret n-a zis nimic. A întrebat ce facem. Am dat din umeri. Am plătit și pentru luna asta. Viața merge înainte.
Cu toate astea nu pot să nu mă întreb de ce nu se semnează contractul acela pe o perioadă nedeterminată. Dacă mâine nu mai am bani și mă mut în Africa de Sud… contractul lui semnat pe un an este bun de șters la fund. Nu? Și dacă el vrea de mâine să mă dea afară ca s-o aducă pe fiica lui aici căci are o urgență de familie … din nou, probabil că pot să mă sterg la fund cu hârtia aia pe care, repet, scrie “contract”.
În fine. Asta-i o postare care nu transmite niciun fel de plus-valoare și îmi pare rău. Proprietarul vrea să-mi mărească chiria… First world problems. Tot din seria asta: mi s-au stricat căștile de la iPhone. Îmi place faptul că astea-s problemele mele … și că n-am altele mai “grave” sau mai “mari”. Ah, poate chiar asta-i plus-valoarea din acest text! Haha!
23 comentarii
Diana
05/10/2015 at 20:29Acea chirie in avans e de fapt garantia. Daca pleci, ti-o primesti inapoi, asta daca nu ai avut vreun caine care sa iti roada canapeaua. Ahh…wait, asta e doar cazul meu. Pana acum, mi-am primit de fiecare data garantia inapoi, oricum. Intreaga sau…dupa pagube :D
Alex Ciocan
05/10/2015 at 20:36Din pacate, din care cunsoc eu, poate 1% din chirasi se inteleg perfect cu cei in casa carora stau. Unii vor sa maraeasca chirii, altii nu repara nimic, nu iti fac contract la net daca ai nevoie, numai suciti. Cred ca e genul de problema pe care nu ai cum sa o rezolvi. Daca vrea sa mareasca chiria dupa 1 an e dreptul lui. Ideal ar fi sa ii dai banii prin transfer bancar, nu cash.
Cristina
05/10/2015 at 20:57Am stat la Cluj in 7 apartamente de-a lungul celor 4 ani petrecuti acolo. Motivele pentru care m-am mutat din floare in floare au fost proprietarii aiurea, mucegai, si colegi de apartament. Doar unul din proprietari ne-a taiat chitanta pentru banii pe care ii dadeam pe chirie.
Hartia aia numita contract, care nu este inregistrat la finante sau wherever este un 0. Multi nu il inregistreaza din cauza ca trebuie sa plateasca impozit asa ca si ei te pot da afara de azi pe maine, dar si tu poti pleca fara sa mai dai vreun ban pentru ca daca va apela autoritatile, se va afunda singur in datorii la stat. :)
Eu am avut episoade cu amenintari si altele din cauza unei colege care nu a platit chiria. Eu ma mutasem, lasasem partea mea, iar ea a plecat cu totul. A ramas cu gura racita de pomana. N-a avut ce sa recupereze.
Ariel
05/10/2015 at 21:09Oricum o dai, pare a fi nasol să fii proprietar.
vali crintea
05/10/2015 at 21:05chiria in avans o folosesti sa achiti ultima luna , a 12-a . Contractul te apara pe tine sa nu te dea afara mai devreme si pe el sa fie sigur ca nu te muti fortat la el si refuzi sa mai eliberezi casa. Pentru ca nu ai dovada ca ai platit lunar e vina ta , puteai sa faci o foaie de hartie pe care sa-l pui lunar sa semneze la primirea banilor, iar contractul poti sa-l duci la Finante sa verifici daca și-a inregistrat veniturile proprietarul si daca plateste impozit – asta e indicat sa faci daca-ti mareste chiria si pleci pentru ca o sa plateasca impozit pe venit retroactiv – are fiscul grija !
Ariel
05/10/2015 at 21:08interesant. merci de informatie.
Mihai
05/10/2015 at 21:29Luna aia de garantie ce ti-a oprit-o este atat pentru eventualele pagube pe care le poti produce, dar si pentru a plati cheltuielile de intretinere, dupa ce pleci tu. Eu de exemplu am un apartament in chirie (da, sunt propietar), contract inscris pe suma reala si tot tacamul, si am trecut acea luna cum am zis mai sus. Intretinerea la bloc este afisata cu o intarziere de 2 luni, iar daca chiriasul pleaca, suma aceea imi da certitudinea ca nu raman descoperit. Iar daca raman bani, poti fi sigur ca ii voi returna. Dar nu toti sunt ca mine.
Ariel
05/10/2015 at 21:45Ceva cu două camere în București ai? Glumesc. Într-adevăr, cred că ești un proprietar special. Deși e normal să faci ce faci tu. Bravo. :)
Cristian
05/10/2015 at 23:34neinregistrarea contractului e cu doua taisuri. ca nu plateste taxe, ok, dar daca il reclami la Anaf are necazuri MARI, subliniez, mari.
Sunt doua formate acceptate: chirie in avans, ceea ce presupune ca o platesti la inceputul contractului si va acoperii ultima ta luna de sedere in locuinta, sau, garantie, o suma de bani cu care garantezi ca eliberezi locuinta in buna stare si cu plata la zi. Eu am practicat formula garantiei cu stipularea ca se va elibera dupa dovada platii facturilor de utiliti (inclusiv) din ultima luna a chiriasului in locuinta mea, in unele cazuri, la 2 luni distanta de la plecarea lui, dupa cum spunea un comentator mai sus.
vali
06/10/2015 at 06:43există un mod sigur de a evita proprietarii idioți când închiriați: mobila din camere trebuie să fie din aceeași colecție. dacă patul e de o culoare și șifonierul de alta, plus o comodă albă, fugiți. de obicei, ăștia sunt scârțarii idioți care au moștenit un apartament și vor doar să scoată bani din el, fără să facă investiții. și mobilarea din bucăți e doar primul pas.
Olivian
06/10/2015 at 11:06Da, ce ai zis tu că ”nu mai vezi luna garanție” este o informație eronată de la niște oameni neinformați. Am stat în vreo 5 chirii prin București, luna aceea avans este ultima lună în care stau în chirie și nu o plătesc. Bineînțeles, dacă ai distrus prin casă chestii e de bun simț să acoperi din pagubă, aici nu vorbesc de văruit sau mai știu eu ce, astea le face proprietarul. Mă refer la obiecte de mobilier, etc.
În fine, nu ceda, nu-l lăsa să mărească chiria. Îi zici că deși preferi să stai aici,d acă mărește chiria va trebui să cauți în altă parte dacă e mai scump. Ai văzut și tu, orice schimbare de chiriaș e o bătaie de cap.
Un lucru pe care nu-l înțeleg proprietarii de apartamente este importanta unui bun chirias, care plateste la timp, care este serios. Am avut prieten care inchiriase cu contract si desi i-a fost distrus apartamentul, tot chiriasul a avut castig de cauza la judecata ca e acoperit de contract si nu l-a putut da afara, absurd.
Parintii mei, familie intreaga, oameni seriosi, ne-au lasat cu datorii la intretinere si cu o luna neplatita.
Am si eu un chirias, as putea sa obtin sigur vreo 20 de euro in plus, dar de ce, cand tipul de vreo 2 ani plateste totul la timp, nu are probleme, etc.
Fii mandru cu calitatea de chirias bun :))!
Olivian
06/10/2015 at 11:07A nu se intelege gresit, nu parintii mei au lasat cu datorie ci ei au patit-o cu o familie primita in chirie :))
vlad
07/10/2015 at 00:19nu inteleg de ce sa nu accepti o marire a chiriei “din orgoliu” – avand in vedere ca expira perioada contractului.
indiferent de ce motiv are omul sa mareasca chiria – e dreptul lui.
nu e nimic imoral/ne-etic/ilegal in treaba asta.
nu-ti mai permiti sa stai – nu-i bai, sunt si alte apartamente.
chiar nu inteleg ce cauta “orgoliul” intr-o decizie pur economica.
Ariel
07/10/2015 at 10:07Sigur că-i “dreptul lui” să mărească chiria.
Și e dreptul meu să nu fiu de acord cu mărirea. Și să îmi caut alt apartament.
“Orgoliul” intervine acolo unde eu cred că nu-i ofer motive să mărească chiria. Dar poate n-are nevoie de motive din partea mea, are el motivele lui.
Oricum, n-ar fi prima dată când orgoliul se bagă într-o decizie economică. :)
vlad
07/10/2015 at 17:09Iti dai seama ca are motivele lui…
Poate ca vede o marire generala / pe piata chiriilor si vrea si el sa profite de treaba asta. Absolut normal.
Poate ca vrea sa imbunatateasca conditiile/sa investeasca in apartament – si banii astia trebuie recuperati, nu?
Gandeste-te ca o varuire completa costa cateva sute de eur (manopera+mana de lucru) – in functie de cat e de mare. O cheltuiala de 240 de eur se recupereaza intr-un an cu o marire de 20 eur/luna.
Ca proprietar si chirias in acelasi timp – iti spun ca in nici una din pozitiile respective nu doresti o schimbare a unei situatii care “merge OK” – cum pare a fi a voastra – decat daca ai o motivatie destul de serioasa.
Oricum, din ce zici tu nu parea foarte motivat omul…
Asa ca poate scapi si cu orgoliul intreg, si fara sa te muti.
edy
07/10/2015 at 11:20Citeste legea chiriei sau vezi diverse forumuri de avocatura de pe net .E obligatia lui sa te anunte cu 3 luni inainte de orice modificare pe care o are in vedere la incetarea contractului pt ca daca vrea sa-l inchirieze in continuare vechiul chirias are prioritate fata de oricare altul.Deci tu trebuia sa stii cu 3 luni inainte daca la incetarea contractului continua inchirierea si pe ce suma.Trebuia sa fii notificat de proprietar.In al doilea rand legea interzice evacuarea chiriasilor in perioada octombrie-martie , deci si daca nu mai dai un leu nu poti fi evacuat legal.Asta nu e un indemn la neplata ci doar o informatie :)
Ariel
07/10/2015 at 12:20Edy, interesante informatii, … merci!
Cu toate astea nu cred ca se aplica daca el nu a inregistrat contractul. Sau?
edy
07/10/2015 at 15:38Se aplica totul nu are legatura cu inregistrarea contractului.Daca el nu inregistreaza contractul e doar problema lui fiscala.In rest contractul e un act sub semnatura privata cu drepturi si obligatii pt ambele parti cf legii chiriei.PS.de ex daca intra in locuinta fara acordul tau e violare de domiciliu desi e proprietar si va face puscarie .
Omar
25/02/2016 at 20:30Eu zic sa mai citesti tu legea. Ai dreptul sa mai stai pana la 6 luni in apartament dar asta nu inseamna ca o sa stai gratuit. Vei fi executat silit prin poprire pe salariu inclusiv pentru lunile alea in plus, si daca ai noroc de unul ca mine care sa trimita datoria la firma de recuperari vei mai plati si cateva mii de euro in plus pe langa.
Nu mai visati la cai verzi.
edy
07/10/2015 at 17:39Un proprietar trebuie sa se uite si la siguranta oferita de chirias.Cineva care sta de un an e cunoscut spre deosebire de cineva nou care poate veni si sta o luna doua dar da cu 20 euro mai mult :) Eu as prefera chirias pe termen lung cu chirie mai mica si om ok decat porumbei migratori necunoscuti .Lacomia dauneaza randamentului inchirierii :)
edy
07/10/2015 at 17:45Era o emisiune acum ceva ani cu vedete de la noi care munceau in restaurante si primeau bani pe care-i donau.Si dai munca pana vine Andrei Gheorghe si se aseaza pe un scaun la o terasa , cheama patronul si-i zice : Cat imi dai cash sa mananc la tine la terasa ? :) Eu as vrea chirias o persoana cunoscuta :) E ca o reclama si orice reclama are un cost :)
alibus
14/10/2015 at 10:18Te salut si eu! Vecinu’ ;)
Mihaela
04/01/2017 at 03:24Am avut un contract de inchiriere timp de 3 ani pe o hala industriala, cu 12 zile inainte de incetarea contractului vine proprietarul la mine sa prelungim contractul si imi pune in fata un act aditional de prelungire in care imi dublase chiria. Ma asteptam la o marire de aproximativ 10% dar in cazul asta … m-am sters la ochi crezand ca nu vad bine. Am platit in fiecare luna fara sa intarzii nici macar o zi si am mai facut si investitii destul de mari, crezind ca vom prelungi contractul fara sa intampin astfel de probleme . Cred ca ar trebui sa existe o lege prin care sa avem si noi ( chiriasii de buna credinta ) drepturi. Daca poate cineva sa imi dea un sfat cum as putea sa procedez si care sunt drepturile mele legale. Multumesc!