România

România lucrului bine făcut? Phah, ipocriților!

România lucrului bine făcut? Phah, ipocriților!

16 noiembrie 2014, Universitate – sursă Subiectiv.ro

Îmi cer scuze în avans pentru ‘direcția’ negativă pe care o are acest mic text. E posibil să fi ajuns să scriu rândurile astea pentru că încă-s cam naiv.

Acum câteva zile (se face curând săptămâna), duminică seară, când absolut toată ziua am stat cu ochii pe Facebook – atenție – pe mobil, din mașină, pe 3G în roaming, în drum spre România venind dinspre Bulgaria (am votat acolo) – am simțit că “Bă, da, uite, se poate!”

Am simțit că nu-s singurul prost care mai apreciază sinceritatea unui om sau frumusețea unui lucru “bine făcut”. Și am simțit că fac parte dintr-un “grup” de români cu care rezonez. Am simțit că duc cea mai mare “luptă” la comun de până acum.

Pe la ora 23:00 am ajuns în București și am urcat direct pe bicicletă. M-am dus la Universitate și m-am văzut cu amici, prieteni, cunoștințe, clienți. Era sărbătoare. Era fericire. Pe bune. Eram foarte-foarte plăcut impresionat.

Când Iohannis a fost la dezbaterile de la TV, tot Facebook-ul i-a apreciat calmul și “puterea” de a nu exploda în fața celui-al-cărui-nume-nu-vreau-să-l-scriu. I-am apreciat cu toții modestia și răbdarea și puterea de a nu se coborî la nivelul prostului, ca acela să-l bată cu experiența sa vastă…

A ajuns să-mi placă sloganul lui Iohannis și a campaniei lui. Și vouă vă place, într-un fel ciudat. E ca o plăcere vinovată. Parcă ne-ar plăcea o “Românie a lucrului bine făcut” tuturor.

Sunt optimist. Nu neapărat pentru că DNA-ul își face treaba sau pentru că pleacă cel-al-cărui-nume-nu-l-voi-scrie din peisajul politic. Sunt optimist pentru că am simțit că putem să lucrăm împreună. Sunt optimist pentru că am înțeles că, de fapt, nu suntem chiar indiferenți – ci ne pasă tuturor (sau aproape tuturor?) de țara asta, de teritoriul ăsta sau de cine fură p-aci.

Am impresia că odată cu domnul acesta care ne-a devenit drag, devine chiar cool să fii calm, să fii bun, să fii corect, să dai bună ziua… Devine cool să arăți că ai cei șapte ani de acasă. Ceea ce este minunat.

Azi, însă, m-am enervat. România lucrului bine făcut? Phah!

Băi, în România lucrului bine făcut nu fumezi în lift!

Băi, în România lucrului bine făcut nu parchezi pe trotuar!

Băi, în România lucrului bine făcut nu scuipi ciunga pe stradă!

Băi, în România lucrului bine făcut nu arunci chiștocul de țigară pe jos!

Băi, în România lucrului bine făcut semnalizezi înainte să virezi… :)

Lista-i lungă. Foarte lungă. Dar degeaba o să o scriu aici. Orice om, măcar oleacă educat, știe singur când face ceva “urât”.

Azi mi s-a dat să văd toate cele enumerate mai sus pe străzile Bucureștiului.

N-am crezut că schimbarea are loc instant. Dar, măcar acum, sper că nu mai sunt eu cel “ciudat” că cere o “Românie normală”, manierată, în care gunoiul se aruncă doar la coșul de gunoi, ci sper că cei care l-ați votat pe omul lucrului bine făcut și încă vă purtați ca în România de acum o săptămână sunteți niște ipocriți.

Am prieteni care nu-și aruncă chiștocul pe jos când sunt în preajma lor pentru că le-am zis, de-a lungul timpului, că-i nasol. Și apoi l-am ridicat de pe jos, ca un sclav, pentru ei…

Vreau să cred că dacă ne place “România lucrului bine făcut” putem să ne ajutăm unii pe alții să învățăm cum ar trebui să ne purtăm: flegmă cu flegmă, gunoi cu gunoi, semnal cu semnal și bună ziua cu bună ziua…

Scuze că-s așa naiv. Și optimist. Vreau să cred că putem mai mult decât să combatem turismul electoral.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

69 comentarii

  • Reply
    criserb
    20/11/2014 at 02:02

    Pune-o si pe asta și sunt 100% de acord cu tot ce ai zis.

    “Băi, în România lucrului bine făcut nu traversezi pe trecere cu bicicleta!” ;)

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 02:05

      Și nu se trece pe roșu. Și nu se circulă fără lumini noaptea. Și nu se merge pe trotuar, căci acolo au prioritate pietonii, cât mai au loc. Și nu se fac scheme pe carosabil. …

      • Reply
        criserb
        20/11/2014 at 02:10

        Absolut, dar am zis să atingem mai multe domenii ;)

      • Reply
        muntele
        20/11/2014 at 10:56

        Opa, cineva şi-a pus lumini la bicicletă.

    • Reply
      Andrei
      20/11/2014 at 10:16

      Dintre toate neregulile din draga noastra tarisoara, asta este problema ta… Biciclistii nesimtiti care au piste de biciclete, semafoare, tot ce le trebuie si merg pe bicicleta pe trecerea de pietoni. Tara piere si baba se piaptana prietene.

      • Reply
        simona
        20/11/2014 at 17:28

        ,,Somnul natiunii naste monstri ” – ma bucur ca cineva ca el vede si neregulile astea marunte . Mai bine decat sa astepte sa le vada Iohannis .

      • Reply
        groape
        20/11/2014 at 22:19

        Inseamna ca nu ai fost prin nord. Unde se merge extrem de mult pe bicicleta indiferent ca ploua, ninge, bate vantul. Dar ce putem spune? Suntem niste snobi! Nu avem bani, dar mergem numai cu masina.
        Ca sa nu mai zic de nesimtiti care se baga pe bulevard cu 3 benzi pe linia de tramvai de pe contrasens si vireaza la dreapta apoi ( luand fata a 3 benzi si un tramvai)…

    • Reply
      Otto
      20/11/2014 at 16:11

      In Romania “veche” , adica acum aprox. 6 luni am luat o amenda de 500 Ron pentru ca am trecut pe trecerea de pietoni cu bicicleta.am oprit, am asteptat semnalul soferilor si am trecut odata cu pietonii. 500 Ron.Ajuns la birou m`am laudat cu ea, si am aflat ca un coleg a luat o amenda de 160 de Ron – Radar. In conditiile in care in Oradea nu avem piste de biciclete, decat pe malul Crisului Repede. mi se pare aberant sa ceri fara sa oferi , sa sanctionezi la sange , insa fara sa oferi conditii . Sunt convins ca Criserb are constiinta curata , si asta e cea mai mare problema a dansului in momentul de fata.

      • Reply
        Razvan
        20/11/2014 at 21:31

        Criserb are dreptate. Cat timp esti pe bicicleta nu te califici a fi pieton. Daca nu ma insel eu e chiar specific spus acest fapt in codul rutier.

        Daca tot (re)invatam sa traim intr-o tara civilizata, nu crezi ca ar trebui sa incepem cu respectarea acelor reguli deja in vigoare?

        Ma bucur ca ai dat de un politist in stare sa te amendeze ca ai incalcat legea. Sunt sigur ca daca Politia si-ar face datoria, mai multi pietoni ar invata (pe portofelul lor, nu platind cu integritatea corporala) ca traversarea strazii prin locuri neprmise e interzisa.

        Sunt pro delimitarea pistelor de biciclisti, e un lucru necesar intr-o urbe aglomerata indiferent ca e Bucuresti, Oradea sau Valenii de Munte. “N-am avut chef sa ma dau jos de pe bicicleta cand am traversat strada pe trecerea de pietoni” nu e insa un argument de victimizare si de “infierare a nemernicului de politist” care a indraznit sa te amendeze.

        • Reply
          Alex
          21/11/2014 at 21:56

          Dar amenzi pentru pietonii care confunda pista de biciclete cu trotuarul sau pentru stapanii care isi plimba animalele pe pista? Sau pentru parintii care au inlocuit plimbarea prin parc cu plimbarea pe pista (pe jos)? Sau pentru soferii care parcheaza pe pista? De asemenea sanctiuni nu am auzit pana acum :)

    • Reply
      Xsi0
      25/11/2014 at 00:21

      Pe bicileta :) Eu las geamul jos si ii chem sa se apropie. Le explic de ce e bine sa se dea jos de pe bicicleta (celor care ma baga in seama, evident). 60% par sa inteleaga.

  • Reply
    Costin
    20/11/2014 at 02:12

    C’mon. Un vot nu schimba comportamente si (proaste) obisnuinte. Nu cred ca “România lucrului bine făcut” ori “turismul electoral” au vreo legatura cu bolovanu’ care-ti intra-n fata doar pentru ca volanul ii permite.

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 02:17

      Nu, dar “Uite ce atitudine mișto are Iohannis, uite-l ce calm este, uite-l ce bine se comportă” are de-a face. :)

      • Reply
        Costin
        20/11/2014 at 02:27

        Exagerezi :-) . Admiratia nu implica autoeducare, dezvoltare personala, ori insusirea unui comportament.

        • Reply
          Ariel
          20/11/2014 at 02:28

          Poate ai dreptate. Însă eu, când am apreciat pe cineva, când am admirat pe cineva, am vrut să fiu ca el, să învăț de la el, să fur meserie de la el …

          Poate-s eu ciudat. :)

          • Costin
            20/11/2014 at 02:32

            Nu. Esti doar complex :-) .

          • Andrei
            20/11/2014 at 11:13

            Si stii tu sigur ca Iohannis (de la care ar tb sa invete cei care se dau fani) n-a scuipat guma pe strada cand era pustan? Sau ca nu parcheaza pe trotuar?

            Ce legatura are Romania lucrului bine facut cu fumatul in lift? Daca ai vazut asa ceva “pe strazile din Romania”, atunci confunzi strada cu tunelul si liftul cu metroul.

            In stilul asta poti sa pui pe lista aia si scobitul in nas, muzica ieftina si purtatul de trening la nunta. Poti sa zici ca le-ai vazut si pe astea , tot azi.

          • VALI
            20/11/2014 at 11:32

            Nu e valabila pentru toata lumea; poporul inseamna altceva decat un blogger cu simt civic. Poporul inseamna 38% pe care i-a durut undeva de Romania lucrului bine facut sau de puie monta. Poporul inseamna si manelisti, baieti de ban gata, curve drogate si alte categorii sociale, etnice samd. Pentru toti astia nu functioneaza rationamentul tau. Functioneaza doar constrangerea.

  • Reply
    Piticu21
    20/11/2014 at 03:32

    altii care cred ca romania se poate schimba maine …

    Vezi, nici tu nu te tunzi maine :P deci nici altii :)

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 12:41

      iau personal chestia cu tunsul, Piticule… chiar dacă voiai să fie o glumiță.

  • Reply
    Alex
    20/11/2014 at 07:02

    Acum cred ca e timpul sa inceapa si astfel campanii de informare pe panourile publicitare.

    Nu arunca gunoi pe strada.
    Nu scuipa pe jos.

    Cred ca vor avea succes.

    Si l-am aprecia si mai mult. Dar stai linistit. Astea nu aduc venituri directe , pe termen scurt , la bugetul statului. :)

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 12:41

      Eu tind să cred că vor urma. “în România lucrurlui bine făcut nu se parchează pe trotuar” – aș pune astfel de panouri în tot Bucureștiul. Dar Sorin Oprescu este Pontist, deci mai durează probabil.

      • Reply
        Alex
        20/11/2014 at 21:04

        Panourile nu sunt ale lui Oprescu. E pe bani :) Deci pot face asa ceva daca vor.
        Cred ca e o idee super interesanta.

  • Reply
    Andreia
    20/11/2014 at 08:22

    Ariel, ai reusit sa surprinzi f bine exact ceea ce am simtit si eu. Si partea cu “mai sunt si altii carora sa le pese si sunt multi si partea cu lucrul bine facut. Si am realizat ca lucrul bine facut depinde de fiecare de noi. Sa il facem bine si sa nu acceptam nici de la altii “merge si asa”. Rezultatul votului a demosntrat ca desi nu suntem toti asa, suntem destul de multi, si daca si la varf se lucreaza in aceeasi directie poate lucrurile o sa se schimbe incet, incet.

  • Reply
    Florin
    20/11/2014 at 08:55

    Sunt din sibiu . Nu sunt rasist sau nu am nimic cu parte aceeas de tara sincer o zic . Dar la sibiu e alfel . Nu ca sunt eu sibian sau asa . dar sa sti ca curatenia e curatenie , oameni sunt politicosi , si multe din lista ta de mai in sus nu se intampla . Si tu ai iest putin din tara si sti cum sta treaba prin strainatate e clar cand vi acasa sa ai reactea asta . O zi buna

  • Reply
    Vlad
    20/11/2014 at 09:27

    De manelisti si de melteni needucati nu o sa scapam,asta e clar.cum nici de pitipoance,baietzasi cu decapotabila,politicieni corupti cu rolex si cu Q7…Ar trebui sa importam masiv vreo 2-3 miliiane nemti in locul romanilor plecati la munca prin europa.si atunci poate avem vreo sansa sa ii civilizam.

  • Reply
    audeo
    20/11/2014 at 09:42

    Un om nu se educa de azi pe maine, dar daca exista potential, material bun, in timp se schimba societatea asta.
    Oricum, e bine ca esti tu si mai sunt si altii pe langa tine, chiar daca in numar mic. Usor, usor, lucrul bine facut devine ceva normal. :)

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 12:39

      așa să fie! :)

  • Reply
    Dea Go
    20/11/2014 at 10:17

    Eu sunt optimista, cred ca ne vom insusi aceste comportamente daca ne inconjuram de ele. Daca avem rabdarea sa zicem de 1000 de ori “Cred ca ti-a scapat ceva pe jos” , “Buna ziua, as dori o cartela de 2 calatorii va rog. Va multumesc, o zi frumoasa!” si alte asemenea. Cred ca daca folosim aceste comportamente obsesiv, constant, daca ne sustinem unii pe altii sa nu fie o dovada ca suntem mocarci fraiere doar pt ca suntem politicosi si daca avem rabdare ca aceasta schimbare sa devina o a doua natura, se va intampla. Nu maine, nu luna viitoare, dar poate la anul pe vremea asta o sa fim putin mai politicosi, putin mai constienti de mediul in care traim, putin mai responsabili in legatura cu spatiul comul pe care il impartim (si nu numai fata de el). Ma bucur ca am gasit postarea ta si ca ceea ce intra in “gradina ta” faci deja: esti un exemplu pozitiv pentru cititorii tai. Merci!

  • Reply
    Mihai
    20/11/2014 at 10:32

    Uita-te pe forumuri si ai sa vezi ca nu toti sunt asa de entuziasmati ca a iesit Iohannis, deci porbabil nu il vad ca exemplu.

    Totusi, in randul celor care il simpatizeaza, prieteni de-ai mei, incep sa vad o influenta pozitiva cauzata de modelul Iohannis. Putin mai calmi, putini mai atenti sa fie politicosi, putini mai binevoitori.

    Tine cont ca de 25 de ani + perioada comunismului, exemplele de condurece si-au lasat amprenta.
    Dar daca Iohannis in timp se va tine de treaba si va castiga si mai multa popularitate, e foarte probabil ca, incetul cu incetul, toti sa ii urma exemplul.

  • Reply
    bogdan c.
    20/11/2014 at 10:39

    Stai linistit ca nici in Germania nu e culmea curateniei, si acolo este mizerie pe strazi.

    Dar aici biciclistii merg doar pe pista si nu traverseaza pe rosu, ca in Bucuresti.

  • Reply
    Moldoveanca
    20/11/2014 at 10:45

    Du-te bai, aia de i-ai vazut tu in lift si cu masina pe trotuar erau votantii lu ala-al-carui-nume-nu-l-voi-scrie-nici-eu!

  • Reply
    Andrei Costea
    20/11/2014 at 11:09

    Poi, da ai dreptate, dar faptul ca altii fac lucruri nasoale nu cred ca inseamna ca nu putem deveni “Romania lucrului bine facut”. Ideea e ca fiecare sa realizeze pe cont propriu cum se poate face asta, si nu cred ca ajuta la ceva sa ne uitam in jur si sa-i criticam pe ceilalti. Mai bine ne concentram pe noi insine. Si in alte tari se arunca pe jos si se parcheaza aiurea. Poate mai putin, dar tot se face. Ceea ce mi se pare bine facut in cazul asta, e cum reactioneaza fiecare fata de cei care au comportamente necivilizate. Adica, faptul ca tu te apleci si ridici mucul de tigara aruncat de altcineva, pur si simplu e un lucru bine facut din partea ta, chiar daca nu din partea celuilalt. E un lucru civilizat, normal, pentru care nu merita sa ne agitam mai mult. In timp el va deveni un exemplu, ceilalti vor realiza pentru ei insisi ca asa e normal si frumos, si nu vor mai arunca. Puterea exemplului :)

    Acuma, e nerealist sa ne asteptam ca absolut nimeni nu va mai fi necivilizat candva, dar incet-incet cred ca putem ajunge la un punct in care acestia sunt foarte putini si nu ne afecteaza prea mult. Si ne putem comporta cumva normal si firesc fata de ei, fara sa ne enervam.

    Sanatate! Fain articolul tau. Si eu sunt cam la fel de naiv :)

  • Reply
    Cosmin
    20/11/2014 at 11:59

    Am impresia ca faci o confuzie. Ce spui tu este “Romania bunului simt” si aia a pierdut alegerile acum 5 ani ;)
    Deocamdata vinovatii sunt ei (politicienii). Cred ca o sa mai dureze ceva pana cand o sa ne dam seama ca e si pe la noi problema.

  • Reply
    nicu
    20/11/2014 at 12:07

    salut,

    romania lucrului bine facut nu se infaptuieste nici printr-o lege, nici prin decret prezidential, ori ordonanta de guvern, romania lucrului bine facut se construieste si se invata.

    naiv am putea sa-l numim pe cel care, de maine, asteapta sa se pogoare peste romania spiritul lucrului bine facut.

    este de datoria noastra, indiferent de guvernanti, sa construim si sa aparam aceasta tara in care ne-ar face placere sa traim.

    • Reply
      Alice
      22/11/2014 at 01:10

      Ai dreptate, Nicu. Se pare că tot mai așteptăm ca nu știu care conducător să ne convingă să ne purtăm ca niște oameni civilizați. Dacă vrem să se schimbe ceva, nu trebuie să așteptăm de la alții, trebuie să plece de la noi, să ne schimbăm mentalitatea.

  • Reply
    Andrada
    20/11/2014 at 12:37

    “Am prieteni care nu-și aruncă chiștocul pe jos când sunt în preajma lor pentru că le-am zis, de-a lungul timpului, că-i nasol. Și apoi l-am ridicat de pe jos, ca un sclav, pentru ei…” – haha. been there, done that.

  • Reply
    mianna
    20/11/2014 at 12:53

    cand lucrul bine facut se va numi “parcare” n-o sa mai parchez pe trotuar :)

    cu restul – perfect de acord.

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 12:55

      deci susții că n-avem parcări? e foarte discutabil.

      • Reply
        Spanac
        20/11/2014 at 13:26

        Chiar nu există parcări destule pentru câte mașini sunt în bucurești. Poate decât să-ți parchezi mașina la 3 kilometri de casă…

        • Reply
          Cosmin
          20/11/2014 at 13:40

          Si eu ca pieton ce ar trebui sa fac? Sa merg pe mijlocul strazii cu copiii pentru ca voi nu v-ati gandit cand v-ati cumparat masina, ca nu aveti si unde sa o parcati?
          E ca si cum mi-as cumpara un dulap nou de care nu mai am loc in casa si il las pe scara blocului sa il ocoleasca toata lumea.
          Este foarte simplu: Strazile si parcarile pentru masini, trotuarele pentru pietoni. Voi luati trotuarele cu forta. Pui masina pe trotuar pentru ca eu nu pot sa o mut. Daca eu merg pe mijlocul strazii si nu ma dau la o parte sa treci ce faci? Mergi cu 2 km la ora dupa mine? Nu. O sa ma claxonezi sa ma dau la o parte.

          De unde si pana unde ideea asta ca masinile au prioritate si ca daca nu aveti loc de parcare aveti dreptul sa luati spatiul altora?

    • Reply
      Cosmin
      20/11/2014 at 13:43

      Deci avem principii si valori doar cand ne convine. Cand nu ne convine dam vina pe “ei” ca n-au facut parcari. Exact ipocrizia despre care a scris in articol. Si bai publice sun putine in Bucuresti asta nu inseamna ca imi fac nevoile pe unde ar trebui sa treci tu.

    • Reply
      Lavinia Dumitru
      20/11/2014 at 14:31

      Am masina…sunt sofer…dar am fost si pieton! Niciun motiv nu scuza parcatul pe trotuar sau pe trecerile de pietoni ,for that matter. Nu gasesti loc de parcare in fata scarii, magazinului, coaforului, spitalului etc…asta e…parchezi la mama dracu’ si mai mergi si pe jos ca nu patesti nimic! Pe partea cealalta…daca se mai amenajaza cateva parcari….si vor costa (eventual 10-20 de euro ca in Austria, Franta etc) ce faci, unde te mai duci si pe cine dai vina ca nu ai avut unde sa parchezi? Cand iti iei masina iti asumi si lipsa locurilor de parcare, si costul parcarii si mersul pe jos cativa metri!

  • Reply
    Ciocio
    20/11/2014 at 13:40

    deşi sunt fumătoare, nu fumez nici în lift şi nici nu arunc chiştoacele pe jos… Nu mai parchez pe trotuar, mi-au ridicat maşina din faţa porţii, cu toate că cei de la furturi din auto m-au sfătuit să fac aşa… iar “ciunga” o împachetez într-o hârtiuţă înainte să o arunc. De 50 de ani sunt locuitor al Sibiului!

  • Reply
    Amalia Guliman
    20/11/2014 at 13:42

    Da, schimbarea trebuie să vină în principal de la noi. Mă bucur nespus că cei de vârsta mea au ințeles asta, că în sfârșit au ieșit la vot :) Mă bucur că au ales libertatea, nu îndoctrinarea, dar acum realitatea este aceea ca trebuie, cumva, să ne schimbam cu totii. Celebra replica, “Lasă, bă, ca merge si-asa în Romania!”, n-o să mai funcționeze prea mult. Se vede clar că n-a mers si-asa cu îngradirea dreptului de vot în diaspora…:D Și mă bucur tare.

  • Reply
    elena
    20/11/2014 at 13:50

    Ariel, tu imi esti tare drag si eu iti inteleg enervarea, insa buna crestere nu are legatura cu politica, nu tine de politicieni, ci tine de ficecare in parte, de ce a invatat acasa si de cum a fost educat.
    Sibiul este minunat, dar nu din cauza primarului ci a oamenilor de acolo. Nu este meritul lui personal. Mi-as dori sa-l vad cum face din sectorul 5 un Sibiu.
    In alta ordine de idei, imi pare rau, dar ati ales un presedinte in urma unei campanii de marketing, fara sa vedeti faptele. Segmentul 18 -25 de ani si chiar mai sus , cu mici exceptii, habar nu are ce este ala comunism, ce-i aia politica, ce inseamna organisme internationale, tratate, legi interne, legi externe etc. Oamenii nu stiu cine trebuie sa faca, care sunt atributiile unuia, care ale altuia, cinfunda guvernul cu parlamentul etc. Oricum, sa il stapaneasca sanatos cine l-a votat, eu in strada nu mai ies. Sa iasa cine l-a votat si cine are asteptari de la el! Va pup!
    P.S. Iar tu , dragul meu Ariel (esti putin mai mare decat fiul meu)) continua sa faci ceea ce faci, ca faci bine, si prin munca ta iti aduci aportul la educatia celor tineri. (sau nu, asa ca mine). :)

  • Reply
    Mariana
    20/11/2014 at 13:51

    In Romania lucrului bine facut nu ai castiguri neimpozabile, nu-ti atribui case singur si nu cumperi case cu acte false. Restul – sunt de acord cu toate cele scrise ; dar nu credeti ca toate incep e la EDUCATIE . Iar educatia cine o face ? – in afara de parinti – PROESORII.

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 14:27

      Sau putem să ne educăm între noi, încet-încet. Cred sincer că se poate. :)

      În rest, da, de acord: profesorii și părinții.

  • Reply
    Andreea
    20/11/2014 at 14:34

    Mai…eu cred ca cei care l-au votat pe Iohannis pentru ca-i apreciaza comportamentul nu se comporta asa. Ceilalti poate nu au avut un model sau nu li s-a parut ca ii pasa cuiva daca arunca ceva pe jos, ca deh ‘toata lumea face asta’.. Eu cred ca lucrurile acestea se vor schimba, dar nu anul asta… Foarte probabil sa se treaca la actiuni mai drastice si aplicari ale legii mai serioase ca in alte tari unde primesti o amenda usturatoare pentru aruncatul gunoiului pe jos. Unii oameni nu au nevoie de legi ca sa stie cum sa se comporte, altii da.. Va veni momentul cand se vor schimba si ‘ceilalti’. :)

    Nu mai fiti pesimisti.. E de bine! :)

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 14:47

      Așa să fie. :)

  • Reply
    Andreea
    20/11/2014 at 15:05

    Ai dreptate, dar stii ce am observat? Ca puterea exemplului chiar conteaza. Uite eu, ca biciclista, ma dau mereu jos de pe bicla la trecerea de pietoni. Mereu. Chiar si cand merg cu gasca la pedalat si toata lumea trece pe bicla, si eu merg pe jos si apoi tre sa ma astepte toti ca sa reintru in pluton. Si nu doar fac asta, dar le si spun, fara mari ifose ca “eu ma dau jos la treceri”. Si am inceput sa vad ca lumea reproduce ceea ce vede.

    Si mai poti face ceva, asa cum ai si mentionat in articol. Poti sa atragi atentia cuiva (cu un ton ok si civilizat, nu cu “ba jegosule, ridica chistocu, mortii ma-tii!). Sa stii ca functioneaza!

  • Reply
    Vlad (Unicul)
    20/11/2014 at 15:23

    Ariel ce vreau eu sa-ti spun e ca tu speri ca ceilalti sa se schimbe asa cum ti-ar place tie sa se comporte. Ori asta nu o sa se intample. 1. Schimbarea de mentalitate trebuie sa vina din interior, adica sa vrea omu.
    2. Schimbarea mai poate fi facuta prin constrangere (coercitie), dar va trebuie ca sa cei care o sustin sa plateasca, pentru ca incalca liberul albitru al celor ce considera ca e normal sa se comporte asa cum vor ei.
    3. Schimbare noninvaziva mai poate venit prin mimetism asemeni maimutelor in care ceilalti “se molipsesc” si adopta comportamentul “celor normali”

    Fiecare are dreptul sa aleaga, iar incalcarea acestui drept implica un soi de dictatura al celui care “are dreptate” sau crede ca “asa se cuvine”. So think about that. ;)

  • Reply
    ingrit
    20/11/2014 at 16:13

    Mare dreptate ai…dar ce trebuie sa intelegem de aici este ca ….si noi trebuie sa participam la “Romania lucrului bine facut ” nu doar sa cerem …

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 16:17

      da, ăsta era mesajul ascuns. :)

  • Reply
    simona
    20/11/2014 at 17:10

    Ariel ,nici nu stii ce ma bucur ca romani ca tine s-au intors acasa . Vezi ce mare nevoie avem de voi ?

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 17:17

      Simona, apreciez, dar eu nu consider ca am fost plecat vreodata. :D

  • Reply
    Helmut
    20/11/2014 at 17:58

    Ariel, va ramane de vazut daca stilul lui Johannis va fi dorit de cei din RO sau daca tot era mai bine sa vina un golan sau un mincinos. Ramane de vazut daca intr-adevar va avea taria si rabdarea sa se bata cu toate itele intinse de baronii locali, care sunt oricum mai presus decat preseedintele. Dar sa nu uitam, in acceasi conjunctura a venit Regele Carol I. Semnul bunastarii va fi cand in Bucuresti nu se vor mai face curse cu ultimele serii de masini de lux, pentru a arata superioritatea si cand, in fine cei care sunt la lucru intr-o tara a carei limba nu o cunosc si muncesc cele mai grele joburi, se vor intoarce, pentru ca merita. De aia au votat uimitor compatriotii nostri din diaspora cu inca cetatenie romana.

  • Reply
    Vlado
    20/11/2014 at 19:36

    Lucrurile care te-au deranjat sunt lucruri de bun simt, de moralitate si, din pacate, lucruri care nu au treaba cu cine conduce tara. Pentru ca daca nu vrem sa fim oi (asa cum ne batem cu pumnul in piept ca nu suntem si nu vom fi ) nu avem nevoie de un singur om ( cu atat mai mult de presedinte) sa ne invete cum sa facem deosebirea dintre bine si rau. Acest articol nici nu ar trebui sa fie pus in context cu alegerile recente pentru ca problema spinoasa e una care nu depinde de politica . Din cei care au votat cu Iohannis , probabil, mare parte chiar arunca mucuri de tigara pe jos . Si cei care dau flegme nu dau pentru ca au votat cu Ponta. Dar interesant mod de a creste readershipul blogului :D thumbs up for that

    • Reply
      Ariel
      20/11/2014 at 19:45

      îmi pare rău să văd că există oameni care nu înțeleg sau nu prind legătura. legătura-i simplă: eu scriu pe blog despre mucuri de țigări și flegme din 2006, de când mă știu. prietenii mă știu ca fiind cel care-i ceartă din diverse motive …

      … tot ce zic este că acum, odată cu Iohannis, văd un val de aprecieri – văd cum, de fapt, brusc, celor din jurul meu le place bunul simț (sau așa susțin și au suținut cât a fost campanie electorală)

      d-aia mă reactivez și zic că, acum, mai mult ca niciodată, sunt îndreptățiț să-i cert pe cei care n-au bun simț, dar au venit la Universitate, au votat cu Iohannis și i-au admirat calmul și bunul simț pe facebook.

      dacă ai impresia că scriu “Iohannis” ca să am cititori … atunci, na, ce pot să zic … nu mai zic nimic. :)

  • Reply
    Anca
    20/11/2014 at 20:01

    Eu aștept de la Revoluție „România lucrului bine făcut”… Nu prea cred că asta s-a votat de către majoritatea în 16 noiembrie. Dar mie tot asta îmi place cel mai mult. Am și eu tendința de a fi idealistă, dar încrederea în „majoritatea românilor de abia așteptă să se pună pe trebă bună” am pierdut-o de mult. Nu trebuiau să aștepte un președinte cu un astfel de slogan ca să se apuce de treabă – era destul ca să își facă fiecare treaba bine.
    Eu nu prea sunt persoana care interacționează pe mediile de socializare, dar îmi place entuziasmul tău general și m-am regăsit în dorința pentru lucrul bine făcut. Mă solidarizez în aceeași dorință a lucrului bine făcut, dar nu cred că Românul are un cult și o cultură a lucrului bine făcut, din păcate… poate dacă o să audă mai des despre asta o să dezvolte și o astfel de tendință.

  • Reply
    Sim
    20/11/2014 at 21:55

    Ariel,

    Am acelasi sentimente ca si tine. M-am bucurat mult ca Johannis este asa pentru ca de acum inainte am sa-l citez si am sa spun ca “pana si presedintele tarii ne spune ca e bine sa ne facem bine treaba”.

    Insa, presedintele nu ne ve schimba mentalitatile. Dasta spun ca el ne va da tonul, si noi vom incepe sa ne educam. Si eu ridic chistoace si harti de pe jos si da, le spun si altora sa o faca. Unii se supara, altii spun ca sunt ciudata, dar de acum vom fi mai multi.

    Nu te intrista, nu te enerva! Iti face rau! TE imbolonavesti (si nu glumesc aici si nu sint nici macar ironica – 80% din boli sunt cauzate sau agravate de stres). Accepta ca schimbarea e un proces si DUREAZA.

    Important e sa faci pasi in directia asta. Si ceea ce faci tu e in directia buna. Just keep doing! Nu esti ciudat! Mai suntem care credem in Romania lucrului bine facut si nu credem ca e doar un slogan electoral pentru ca il aplicam in viata de zi cu zi :)

  • Reply
    dddd
    21/11/2014 at 13:40

    iohana montana asta a voastra nu o sa faca nimic. O sa dea de cateva ori cu oistea in gard si gata. De unde ai, frate, 6 case ca profesor de scoala? De unde ai atata tupeu sa fi presedintele PNL, cand nu esti in partid nici macar de 6 luni? Si ce partid !!! De unde ai atata tupeu sa zici ca “noi, PNL, vrem toata puterea”. De cand esti tu, ba cretinule, PNL? Vrei toata puterea? Cine esti tu, imbecilule? Nu stii sa scoti doua vorbe pe gura, ai casigat prin manipularea de pe facebook si acuma vrei “toata puterea”?

  • Reply
    Dragos
    21/11/2014 at 17:22

    Exact, superb spus. Din pacate e foarte greu sa scoti din mentalitatea romanului de rand nesimtirea, ignoranta, ghiorlania….. Din pacate peste Romania au trecut 25 de ani de democratie si capitalism din care romanii nu au inteles defapt care este esenta acestor doua lucruri. Noi in loc sa aspiram spre cultura, spre dezvoltare, spre educatie, am ales influenta asta balcanica: manelista, cocalara, superstitioasa si….proasta. In mentalul colectiv, sa arucni chistoace pe jos, sa scupi, sa injuri, sa fii furat de politicieni corupti, a devenit ceva normal, ca “asa e in Romania si nu avem ce face”. Apoi multi au ales calea strainatatii, unde au descoperit ca in Germania(de ex) daca arunci un chistoc pe jos in 2 secunde te bate domn’ ofiter pe umar si iti fute o amenda de uiti cum te cheama….obligat, fortat devin “civilizati”…dar cand se intorc in tara incep sa sparga banii pe lautari, bmw-uri din ’90 la mana a doua, si isi aduca aminte sa fie ghiorlani…pentru ca “asa e in Romania…”. Asta e problema si d-aia “schimbarea” si “Romania lucrului bine facut” nu or sa se intample peste noapte.

  • Reply
    Ines
    22/11/2014 at 12:14

    Vai, cum, dar în România lucrului bine făcut nu vine Iohannis să ne ridice chiștocul de pe jos sau să semnalizeze el în locul nostru? Cum? Tot noi trebuie să facem asta?

  • Reply
    fuck
    22/11/2014 at 16:32

    Cite lucruri bune poti face daca nu esti in stare sa legi doua vorbe? Iohannis cel gângav a pus borduri in Sibiu sau ce-a facut bine in viata lui? Trafic de copii si multe case! Dar ce fericire ca nevasta-sa merge pe jos la serviciu, e modesta coana ceausescu… Ghinion

  • Reply
    Roman
    24/11/2014 at 00:51

    eu cred ca pentru a vedea Romania lucrului binefacut, trebuie sa incepem cu noi. Daca nu putem scapa de obiceiurile vechi doar pt ca ceilalti fac la fel, degeaba. De ce sa nu aruncam ambalajele pe jos ca doar sunt biodegradabile, de ce sa nu circulam ca pietoni pe mijlocul strazii, ca doar soferii au celalalt sens liber, de ce sa facem noi curat dupa picnicul de la iarba verde, ca nici ceilalti nu fac, de ce sa nu aruncam pet-urile in rau,ca doar le duce apa departe. De ce sa nu parcam chiar in dreptul gropii , ca masinile pot trece prin ea, etc..
    Hai sa incepem cu noi !

  • Reply
    Ana
    24/11/2014 at 05:07

    Da, ai dreptate. Intr-o tara civilizata nu se fac toate cele enumerate de tine dar atata timp cat nu s-au facut pana acum, cum vrei schimbarea peste noapte? Nu poti educa oamenii la 50 ani si nici noul presedinte nu o poate face. Sloganul lui nu are nicio legatura, doar nu vrei sa vina dumnealui si sa curete dupa nesimtitii si lipsitii de bun simt. Va fi o Romanie a lucrului bine facut dar din alte puncte de vedere. M-as bucura ca bunul simt sa vina odata cu acele schimbari, ca oamenii sa inteleaga ca a respecta pe ceilalti inseamna respect de sine.

  • Reply
    Farcas Gelu Danut
    25/11/2014 at 17:59

    Pas cu pas, asa se produc schimbarile adevarate. De cand m-am mutat in Bucuresti, “miticii” nu contenesc sa ma uimeasca. Vor totul “ieri”, repede. ;)
    Acum m-am mai obisnuit, dar la inceput mi se parea o alta tara, o alta lume. ;)
    Credeti ca civilizatia occidentala s-a cladit intr-o zi? Credeti ca occidentalii nu sunt si ei necivilizati (unii dintre ei, cel putin)?
    Pas cu pas, fiecare dintre noi.

  • Reply
    Catalin
    29/11/2014 at 14:31

    “Avem un neamt. Ne mai trebuie 22 de milioane !”

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează