Când am făcut filosofie (în a 12-a, zic) am fost fascinat de teoriile alea care se băteau cap în cap cum că “Oamenii de fapt se nasc buni, dar societatea îi strică.” sau “Oamenii de fapt se nasc răi, violenţi şi societatea s-a născut tocmai pentru a corecta această atitudine negativă.”
Nu ştiu cine are dreptate, nu stau să-mi mai bat capul şi să filosofez aiurea, cert este că oamenii pot fi buni şi împreună sunt o putere imensă (mereu când mă gândesc la nişte oameni adunaţi să facă ceva: fie că-i un protest violent, fie că-i un marş paşnic de biciclete – mereu îi compar cu forţa incredibilă a unui tsunami.).
Eram într-un autobuz şi am fost martorul unei chesti simple, unei atitudini simple, dar care a făcut un om fericit.
Uneori e atââât de uşor să faci nişte oameni fericiţi!
Deci eram în aglomeraţia unui 104 când a urcat o don’şoară şi şi-a taxat beletul. A mers două staţii şi când a coborât mi-a întins biletul: “Ţine-l tu…” – şi eu, instincitv, ca un prost, am zis: “Am deja…“. Şi atunci m-a rugat să-l pun în aparat şi sa-l las acolo pentru cine o să aibă nevoie.
Mi-a plăcut atitudinea ei, i-am zâmbit, i-am zis “Ok…” şi aia a fost.
O staţie am mers cu beletul pus în aparat. Dar la următoarea a urcat un vârstnic ce s-a aşezat pe undeva pe lângă mine şi m-a rugat apoi să-i taxez biletul.
Acum vă rog să vi-l imaginaţi pe Ariel cu un lightbulb deasupra capului.
L-am refuzat pe domn (probabil nu înţelegea de ce) şi m-am întors cu un bilet taxat. M-a întrebat ce-i cu el şi i-am zis: “L-a lăsat acum o staţie o doamnă ce a coborât. Luaţi-l dumneavoastră, nu mai taxaţi altul…”
Omul instant a avut o super-clipire în ochi, nu-i venea să creadă. M-a şi întrebat: “Serios?! Şi pot să-l ţin eu?“…
Nu-i mare lucru, ştiu. Poate-i chiar imoral faţă de RATB să facem astfel de chestii… daaar am fost martorul acestei mici întâmplări care mi-a dat o stare super-pozitivă.
Concluziile sunt:
1. E uşor să faci un om fericit.
2. Gesturile mici contează. Azi le faci tu, mâine o să le facă şi alţii.
3. A fi martorul unor întâmplări pozitive e tare sănătos. :)
4. România pozitivă.
10 comentarii
docica
16/03/2011 at 14:49nu-i corect gestul, dar si eu l-am facut de cateva ori. cand cobor din autobuz nu arunc biletul ci il dau unuia dintre oamenii care urca. de obicei cel care il primeste e foarte fericit. intr-un fel asta e trist, caci demonstreaza cat de saraci suntem cu adevarat. dar pana la urma ceea ce conteaza e ca poti provoca un zambet cuiva.
marius
16/03/2011 at 15:32Eu am experimentat acest sentiment intr-un supermaket.
Un batran camparase mai multe chestii si nu i-au ajuns banii, a luat o parte din ele si a plecat sa mai ia niste bani (asta se intamplase inainte sa ajung eu la casa).
Imediat dupa ce platisem si ma pregateam sa plec, acesta s-a intors sa ia si celelalte produse. Le-a platit si entuziasmat a cerut cei 2 “banuti” din promotie. Casiera i-a explicat ca nu-i poate da cei 2 “banuti” pentru ca s-au pus produsele pe bonuri diferite.
Acesta vizibil dezamagit a vrut sa plece si atunci i-am oferit cei 3 “banuti” pe care ii primisem eu si cu care nu aveam ce sa fac.
Brusc acesta a devenit foarte bucuros, mi-a multumit si a plecat zambind. :)
Ariel
16/03/2011 at 15:51Eu în Braşov am stat vreo 2 săptămâni şi la un super-market (Care în Bucureşti nu văd să fie) îţi dădea un bon cu 1RON la fiecare 10RON cumpăraţi. La finalul săptămânii aveam câţiva RONI din ăştia şi trebuia să plec. M-am dus la acelaşi super-market, am cumparat ceva, iar am depăşit suma de 10RON, iar mi-au dat bon cu cadou de 1RON (Vreo 2-3 bonuri din astea) şi neavând ce să fac cu ele i le-am dat femeii din spatele meu, care era la rând.
Mi-a mulţumit aia… nu ştiam cum să scap. :D
But it made me feel good… it made her feel good and it made the “caseriţă” feel awkward
ION_ION
16/03/2011 at 18:35In Iasi mi s-a intamplat chestia asta de 2 ori si catorva prieteni la fel :)
dar aici e si o chestie fiecare tramvai/trolebuz are un numar si apare si ora.. asa ca daca cineva va face un gest din asta de bine verificati sa fie corect
sa nu va treziti cu surprize :)
stiu ca in poliica ratb zice clar ca biletele nu se paseaza :)
Pitic
17/03/2011 at 14:11Bineînțeles că oamenii pot fi buni. Eram la facultate și voiam să îmi iau o cafea de la unul dintre automate. Credeam că e 2 lei și atât am băgat, dar, de fapt, era 1,50 lei. Aparatul nu dă rest, așa că am dat să plec, însă tipul care aștepta în spatele meu a ținut să îmi dea 50 de bani, exact cât îmi rămăsese mie în aparat. Putea să bage doar un leu, că tot mai erau bani de la mine acolo. Însă a vrut să fie corect.
Aceeași situație am întâlnit-o într-o altă zi, numai că acum eu eram în rolul tipului. Am vrut să îi dau persoanei din fața mea cei 50 de bani care-i rămăseseră în aparat, însă m-a refuzat cu un aer superior, „păstreaza-i. eu am destui”. Mnah… oameni și oameni. Unii sunt buni, alții nesimțiți. Asta e, așa-i peste tot.
Deea
18/03/2011 at 14:12Mie mi se pare ca bunatatea si corectitudinea sunt doua lucruri total diferite si nu au nicio legatura directa una cu cealalta. Una e sa fii corect si sa faci ceea ce este moral sa faci, si alta e sa fii altruist, sa faci fapte bune din proprie initiativa. Moral era sa iti dea inapoi banii, asa ca el a facut doar ceea ce trebuia.
Pentru ca am trait atat de mult intr-o societate in care coruptia si incorectitudinea sunt “litere de lege”, ni se pare ‘out of the ordinary’ atunci cand se intampla ceva de genul asta…
O sa vezi ca in alte locuri lucrurile stau altfel.
Pitic
19/03/2011 at 15:20“o societate in care coruptia si incorectitudinea sunt “litere de lege”” – ei, hai ca acum chiar exagerezi. Nu sunt litera de lege si nu e nici chiar asa de rau. Daca in UK e mai bine din anumite puncte de vedere, nu inseamna ca Romania e raiul coruptiei. Sa ramanem, totusi, realisti.
Deea
20/03/2011 at 12:34Ghilimelele pe care le-am pus au si ele un rol stilistic acolo, nu le-am pus doar ca sa fie :P Si scuza-ma, dar Romania chiar are probleme mari cu coruptia.
Oricum,in mod realist, trebuie sa recunosc ca discutia asta nu va duce nicaieri.
Ronnie
17/03/2011 at 15:42biletul taxat il las mereu cand cobor in compostor
mai nasol e in Cta: sunt compostoare electronice care stanteaza data si ora asa ca nu merge sa le pasezi de colo-colo :)
odata, l-am atentionat pe unu ca i-au cazut 50 de euro din buzunar dar nu stiu cat de fericit l-am facut: coborase dintr-un BMW 745 nou :P
Axel
17/03/2011 at 23:36Macar sa-ti fi multumit :)) Dar daca pentru el aia 50 euro faceau cat 1 leu pentru noi, mai bine ii pastrai.