Acum vreo săptămână m-a contactat cineva din partea Ziarului Financiar ca să vorbim despre Tribul. M-am bucurat pentru că despre Ziarul Financiar am auzit de bine… Și pentru că deși despre Tribul s-a tot zis prin alte publicații (precum Adevărul, Digi, Antene, whatever) – nu s-a vorbit despre Trib business-wise niciodată. Adică mereu se vorbea despre “uite ce fac oamenii ăștia”, dar niciodată despre “afacere” în sine.
Am acceptat să mă văd cu tipa de la ZF pentru interviu la parterul biroului lor, căci eu oricum sunt biciclist și mă deplasez ușor și ea oricum era în timpul jobului și mai avea treabă – deci “Hai la noi, aici, că e o cafenea la parter.”
Ne-am luat o cafea, mi-a pus iPhone-ul în față și m-a luat la întrebări.
“Tribul este o afacere socială… Funcționăm printr-o asociație, deci la finalul anului noi n-avem un profit.”, îi zic.
Tipa era derutată. Dar este ok, toți oamenii cărora le spun asta pentru prima dată se pierd …
Încerc să-i explic care-s diferențele dintre o afacere clasică și una socială: și anume că scopul nostru nu este să mă aleg eu la final de an cu tone de bani (din dividende), ci să rezolvăm o problemă socială. Problema aleasă de Tribul este aceea a transportului alternativ și a poluării din București.
Și atunci tipa m-a întrebat: “Și bani când vrei să faci?”
Și adevărul este că după întrebarea ei am fost eu derutat.
Eu cred că uneori ajungem într-un cerc vicios foarte simplu și popular: credem că banii ne aduc, în fond, orice ne face fericiți. Și începem să credem că toată ziua trebuie să facem ceva pentru a face un ban. Ceea ce înseamnă că noi, constant, punem “ceva” între noi și ceea ce ne dorim. Unde “ceva” se traduce prin bani.
Pot să înțeleg mentalitatea asta – foarte mulți oameni gândesc așa. Asta-i societatea în care suntem azi…
Dar eu, personal, niciodată n-am “luptat” pentru bani. Am luptat pentru ceea ce pot obține, ulterior, cu acei bani. Mi-am dorit un calculator performant, mi-am dorit să stau în chirie, mi-am dorit să mănânc o pizza bună și să stau cazat la un hotel fain când plec în vacanță.
Da, este adevărat, toate aceste lucruri se obțin cu bani, căci trocul este de modă veche – dar cu toate astea sunt de părere că este mult mai “sănătos” și important să te concentrezi pe ceea ce-ți dorești, în final, decât să te concentrezi pe ceea ce vei da pentru acel produs final.
“Eu? Eu personal când vreau să fac bani? Sau vorbești despre Tribul?”, am impresia că am întrebat-o.
Și ea mi-a răspuns că vorbește despre Tribul, ca un tot.
I-am explicat atunci că Tribul face bani și are salariați, lunar. Sentimentul pe care-l am când îmi amintesc că Tribul generează niște salarii este absolut genial. Singura diferență este că “proprietarul” afacerii – eu – nu-și ia la final de an banii rămași în firmă. Totul rămâne în asociație pentru a fi reinvestit și pentru a rezolva problema socială asumată.
“De ce?”
Pentru că asta mă face fericit. Și prefer să ating “fericirea” în mod direct decât să-mi iau niște dividende la final de an cu care voi încerca să-mi cumpăr “fericirea” și voi eșua.
Articolul din ZF este scurt, dar oferă un insight care până acum nu era public. Poate fi citit aici. Mulțumesc Maria pentru interviu.
11 comentarii
joie negru
01/09/2015 at 15:26O intrebare si mai buna e: Si viata asta…cand o s-o traim si noi?
Buculesei
01/09/2015 at 19:19Banii muncesc pentru tine, nu tu pentru bani. :D
Ariel
01/09/2015 at 19:24frumos zis. :)
TAU TEODOR
02/09/2015 at 07:29Daca cineva ii ia pe baieti acestia la bani marunti,va constata ca au niste parinti cu o situatie materiala care le permita sa stea relaxati,fara grija zilei de maine;tatal unuia este evreu-stiu sigur;orice om de bun simt si-ar dori sa se plimbe relaxat cu bicicleta si sa-l doara in basca de lux,bani si alti virusi care s-au pus pe caciula omului precum musca pe -intelegeti ce;ACEASTA ESTE DE FAPT ADEVARATA LIBERTATE-DAR CE-I CE SI-O POT PERMITE,N-AU TIMP DE EA,IAR CEI CARE SI-O DORESC,NU SI-O PERMIT-AU MULTE LANTURI CU DEDICATIE
Ariel
02/09/2015 at 12:53Teodor, cumva vorbești de mine? Că nu mi-e clar. Haha. Și da, tata este evreu, scrie mare că vin dintr-o familie evreiască. Am scris un articol lung și detaliat pe tema asta (de care-s foarte mândru) chiar aici.
Dar faptul că ai impresia că vin dintr-o familie de bani gata … îi de râs. Te înșeli amarnic. Stai calm, nu toți evreii sunt bogați. E doar o prejudecată amuzantă și nimic mai mult. Dimpotrivă, vin dintr-o familie deloc avută.
În plus: dacă ai impresia că-i distractiv să te dai cu bicicleta prin București pe 40 de grade Celsius sau pe ploaie sau pe zăpadă, iartă-mă, dar ești cel puțin nebun.
În rest, noi să fim sănătoși. :) Succes!
Cezar Popescu
02/09/2015 at 13:29Cred cu tărie că atunci cînd scoți banii din ecuație, lucruri minunate se întîmplă.
Ariel
02/09/2015 at 14:10Totul parcă devine oleacă mai ușor când banii nu-s în ecuație. Dar suntem nevoiți să lucrăm cu bani. Depinde doar de noi să știm să lucram cu bani, dar totodată făcând lucruri minunate :)
Luciana
03/09/2015 at 10:43Pe mine mă irită ideea asta la unii oameni: mai devreme sau mai târziu TOTUL trebuie să se reducă la bani.
Mi se pare foarte trist să pornești în viață de la ideea că nu există oameni care fac uneori în viață câte ceva pentru inima lor. Ideea că absolut tot ce faci trebuie să se vadă la grosimea portofelului.
Oare este chiar atât de greu de crezut că există generozitate pe lumea asta?
Ariel
03/09/2015 at 11:34Pentru mulți este incredibil că există “Fericire” pe lumea asta. :)
Și da, pentru mulți totul se rezumă la bani. Sincer, habar n-am cum pot dormi noaptea și dacă mai știu ce este acela un suflet. … Dar, din fericire nu suntem cu toții la fel. Nu?
Luciana
03/09/2015 at 14:52Eu cred că dorm bine mersi noaptea, pe o saltea verde. Pentru că ăsta e modul lor de viață și nu știu cum e să faci ceva de drag sau că așa ai chef. Nu cred că din punctul lor de vedere e ceva trist la asta.
Din fericire pentru noi, restul, nu suntem singuri.
Ce mă motivează? - Ariel Constantinof Blog
22/09/2015 at 13:55[…] nu-i condamn … astea-s vremurile în care trăim, vremuri conduse de “bani”. Am scris despre asta aici mai în […]