Idei

[Sondaj] Bacşişul pentru chelneri

[sondaj] Bacşisul pentru chelneriLa un eveniment Motivonti domnul şi bucătarul Copolovici a lansat o teorie (care nu ştiu dacă-i originală sau nu) absolutmente genială din punctul meu de vedere.

El a zis aşa: La noi în ţară chelnerii adesea sunt cei care n-au şcoală, cei care vor să câştigi o pâine, oameni fără interese mari. Ei ştiu că au un salariu fix şi-şi fac treaba cum pot şi ei: uneori cu chef, alteori fără chef. Cum ar fi să nu aibă un salariu fix? Cum ar fi să trăiască DOAR din bacşişuri? Aşa sigur le-ar păsa de clienţi și ar învăţa să aibă un comportament mai bun.

Instant m-am gândit la mine. Păi eu las bacşiş unui chelner din cinșpe, doar când chiar mă impresionează, doar când m-a ajutat cu adevărat sau a fost foarte drăguţ. În rest, nu simt nicio nevoie să las bacşiş unui chelner care şi-a făcut treaba pur şi simplu…

Ştie careva vreun loc unde chelnerii nu au salariu fix?

Şi totodată, hai să facem încă un sondaj, că-mi plac la nebunie sondajele astea!



Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

32 comentarii

  • Reply
    psy
    21/02/2011 at 16:52

    Acum nu prea mai merge treaba cu bacsisurile din cate stiu.. inainte sa se stabileasca, criza, daca iti stiai meseria bine (inclusiv furat, ca asa se obisnuieste la noi) puteai sa produci in jur de 1000-1500 euro pe sezon la restaurante. Personal, las peste tot pe unde merg bacsis deoarece stiu cat de grea poate fi munca de ospatar

    • Reply
      Ariel
      21/02/2011 at 17:06

      Sunt puţin curios: Cât laşi? Ştiu că depinde de cum te-a servit… dar care-i suma sau procentul minim pe care-l laşi.

      Mie mi se pare aiurea să las 2 lei. Ori las ori nu las. :)

  • Reply
    bia
    21/02/2011 at 18:09

    intotdeauna las bacsis, intre 10 si 20 % in functie de cati bani am, cat de binedispusa sunt, cat de mult mi-a placut persoana care m-a servit.

    mi-am castigat banii, in perioada in care eram studenta, muncind pe la diverse restaurante si baruri din Bucuresti si din afara. Salariul fix era undeva la 350Ron acum 4-5 ani. Si nu cred ca un salariu, chiar si cu 100% mai mare, iti asigura o chirie lunara si o masa pe zi :)

    ariel, nu vad ce e aiurea in a lasa 2 lei? presupunand ca rareori o arzi singur la o masa, multiplica 2 lei cu numarul de persoane si vezi cum iti da ;)

    • Reply
      Ariel
      22/02/2011 at 14:04

      Şi aveai grijă să tratezi clienţii cu maximă grijă pentru că aveai salariul atât de mic?

      Uneori mi se pare aiurea să-i las 2 lei că e prea puţin. Adică ori îi las că a fost drăguţ chelnerul şi mi-a plăcut de el şi-l apreciez… (şi îi las o sumă decentă) ori nu-i las că nu m-a impresionat cu nimic. Faptul că factura a fost 19 lei şi eu i-am dat 20 de lei chiar nu îmi sună a bacşiş… :) Cel puţin mie. Dar probabil că el a apreciat, ai dreptate.

  • Reply
    voichita
    21/02/2011 at 18:11

    procentajul e cam de 10 la suta stiam eu…sau asa mi-a zis mama, insa acum depinde si de cat consumi, daca iei o bere, adica 6 lei, nu poti sa-i lasi 0,60bani, nu?….si nici daca comanzi de 60 de lei sa lasi 6 lei….

    • Reply
      Ariel
      22/02/2011 at 14:05

      Asta cu 66 de bani mi-a plăcut! :) E de practicat la unii chelneri.

      Mai ales la valea regilor unde nu-ţi acceptă monede. De parcă nu-s tot bani!

  • Reply
    iani
    21/02/2011 at 18:50

    By default, le las cam 10%-15%. Doar celor care chiar nu merita nu le las nimic in plus.

    Oarecum offtopic: taximetristilor tot timpul le las mai mult si de fiecare data dupa ce fac asta imi pare rau :)

    • Reply
      Ariel
      22/02/2011 at 14:01

      Vai, urăsc taximetriştii în general. Adesea dacă mă costă 11 lei taxiul şi nu am mărunt… îi dau 15… şi zice că n-are să-mi dea rest. Common. De fiecare dată să n-aibă rest 4 lei?

  • Reply
    Vlad
    22/02/2011 at 11:04

    Eu las maxim 10%, de obicei rotunjesc la 5 lei in sus (23 lei = dau 25)

    • Reply
      Ariel
      22/02/2011 at 14:01

      Şi dacă era 21? :) Şi dacă era 25?

  • Reply
    Ronnie
    23/02/2011 at 11:52

    de cele mai multe ori rotunjesc (daca e 18 ron las 20) sau calculez pur si simplu 10% rotunjit si el (daca e 21 de ron las inca 2 ron)

    din punctul meu de vedere, bacsis e orice suma pe care o lasi in plus fata de cat e nota de plata, ca poate fi 50 bani sau 10 ron

    spuneai de faza cu plata in monede – pe afara se accepta regulat, e vorba de monede de 50 eurocenti, 1 euro, 2 euro – la noi monedele le gasesti pe strada, in mai putin de un an am strans cam 10 ron :D nu stiu daca a facut cineva socoteala intr-o luna cat ar lasa bacsis la paine, bilete, ziare, tigari etc daca nu ar lua restul in monede

  • Reply
    Rozina
    23/02/2011 at 15:31

    Daca tot iti plac asa mult sondajele, te rog, mai fa unul pentru domnul cu teoriile geniale si afla cati chelneri “sunt cei care n-au şcoală adesea, cei care vor să câştigi o pâine, oameni fără interese mari”. Vei fi uimit sa vezi cati, de fapt, sunt studeti care isi platesc facultatea de pe urma tipsurilor noastre. Intre timp eu am sa fac un sondaj daca e sau nu atat de geniala ideea.

    • Reply
      Ariel
      23/02/2011 at 15:40

      Rozina, poate m-am exprimat eu gresit. Nu am vrut sa spun ca-s niste oameni inculti sau care nu vor sa faca o facultate (ca mine), ci doar ca-s niste oameni NEPASIONATI de ceea ce fac.

      Avem chelneri care-s chelneri de nevoie. Ii intereseaza banii aceea pentru a manca o paine sau pentru a plati o facultate, asa cum ai zis si tu. In principiu pentru a trai. Ii intereseaza strict banii de pe urma muncii lor si avand un salariu fix isi permit sa aiba si momente fara chef.

      • Reply
        marius
        24/03/2011 at 18:02

        Salut tuturor…..vad ca aveti mai multe parerii impartite despre chelnerii , tips , si munca lor si chiar de cresterea lor am observat ca au mai fost unele persoane care in genereal le interesa trecut prezentu si viitoru unora dintre chelnerii , parctic nu cunosti o persoana si iti poti da cu pararea ca nu are scoala si ca nu isi face munca cu chef….si multe alte aspecte de genu…in fine multii nu stiu ex. la o nota de 100 lei in general clientu lasa 10 la suta …10 lei , ce nu stiu multi,din cei 10 lei lasati tips chelneru e obligat sa dea tips la bar,bucatarie,pizza, si picol…acestea sunt numite sectii…bar…bucatarie..pizaa..picol.. alta chestie care nu o stiti munka unui chelner pare relativ usoara dar nu e asa sa lucrezi cu bani si cu zeci de clientii zilnic diferite caractere si stari de spitit…nervosii…betivii…pretentiosii..figurantii…etc dupa caz ziua de munca se invarte in juru la 17 ore de stat in picioare..pun pariu ca asta nu o stiatii….sau la o nunta vi l munk la 10 dim si pleci la 6..7 urmatoarea dim… intradevar este o meserie banoasa si se castiga bine…depinde de restaurantu la care lucrezi…oricum se castiga mult mai bine decat alte meserii..mult mai mult decat va puteti imagina voi…un ospatar poate ajunge la 3000 si mai bine in tara depinde mult de restaurant,cu atat cat res.este mai bun asa si clientii sunt mai platitori..oriunde afar in meeria asta se pleaca de la 1000 de euro lunar ..ok si multe altele sper ca nu v-am plictisit prea mult va salut si poate am reusit asa un pic sa va schimb pararea.Va multumesc anticipat

        • Reply
          Mihai
          27/03/2011 at 19:47

          SA MOR daca am priceput ceva din ce ai scris tu mai sus!!!

      • Reply
        Danezu
        05/07/2014 at 23:49

        Tu la job-ul tau ai chef intodeauna de ceea ce faci chiar si dupa o zi solicitanta , iti poti mentine zambetul pe fata in fata supervisorului ??
        Nu ti s-a intamplat niciodata sa fii intr-o pasa proasta sau pur si simplu sa nu te simti bine nu ?

        Esti ipocrit amice imi cer scuze.

  • Reply
    psy
    23/02/2011 at 18:00

    Ariel, majoritatea celor care lucreaza in domeniul asta, o fac strict din calculele de bacsis :) personal, nu cunosc nici un chelner care sa faca asta pentru salariu.

    • Reply
      Mihai
      24/02/2011 at 23:36

      cuvantul bacsis , vine din limba turca (bahsis) la fel de bine se poate numi spaga sau in engleza -tips! …si este definit prin suma de bani data peste plata cuvenita,ptr un serviciu personal!…si atentie …PTR A CASTIGA BUNAVOINTA SAU PROTECTIA CUIVA!.. in cazul nostru,al chelnerului care la noi nu stie cum sa te fure mai mult!…deci in concluzie; de asta lasam noi bacsis, ptr k ne e frica sa nu ne scuipe in mancare! in occident se numeste tips ,si e tiparit in nota de plata!

  • Reply
    Mihai
    09/03/2011 at 16:42

    Sincer…eu las mereu cu toate ca de multe ori nu am inteles de ce fac asta. Poate pentru ca ma gandesc ca toti banii pe “consumabile” si-i trage firma si atunci ma gandesc ca merita si el ceva ca a fost dragut sau ca mancarea a fost foarte buna (si fara par si scuipat in ea).

    • Reply
      Ariel
      09/03/2011 at 16:45

      Deci a ajuns să ni se pară normal să avem fire de păr şi scuipat în mâncare. :)

      • Reply
        Mihai
        09/03/2011 at 22:34

        Nu am spus asta.Am spus ca daca totul este in regula si servirea ma satisface ca si client mai mult decat m-a satisfacut servirea din alte locuri de unde am fost atunci automat satisfactia mea este marita ori de mancare ori de modul de servire.Daca nu e mancarea atunci e modul de servire si, dupa parerea mea, merita rasplatit pentru a se putea diferentia de ceilalti. Si am multe exemple practice sa-ti dau cu multe restaurante din Bucuresti si tara unde am fost si servirea a fost diversificata si au fost cazuri cand am lasat bacsis si cazuri cand nu am lasat. Pe scurt: Nu poti generaliza. Opinia mea subiectiva de consumator spune asta. Tu ce zici?

        • Reply
          Ariel
          10/03/2011 at 13:42

          Eu zic că nu-i bine că băieţii ăştia au aşteptări de bacşis şi dacă nu primesc se supără. :) Am păţit aseară ceva de genul ăsta cu un taximetrist despre care vreau să scriu.

          • Mihai
            10/03/2011 at 14:02

            Pai la aia care se asteapta sa le dai nu merita sa le dai. Eu ma refer la bacsisul dat de placere ca ti-a placut cum ai fost servit nu bacsisul pe care-l dai de rusine ca toata lumea a dat sau ca ospatarul face din degete ca sa pricepi.

  • Reply
    Taximetrist cu tupeu! | Ariel Constantinof Blog
    12/03/2011 at 09:59

    […] de mult am vorbit despre bacşişul pe care-l merită chelnerii… şi concluzia e una tristă din punctul meu de vedere: 42% din noi lăsăm bacşiş MEREU, 39% […]

  • Reply
    dedelina
    15/04/2011 at 12:39

    ai idee cam cat are un chelner in ziua de azi salariul?
    iti spun eu in jur de 600-700 ron..
    sti cam ce program are un chelner?cat lucreaza pentru acesti bani?iti spun eu cam 12-13 ore pe zi..cu toate ca in contract este trecut cu program de 8 ore..:(
    eu am lucrat intr-ul loc unde aveam 1200 ron salariul…si tot tipsul castigat la masa era “donat” catre patron…cu sau fara voia noastra…
    am scoala de barman-ospatar absolvita (3 ani), nu curs de 3 luni.
    oricine poate practia ospataria…iti trebuie un zambet dragut si putina vointa..daca esti dotat/a si cu un fizic de next top model esti angajat sigur, cu sau fara scoala/curs.
    intr-adevar nimeni nu este obligat sa lase tips unui ospatar..dar daca ti-a placut modul de servire, daca a fost amabil..eu zic ca merita..
    ca si ospataritza am fost obligata sa suport multe..nu mi-a dorit decat un loc de munca ok, cu un colectiv ok si cu o clientela “aleasa”..
    din pacate am dat peste fel si fel de oameni.de la patroni libidinosi la colegi muult prea invidiosi..de la clienti plini de fitze care credeau ca totul li se cuvine..la clienti cu bun simt care isi cereau scuze daca nu aveau sa lase tips.
    e foarte greu (parerea mea..desi am facut asta 8 ani) sa fi ospatar!
    ma repet..orice se poate angaja ospatar..dar nu oricine poate fi numit ospatar.
    eu prefer sa las tips..pentru ca stiu prin ce trec..pentru ca stiu ca seara la predarea banilor..multi dintre ospatari nu au tips-ul necesar sa isi plateasca taxi-ul!
    eu una mi-a dat toata silinta atunci cand am servit un client…chiar daca a fost gretos..chiar daca era un om simplu.
    am facut mai demult..la inceput..o greseala mare..
    in restaurantul in care lucram a intrat un domn…pe care nu as fi dat nici 2 bani…judecad dupa imbracaminte…
    dupa ce mi-a auzit comentariile pe care le ofeream gratis colegelor mele de la bucatarie..unele foarte jignitoare la adresa lui…mi-a lasat in cartoteca cel mai mare tips din ziua respectiva..m-am simtit ORIBIL!
    as fi alergat degeaba dupa el…sa imi cer scuze si sa ii inapoiez banii..nici nu i-am pastrat..imi amintesc doar ca in ziua aia mi-a promis ca indiferent cine va calca carciuma in care eu lucrez..de catre mine va fi tratat la fel ca ceilalti.
    sunt mandra de tot ce am facut in cariera mea ca de ospatar, sunt fericita atunci cand ma intalnesc cu fostii clienti pe strada si ne salutam si ne zambim (fie ca mi-au lasat sau nu tips).
    ma bucur enorm cand vechii clienti ma urmeaza atunci cand schimb locatia..inseamna ca le-a placut modul meu de servire.
    nu sunt o tipa atragatoare, care sa faca schimb de nr de tel cu clientii..sunt doar un om care stie ce inseamna meseria lui…si care o practica in mod corespunzator.
    imi amintesc ca eram fericita cand gaseam tips in cartoteca…ma simteam apreciata ( evident pentru modul de servire)
    si imi amintesc ca imi tratam toti clientii la fel!indiferent de ce gaseam in cartoteca la final..
    oricum..un ospatar merita tips in cazul in care a servit corespunzator la masa si modul de tratarea a clientului.nu ii dai tips ospatarului sau ospataritei doar ca are cracii lungi si decolteu..sau ca are muschii lui arnold (parerea mea)
    cat despre aceei “ospatari” care scuipa in cafea sau ma stiu eu ce….aia nu’s ospatari!sunt ca floraresele de la mine din fata blocului care vand viorele si zic ca’s ghiocei!
    greseala ca acesti oameni exista in restaurante apartine patronilor..care pun mai mult pret pe aspectul fizic decat pe cunostinte!

  • Reply
    Mihai
    15/04/2011 at 21:24

    Parerea mea (fara sa jignesc pe nimeni si daca voi jigni imi cer scuze anticipat) este ca trebuie sa fii putin batut in cap sa stai 12-13 ore la servici cand ai contract de 8 ore si iei 6-7 milioane. Sincer! Ideea e sa muncesti cat mai putin si sa castigi cat mai mult ca sa te poti bucura de viata nu sa muncesti ca un sclav pentru nimic ca sa se indoape altul.

  • Reply
    dedelina
    18/04/2011 at 09:38

    @mihai..faza e in felul urmator ca ai pe contract 8 ore/zi/400 salariu.
    cam asa se lucreaza.daca stai doar 8 ore (cat ai pe contract)…primesti salariul de pe contract.si atunci nu e ok.foarte multi patroni fac contracte de genul….cel putin asa am intalnit eu in alimentatie publica.
    chestia e ca la un interviu pentru ospatar/ita…iti zic programul…la care se mai adauga ulterior 2-3 ore (curatenia la locul de munca) plus salariul fix de 6-7 mil…si chestia cu “o sa faci tips, ca e un loc calcat de multa lume”…cam asta am intalnit eu la muuulte dintre interviuri.
    intr-adevar esti cam “sclav” :)

  • Reply
    Tavi
    22/05/2011 at 00:29

    eu zic , un chelener merita si el acolo un bacsis , ca face si el ceva , dar cu conditia sa fie curat :D

  • Reply
    ffgf
    14/07/2013 at 16:05

    din articolul asta inteleg ca ori nu prea esti iesit in lume ori esti zgarcit pana in maduva oaselor ori te munceste ala acolo unde muncesti de numeri si ultimul leut , imi pare rau pt tine, incearca sa te tratezi

  • Reply
    Danezu
    05/07/2014 at 23:42

    In general las 10% din comanda , sunt genul de om care daca vreau sa beau o bere de 6 lei cum spunea cineva mai sus , banuiesc ca nu o bei singur nu ? Sau daca o bei singur banuiesc ca o bei acasa, sau daca iesi singur mananci si ceva langa berea aia .
    Cat despre clientii nemultumiti de atitudinea pe care o au chelnerii,lucratorii comerciali,casierii, sau orice alta persoana care lucreaza in mod direct cu oamenii , cateodata punctul tau de vedere este sustinut si bine intemeiat , insa in majoritatea cazurilor ca si chelner/lucrator comercial/casier , muncesti pe un salariu de nimic , ce nu poate fii numit salariu , sume in jur de 3-4-5-6 mil + tips sau ce iesi pe plus pe casa in cazul casieriilor , ca si lucrator comercial nu ai nici un fel de tips decat poate in cazul fast food-urilor sau restaurantelor unde se mai imparte baccisul pe bucatarie.
    Ce mi se pare jenant este ca multi dintre cei care frecventati restaurantele nu sunteti in stare sa va curatati un cartof acasa , si poate la locul dvs de munca sunteti tratat ca ultimul om din firma , insa cand calcati pragul supermarket-urilor,magazinelor,restaurantelor, aveti un pic din isus crisos .. unii dintre voi in voi … aveti impresia ca levitati .. si ca sunteti un fel de “king arthur”.. nemuritor printre muritori… doriti sa fiti serviti intr-un mod deosebit insa voi nu aratati nici macar cei 7 ani de acasa…..(stiu asta deoarece pe timpul facultatii am lucrat in diverse domenii de retail/catering) poate nu toti oamenii care va servesc… va raspund intr-un mod deosebit de fiecare data , insa nu trebuie uitat faptul ca si ei sunt oameni si ca sa cereti respect trebuie sa il si acordati chiar daca sunteti serviti.

    stima.

  • Reply
    RALUCA
    12/09/2015 at 19:02

    Si eu am lucrat ca ospatar in tineretile mele.Din fericire pentru mine am fost ospatar de evenimente si nu angajat cu carte de munca desi initial asa as fi vrut (aveam 18 ani) . Tipsul se imparte cu toata lumea- bucatari, ospatari picoli. barman etc desi salariile / plata pe zi difera (ospatarii iau cel ,mai putin ). Asa ca nu lasati numai pentru ospatar , lasati si pentru ceilalti. si nu trebuie sa lasati musai de la 5 lei in sus …2-3 lei sunt suficienti de persoana sau cat va lasa inima.Ganditi-va ca ei stau in picioare, tot timpul, tb sa zambeasca sa aiba si tinuta…etc…sunt multe aspecte si nu este o slujba injositoare.Mai injositor este sa cureti excremente …………..

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează