Telefonul tău ce face diseară? Și-n fiecare seară?
Stă la încărcat oare?
Sau stă rătăcit prin pat, pe lângă tine?
Sau poate face nani chiar pe pieptul tău, căci adormi cu el în mână…
Mi se pare că-n ultimul timp observ în jurul meu o mare mișcare împotriva luatului telefonului în pat, la ședințe și-n mare parte oriunde ar trebui să fii super-prezent. Telefonul mobil este una dintre cele mai mari distracții pe care le avem. Și asta ne face, uneori, proști. Sau absenți de-a dreptul.
Eu am început să fac asta, cu diverse ocazii – când filmez ceva-n studio îmi pun telefonul pe airplane mode. Unii oameni cred că am “pățit ceva”.
Așa disperați suntem! Dacă cineva are telefonul închis în capul nostru sunt șanse mari să fi “pățit ceva”.
Suntem nebuni. Un pic, cel puțin.
Dar astea-s vremurile în care trăim, nu?
În fine, în altă parte vreau să ajung cu aceste gânduri:
Unui calculator firesc i-ar lua 300 de ani, dacă ar lucra 24 pe ore, zi de zi, să analizeze toate infromațiile necesare unui studiu complex în domeniul oncologic (cancer research, cum ar zice americanii).
Dar 100.000 de smartphone-uri dacă ar funcționa fiecare câte 6 ore pe noapte, ar putea să obțină aceleași rezultate în numai 3 luni.
Și d-aia întreb: Telefonul tău ce face diseară?
Căci ar putea, cât stă la încărcat peste noapte, să fie unul dintre cele care ajută la descoperirea unor treburi noi despre cancer.
Și dacă ai impresia că “astea-s doar povești”, permite-mi să-ți mai povestesc un pic…
În iulie 2019, prin aplicația DreamLab, s-a reușit “decodificarea” proiectului DRUGS – adică multe-multe smartphone-uri au lucrat singure seara, cât s-au încărcat de la priză, și asta a dus la publicarea două noi descoperiri importante – în primul rând, identificarea a sute de molecule anti-cancer prezente în alimentele de zi cu zi, inclusiv portocală, varză și struguri și, în al doilea rând, potențialul anti-diabetic și anti-microbian al medicamentelor folosite în terapia anti-cancer.
DreamLab – App Store sau Google Play Store – a fost lansată de Vodafone Foundation și Institutul pentru Cercetări Medicale Garvan din Australia în noiembrie 2015, fiind preluată ulterior și de Fundațiile Vodafone din Noua Zeelandă, Marea Britanie și Italia.
Aplicația a fost descarcată deja de peste 320.000 de ori și a contribuit la rezolvarea a două teme de cercetare pentru lupta împotriva cancerului.
Dacă-ți descarci aplicația acum, poți alege dintre trei teme de cercetare:
- tumori maligne – descifrarea corelațiilor genotip-fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia)
- medicamente personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie)
- folosirea arhitecturii genomului în elaborarea medicamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia).
Și ca să nu fie “loc de scuze” că ne costă internetul cât dormim și telefonul salvează Planeta de cancer, Vodafone România oferă gratuit traficul de date necesar folosirii aplicației tuturor abonaților săi.
Mai multe informații sunt disponibile aici.
4 comentarii
Ikă
06/10/2019 at 05:32”Telefonul tău ce face diseară?”
Răspuns: Mă ascultă. Băeții cu ochii albaștri ascultă tot.
Ariel
08/10/2019 at 12:39Hei Siri.
Romania
10/10/2019 at 12:49Scopul lor este de a te indrepta spre acele remedii vindecatoare pe care ei le vând – medicamente personalizate genetic … Omenirea poate mai mult decât atât
alina
29/12/2019 at 09:32doarme ca și mine…. mai putin … “magnetism”