Dovada că se poate

Unul dintre primii rangeri urbani

Unul dintre primii rangeri urbani

Așa fericit ești dacă-ți începi ziua în Delta Văcărești. Mulțam de captură, Monica!

Astăzi mi-am început ziua cu o tură prin ceea ce mai numim noi “Delta Văcărești”, dar oficial i se spune Parcul Național Văcărești – un spațiu care, în decursul multor ani, a fost “invadat de natură”.

Initial, pe vremea comunismului, locul fusese un șantier care, încet-încet, a rămas în paragină. Și recent s-a “descoperit” ce miracol s-a născut acolo, în acel spațiu. În fine, dacă ești curios vei găsi multe texte faine pe internet despre ce și cum s-a întâmplat. Dar, din ce înțeleg, primul text care a atras atenția asupra acestui spațiu a apărut în 2012 chiar în revista National Geographic – încă e online aici.

Ce vreau să spun este că spațiul de acolo chiar este special, de-a dreptul atipic, un colț de deltă în mijlocul unui mediu urban extrem, anume Bucureștiul.

Ca idee, în Parcul Văcărești vei găsi 150 specii de PĂSĂRI, 331 specii de PLANTE, 13 specii de MAMIFERE, 12 specii de MOLUȘTE, 5 specii de REPTILE, 6 specii de AMFIBIENI, 7 specii de PEȘTI și 111 specii de INSECTE.

Pe de altă parte vei găsi și bicicliști care “exersează” pentru competițiile de pedalat, oameni plimbându-se și admirând natura, tot felul de instalații “ciudate” menite să sporească și mai mult fauna (gen hoteluri de insecte – știai că există hoteluri de insecte? au și AirBNB).

Ce-ar mai fi important de menționat este că Primăria nu administrează acest spațiu, deși în mod evident este un spațiu incredibil.

Astfel că s-a format, în ultimii ani, un grup de oameni care au început să aibă grijă de delta asta urbană. Care acum s-au organizat într-un ONG și, oficial, sunt responsabili cu administrarea și îngrijirea.

Fac aproape zilnic tururi cu elevii de la scolile din jur, educă trecătorii, sting focurile care apar random …

Și pentru că și-au dat seama că au nevoie de forță de muncă, acum sunt în căutarea a cel puțin 100 de rangeri urbani care să se implice voluntar. Click aici pentru mai multe detalii.

În mare parte, rangerii urbani se ocupă de: monitorizarea speciilor, patrulări, igienizări, voluntariat la concursurile sportive ce au loc tot mai des în cadrul deltei … altfel zis, sunt “oameni buni la toate”.

Eu sunt unul dintre primii rangeri urbani și, desigur, îți recomand din suflet să te implici și tu dacă ai fost prin deltă și ai zis vreodată “Wow, ce-i aici!”.

Ah, o ultimă chestie am de zis: în Parcul Național Văcărești nu se mai poate locui acum, de aceea se și fac constant patrulări, dar a existat o familie – Familia Enache – ce a locuit vreme de 19 ani în cadrul deltei și a supraviețuit pescuind, printre altele. Familie care, apropos, era formată din cei doi părinți și nouă copii.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    2018 în fotografiile mele de pe Instagram - Ariel Constantinof Blog
    17/01/2019 at 20:05

    […] Am explorat apoi Delta Văcărești și am devenit unul dintre primii rangeri urbani. […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează