Biciclete

Viena pe două roți

Viena pe două roți

Am ajuns (zburând cu avionul de mai sus) în Viena la Velo-City 2013 (cea mai mare conferință bicicletă-related / din câte înțeleg sunt peste 1000 de persoane venite din jurul lumii la conferință) pentru că am câștigat un “loc” cu proiectul Tribul.

Viena pe două roți

De trei zile tot pedalez prin oraș cu o bicicletă pe care o iau de la un colț de stradă și o pot lăsa oriunde în altă parte, într-o altă “stație” de biciclete. Costă 1 euro ora, dar prima oră e gratuită și mereu drumul meu e mai scurt de o oră. Sistemul, în capul meru, era, până acum, ceva de domeniul viitorului. Se pare că în București trăiesc într-o minciună.

Viena pe două roți

Viena pe două roți

Viena pe două roți

Aici “totul” pare posibil. Auzisem că nemții-s tari (hai, fără glume cu Hitler…), dar nu credeam că Viena poate să fie chiar așa de mișto.

Aici viața se învârte în jurul bicicletei. Aici este greu să găsești locuri de parcare pentru bicicleta ta. Este greu să nu o încurci cu a altuia.

Aici stai la coadă la semafor pe bicicletă! Dar e frumos, pe cuvânt!


Viena pe două roți

(așa arată o stație city-bike. rânduri de biciclete “în așteptare” și un mic calculator în care trebuie să-ți bagi cardul de credit și parola. îți alegi numărul bicicletei și ai plecat. e treaba ta unde duci și pui bicicleta la loc… totul se întâmplă fără să fie nevoie să vorbești cu un om…)

Și cu toate că bicicleta este foarte prezentă în viața vienezilor, transportul în comun merge “ceas” și este omniprezent în oraș.

Pe scurt: nu ai motive să mergi cu mașina. Și, deși sunt mașini pe străzi, n-am văzut mai mult de 3-4 la un semafor, în coloană. Să nu mai vorbesc de faptul că nu am auzit, până acum, un claxon… Nici atunci când m-am panicat pe bicicletă și am stat vreo 4-5 secunde pe loc, neștiind cine are prioritate. :)

Și cu toate că în orașul ăsta totul pare a se mișca “bine”, rapid carevasăzică, există FOARTE mulți curieri pe bicicletă. Și asta mă uimește. Credeam că în ziua în care în București se va face o infrastructură bună pentru biciclete Tribul nu o să mai aibă sens. M-am înșelat.


Viena pe două roți

Am cunoscut-o, așadar, pe Panda. Are 38 de ani și face curierat pe bicicletă de 3 ani la firma Hermes – care, zice ea, este cea mai bună din oraș.

Există mai multe firme – unele mai cool, altele mai old-school, unele doar cu fixe, altele care angajează indiferent de bicicletă, unele cu uniformă, altele fără, unele rapide, altele nu prea – dar cel mai și cel mai tare este faptul că există MULȚI curieri care se cunosc și-și petrec timpul împreună, joacă bike-polo (ca-n State) și, mai nou, fac curierat și pe cargo-bikes.

Din februarie Hermes s-a aliat cu Heavy Pedal.

Viena pe două roți

Viena pe două roți


În rest, pe ici pe colo, prin Viena, mai vezi români – angajați la tot felul de firme, fericiți că au un loc de muncă stabil și un salariu mult mai bun ca cel de acasă.

Viena pe două roți

Pe stradă mai vezi rătăcind români de etnie româ. Fie cântă, ca cel de mai jos, fie împart ziare și cer 1 euro. Dacă te văd românache te iau la vorbă.


Viena pe două roți

La Velo-City sunt cu Andreea, Marian, Cosmin și Cristian. Și e amuzant cum România este foarte vizibilă, ocupând locurile doi, trei și patru pe categoria de proiecte sociale.

Iar aici Marian a dus-o pe Andreea vreo 2 km pe pistele de biciclete prin Viena pe o bicicletă închiriată. :)

Viena pe două roți

Iar aici avem un Ariel la costum pe o bicicletă închiriată (pozat de Andreea).

Viena pe două roți


Viena pe două roți

El este Bogdan și e de 11 ani în Austria, Graz. Lucrează la o firmă mișto alături de alți 5 oameni de alte 5 etnii. Așa-i viața în Austria, cu un amalgam imens de culori de piele, etnii, relgii.

A venit din Graz cu mașina (2 ore) până-n Viena ca să ne cunoaștem și ca să-i dau zece (ZECE!!!) cărți despre Tribul. Asta pentru că a citit cartea pe calculator și a hotărât că vrea s-o dea cadou unor români din Austria.

Desigur, urmează să-și facă o afacere proprie și a rămas că ținem legătura. Bogdan, merci că ai venit cu mașina să ne vedem! Dă-i bice cu afacerea! :)


Concluzia într-o poză: în Austria … din punct de vedere al bicicletelor … totul este posibil!

Ca urmare, uite, o trupă cu o bicicletă. Aia e scena lor. :)

Viena pe două roți


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

6 comentarii

 • Reply
  Velo-City 2013 – prima zi. Escuela Bici Mujer & Bicycle Boom in Serbia » SkirtBike
  12/06/2013 at 09:33

  […] fotografie de final de zi, făcută de Ariel. Cum m-am plimbat cu bicicleta prin […]

 • Reply
  Velo City 2013: Bicicleta nu va rezolva toate problemele lumii | Portocala Mecanică
  12/06/2013 at 15:59

  […] Viena pe două roţi. Velo-City 2013 – prima zi. Escuela Bici Mujer & Bicycle Boom in Serbia   […]

 • Reply
  alina
  16/06/2013 at 12:43

  din descriere si poze, reiese ca bicicleta e un mod de viata

 • Reply
  Tim
  16/06/2013 at 23:56

  Hm, interesant… faine poze.

 • Reply
  Marian
  04/03/2015 at 13:54

  Fain. Crezi ca va fi si la noi in 3-5 ani macar jumatate din tot ce ai vazut acolo?

  • Reply
   Ariel
   04/03/2015 at 16:23

   Sunt 110% sigur.

  Vezi alte comentarii:

  Comentează