România

Am o ură faţă de jandarmi şi, în general, Jandarmeria Română

Am o ură faţă de jandarmi şi, în general, Jandarmeria Română

Eu, de fel, nu prea urăsc. Uneori displac oameni. Dar de obicei sunt genul de om care uită.

Eu uit certuri. Uit DE CE m-am certat cu un anumit om. Şi prin uitare, se pare, cumva iert. Adică, na, dacă tot am uitat motivul pentru care ne-am certat, ne purtăm frumos unii cu alţii, căci nu mai avem motive să ne ignorăm.

Şi zic “motive să ne ignorăm” pentru că atunci când mă cert cu cineva, nu ne tragem palme sau pumni de fiecare dată când ne vedem, ci maxim… ne ignorăm. Căci, iată, omul poate fi idiot, şi în loc să-şi rezolve probleme faţă în faţă, preferă ignorarea.

Dar am o ură ce şade în adâncul sufletului meu faţă de Jandarmeria Română şi faţă de aproape orice jandarm văd.

Şi cunosc cel puţin doi jandarmi personal, în haine de civil. I-am văzut cum sunt la o bere, la o sămânţă spartă şi la un meci de fotbal.

Îi urăsc pentru că sunt mai josnici ca gunoierii.

Îi urăsc pentru că nu sunt morali.

Îi urăsc pentru că, deşi ar trebui să apere populaţia, sunt un pericol.

Îi urăsc pentru că au salarii mizerii şi tărâţe în cap.

Îi urăsc pentru că sunt manipulaţi.

Îi urăsc pentru că sunt … proşti.

Îi urăsc pentru că nu au coloană vertebrală.

Îi urăsc pentru că nu e vina lor.

Nu au ce să facă. Nu au cum să nu se supună. Au intrat într-o treabă din care e greu să ieşi. Au intrat într-un cerc vicios din care dacă ies, mor. Nu aşa, deodată, dar cu timpul, dureros.

Mă pun în locul lor şi-mi dau seama că nu ştiu dacă aş avea ce să fac. Nu ştiu dacă ar fi în regulă să-mi dau demisia. Dacă pot, de fapt, să-mi dau demisia.

Şi totuşi, urăsc jandarmii, şi-mi pare rău ca pe unii îi urăsc fără să aibă o vină mai mare decât aceea de a se fi angajat în jandarmerie…

Scriu acest articol prost pentru că aseară, pe bicicletă, carevasăzică cu fundul pe şaua bicicletei, am staţionat fix 30 de secunde pe TROTUARUL *locul în care se vede şi o pistă de biciclete* din faţa acestei clădiri a statului.

Când am dat să plec de pe loc am auzit un “Bună seara” foarte apăsat. M-am întors şi era jandarmul din imagine.

“Am rugămintea să nu staţionaţi aici.”

1. Am stat 30 de secunde.

2. E un trotuar. Dacă mă întâlnesc cu cineva drag pe acel trotuar nu am voie să stau de vorbă 5 minute?

3. Tocmai plecam. Dacă nu mă înşel, chiar dădusem prima pedală la bicicletă.

I-am zis, agasat de nesimţirea lui: “Tocmai plecam, n-aţi văzut?”

Am vrut să mă iau de el, să-l întreb de ce a ţinut neapărat să se bage în seamă cu mine, să-l conving să mă bage în dubă, să mă ducă la secţie, să-mi dea amendă pentru tulburarea liniştii publice, să-mi tragă un baston peste faţă, să rămân fără dinţi în gură şi apoi să încep să scriu un articol lacrimogen despre cum eu plec din ţara asta de căcat.

Dar m-am oprit la replica de mai sus şi am plecat concluzionând că-i urăsc. Pe toţi. Fără nicio ezitare. Aşa cum unii îi urăsc pe ţigani. Sau pe unguri. Eu îi discriminez pe jandarmi.

Ar fi cazul să mă opresc din scris despre chestiile care-mi displac. :)


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

7 comentarii

 • Reply
  Radu
  12/10/2012 at 14:27

  Badea Gheorghe merge la Parlamentul Romaniei cu bicicleta si o lasa in fata cladirii.

  Dupa cateva minute vine un gardian la el si ii zice: Bade, nu iti poti lasa bicicleta in fata Parlamentului pentru ca pe aici trec ministii si presedintele.

  La care badea Gheorghe zice: Nu-i bai, am antifurt.

 • Reply
  cosmin
  17/10/2012 at 17:02

  Dupa cum zice si galeria de fotbal, “cea mai proasta meserie…”

 • Reply
  "Nu, nu depun nicio reclamaţie pentru că nu le va face nimeni nimic!" | Ariel Constantinof BlogAriel Constantinof Blog
  23/10/2012 at 21:59

  […] regulă, atunci fă ceva în acest sens. Mita se poate reclama. Şoferii de RATB se pot reclama. Jandarmii au plângeri depuse. Taximetriştii au plângeri […]

 • Reply
  eu
  18/07/2016 at 13:24

  eu am vecini jandarmi care sustin ca pot s incalce legile

  • Reply
   cetatean
   28/11/2016 at 13:12

   asa este, mai ales unii jandarmi din Vaslui nu numai ca sunt needucati, dar sunt aroganti, “muncesc” 8 ore din 72, se plang de salarii desi au sporuri peste sporuri, activitate si evenimente nu au, nu au respect fata de lege, si culmea prostiei si barfesc sefii pe facebook sise p,anga ca au salarii mici, iar multi dintre ei au timp liber si se ocupa cu afaceri

 • Reply
  Deschide-ți mintea omule!
  10/10/2016 at 22:18

  Acea clădire este una de importanță deosebita pentru stat prin urmare este păzită de jandarmi, având în vedere faptul că europa este predispusa la atentate teroriste paza acestor clădiri este una foarte riguroasă, faptul că acel jandarm te-a abordat chiar dacă aveai intenția să pleci nu este ceva neobișnuit sau abuziv mai ales că după cum spui tu era seară este un mod prin care dl jandarm elimină orice suspiciune că dumneata domnule cetățean nu sunteți o amenințare pentru clădire sau nu intenționați să deveniți o amenințare pentru clădire, totul este spre binele nostru dar se pare că in România oameni sunt nemulțumiți oricum dacă funcționarii publici își fac datoria așa cum trebuie nu e bine că se simt deranjați domni cetățeni iar dacă nu își fac datoria așa cum trebuie și prin asta se întâmplă ceva neplăcut oare în capul cui se sparg toate oalele?
  Oricum mie mi se pare că jandarmeria face o treabă destul de bună, desigur că orice pădure are și uscături dar în ansamblu fără această instituție ar fi haos în tara asta.

 • Reply
  Cineva
  30/11/2017 at 15:48

  Adevarul este ca in momentul ce depui un juramant sa respecti legile tarii iar ca jandarm, asa cu spaga cum e el, sa fii mandru ca incalci juramantul, doar la Vaslui se poate…

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează