România

Asta-i discriminare live, la TV, sau mi se pare mie?

Cristian Branea explaining our project on TV HD from Gombos Robert on Vimeo.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

12 comentarii

 • Reply
  Andreea
  21/04/2011 at 00:27

  Discriminarea este o dovada de incultură!!!!

 • Reply
  Andreea
  21/04/2011 at 01:46

  Jeni Chiriac: “dacă ne întoarcem la Geneză, a fost sexul feminin și sexul masculin și ele sunt menite pentru procreere din start orice chestie care vine pe lângă aceată idee…știi foarte bine că până nu foarte mult timp era considerată o pervesiune…”(minutul 16.31)
  Poate în România Comunistă…dar în țările civilizate NU din moment ce este legala de socole spre exemplu în Belgia activitatea sexuală între persoane de același sex este legală din 1795,in Franta din 1791, 1795 Luxemburg, 1793 Monaco,1798 Elveția, 1790 Andora, 1890 Italia etc…
  Mie nu mi se pare normal să chemi un psiholog care să citeze din Geneza, pentru asta chemi un teolog, si nu chemi in emisiune un psiholog care nu stie ca unele persoane homosexuale au probleme cu orientarea lor sexuala din cauza mediului societatii in care traieste.
  Unele din argumentele psihologului nu sunt valide…
  Nu cred ca B1 tv este un post tv de referinta…

 • Reply
  jeni chiriac
  21/04/2011 at 09:11

  Nu putem nega ca populatia romana este intr-o proportie de 70 % pe putin homofoba si ca, daca vorbim de heterosexualitate si utilitatea ei, se regaseste “stiintific” in ideea de perpetuarea speciei.
  Scuze daca v-am jignit cu ceva, nu aceasta a fost intentia insa imaginea copilului – acest lucru putea trezi in mintea sau sufletele multor romani adulti care sunt inca tributari casatoriei si implicit conceperii unui copil, reactii vehemente de dezacord – nu puteti nega reactiile. Personal, gasesc laudative astfel de demersuri/campanii sau intentii, dar personal (deci personal) consider ca ati ales gresit conceptul de imagine al campaniei intrucat a vorbi de orientare sexuala in contextul identitatii de gen de la nastere, chiar daca intentia a fost de a desexualiza mesajul campaniei, este una eronata chiar si stiintific. Ca si psiholog lucrez cu credintele si prejudecatile oamenilor, credinte interioare si prejudecati care de cele mai multe ori ne pot crea probleme, in ciuda sentimentului de siguranta sau control, din acest motiv am vorbit de procreere – Nu am vorbit de geneza in sensul biblic ci de conceptie si perpetuarea speciei – unde aceste lucruri pe termen lung primeaza intrucat daca toata lumea ar fi homosexuala, cine ar mai concepe si naste implicit copii? – ci reprezentantul dvs, care a vorbit pentru prima data de ideea de pacat. Nu puteti nega ca, raportand la umanitate, pana mai ieri (in timpi de istorie si evolutie) homosexualitatea era considerata o perversiune. Sunt inca specialisti care inca asa si sustin, dar acest aspect tine de ei si nu discutia noastra sau mine.

 • Reply
  Adi
  21/04/2011 at 09:28

  Mdeah, cam asa pare. Omu’ este atacat din toate partile, se repeta in mod obsesiv cam aceleasi intrebari / acuze la care se raspunde folosind over and over aceleasi clisee (“conditionarea”, “consensul stiintific”), Cristi este usor nervos si nesigur pe el si singur in studio. Vaca (ahhh, cum pot vorbi asa in Saptamana Mare…) in rochie cu modele rosiatice, interpreteaza / rastalmaceste / scoate din context dupa cum vrea ea spusele lui Cristi.

  Chiar daca suna a generalizare, romanii sunt intoleranti, fie ca este vorba de hmosexuali, romi ori caini comunitari.

 • Reply
  superrainbow
  21/04/2011 at 10:02

  E clasica aparitia, la fel ca si la Nasul si in fiecare an in preajma GayFest: un reprezentant Accept sau PSI in cazul asta si inca 3 “destepti” pe langa care isi dau cu parerea.
  Cristian e nevoit sa explice de vreo 10 ori care e, de fapt, sensul campaniei. Mosulica se face ca nu intelege, apoi ca e campanie sexuala WTF!.
  Si Jeni, varza saraca, cred ca si-a luat diploma pe net…sau e foarte batrana si a studiat acum…40 de ani. De fapt, stai, suntem in Romania, acum 40 de ani la ei este acum la noi…

  • Reply
   jeni chiriac
   21/04/2011 at 11:19

   In primul rand acea dezbatere era departe de a fi una stiintifica. Prin urmare nici unul dintre voi sunteti in masura sa estimati daca sunt sau nu un”specialist” “pregatit”.
   Doi, este foarte usor sa stati in fata televizorului si sa comentati. Interlocutorul meu a cautat in asa fel incat sa isi sustina ideea, dar subiectukl discutiei in mare parte nu a fost homosexualitatea ci imaginea copilului folosit ca si concept-imagine.
   Scoase din context si spusele mele si spusele interlocutorului meu pot fi interpretate la nesfarsit. Alegand o astfel de imagine-concept de reprezentare a campaniei nu a facut decat sa distraga atentia de la ceea ce asociatia si implicit campania a vrut sa sublinieze intrucat s-a transformat intr-o situatie de conflict in care unii sunt etichetati “vaca” “incompetenti” “homofobi” sau mai siu eu ce. Cand faci o astfel de campanie ca sa castigi simpatia sau atentia opiniei publice, pleci de la gandirea colectiva si de la prejudecatile marii majoritati. Daca ma comport ca o minoritate, risc sa atrag marginalizarea. Comunitatea gay este o comunitate ca si oricare alta careia i se recunoaste existenta, identitatea sau entitatea distincta. In Romania cred personal ca am scapat de tendinta de a arata cu degetul de genul “Ba, uite ala este gay!”, insa deoptriva este nevoie sa fie schimbari de atitudine si dintr-o parte si din alta!

   • Reply
    superrainbow
    21/04/2011 at 11:57

    Da, situatiile de conflict apar din cauza subiectivitatii fiecarui participant la dialoguri de genul. Eu stiu ca a deranjat cel mai mult imaginea bebelusului, dar credeti ca daca aparea un cuplu de baieti sau fete gay in imagine, ar fi fost cu ceva diferit? Nu ma refer la reactii, ca alea au fost aceleasi minus o hoarda de fanatici religiosi avand in vederea perioada anului (inainte de Pasti). Cum spunea Cristian, s-a incercat o de-sexualizare a subiectului. Daca aparea un cuplu gay in imagine reactiile ar fi fost: “Uite si la poponarii astia” si Noua Dreapta tot ar fi dat cu vopsea. Asa ca, orice imagine s-ar fi folosit, se pare ca romanul tot roman ramane. Mai destept decat orice alta natie mai civilizata care accepta deja (demult) aceasta comunitate.

 • Reply
  jeni chiriac
  21/04/2011 at 11:31

  Nu putem nega ca populatia romana este intr-o proportie de 70 % pe putin homofoba si ca, daca vorbim de heterosexualitate si utilitatea ei, se regaseste “stiintific” in ideea de perpetuarea speciei.
  Scuze daca v-am jignit cu ceva, nu aceasta a fost intentia insa imaginea copilului – acest lucru putea trezi in mintea sau sufletele multor romani adulti care sunt inca tributari casatoriei si implicit conceperii unui copil, reactii vehemen…te de dezacord – nu puteti nega reactiile. Personal, gasesc laudative astfel de demersuri/campanii sau intentii, dar personal (deci personal) consider ca ati ales gresit conceptul de imagine al campaniei intrucat a vorbi de orientare sexuala in contextul identitatii de gen de la nastere, chiar daca intentia a fost de a desexualiza mesajul campaniei, este una eronata chiar si stiintific. Ca si psiholog lucrez cu credintele si prejudecatile oamenilor, credinte interioare si prejudecati care de cele mai multe ori ne pot crea probleme, in ciuda sentimentului de siguranta sau control, din acest motiv am vorbit de procreere – Nu am vorbit de geneza in sensul biblic ci de conceptie si perpetuarea speciei – unde aceste lucruri pe termen lung primeaza intrucat daca toata lumea ar fi homosexuala, cine ar mai concepe si naste implicit copii? – ci reprezentantul dvs, care a vorbit pentru prima data de ideea de pacat. Nu puteti nega ca, raportand la umanitate, pana mai ieri (in timpi de istorie si evolutie) homosexualitatea era considerata o perversiune. Sunt inca specialisti care inca asa si sustin, dar acest aspect tine de ei si mai putin de discutia noastra sau de mine.In primul rand acea dezbatere era departe de a fi una stiintifica. Prin urmare nici unul dintre voi nu sunteti in masura sa estimati daca sunt sau nu un”specialist pregatit”.
  Doi, este foarte usor sa stati in fata televizorului si sa comentati. Interlocutorul meu a cautat in asa fel incat sa isi sustina ideea, dar subiectul discutiei in mare parte nu a fost homosexualitatea ci imaginea copilului folosit ca si concept-imagine. ORIENTAREA SEXUALA NU ESTE IN/SCRISA GENETIC IN ADN-UL NOSTRU, CI ESTE REZULTATUL MAI MULTOR FACTORI BIO-FIZIO-PSIHO-SOCIOLOGICI! Orientarea sexuala tine de obiectul atractiei sexuale care poate fi diferit de la individ la individ, independent de apartenenta lui de gen, religioasa etc – dovada realitate!
  Scoase din context si spusele mele si spusele interlocutorului meu pot fi interpretate la nesfarsit. Alegandu-se o astfel de imagine-concept de reprezentare a campaniei nu a facut decat sa distraga atentia de la ceea ce asociatia si implicit campania a vrut sa sublinieze; intrucat intreaga campanie s-a transformat intr-o “situatie” de conflict in care unii sunt etichetati “vaca” “incompetenti” “homofobi” sau mai stiu eu ce. Cand faci o astfel de campanie ca sa castigi simpatia sau atentia opiniei publice, pleci de la gandirea colectiva si de la prejudecatile marii majoritati. Daca ma comport ca o minoritate, risc sa atrag marginalizarea. Comunitatea gay este o comunitate ca si oricare alta careia i se recunoaste existenta, identitatea sau entitatea distincta. In Romania cred personal ca am scapat de tendinta de a arata cu degetul de genul “Ba, uite ala este gay!”, insa deopotriva este nevoie sa fie schimbari de atitudine si dintr-o parte si din alta!

  • Reply
   Jalane
   22/04/2011 at 16:39

   Orientarea sexuala exista inca de la nastere cu foaaaaaaaaaarte putine exceptii (poate copii ai strazii corupti de vreun pedofil sau detinuti care nu au de ales, i ngeneral situatii limita si de circumstanta). In rest, persoanele homosexuale se nasc asa, factorii sociologici jucand un rol DOAR in situatiile pe care le-am enuntat mai sus. Este vorba intr-adevar de factori bio-fizio-eventual psihologici ceea ce nu exclude inscrierea in ADN (dar dat fiind faptul ca acest lucru nu a fost demonstrat in mod oficial, nu ne putem pronunta). Oamenii confunda homosexualitatea cu o perversiune sexuala sau o preferinta. Ei bine, nu e. Este o caracteristica ce exista de la nastere, un DAT! Si asta incearca sa arate afisul respectiv. Un om se NASTE homosexual, si isi da seama de asta inca din copilarie sau din adolescenta, chiar in mod inconstient. Stiu o familie cu 2 copii iar parintii si-au dat seama inca de cand avea baietelul 6-7 ani ca s-ar putea sa fie homosexual. Doar nu-mi spuneti ca a fost influentat de cineva, sper. Omul acela nu poate altfel si lumea trebuie sa inteleaga asta, nu e un moft, o toana sau un “gust”. Majoritatea homosexualilor isi neaga initial orientarea, merg la psiholog, la preot, chiar la psihiatru. Faptul ca nu rezolva nimic arata clar ca ceea ce am spus este valabil. Cat despre discriminare, e ca si cum s-ar condamna un om pt ca e prea inalt sau ca are degetele lungi. De asta se cere toleranta.
   P.S: Ce legatura are procreerea in toata treaba? Doar n-o sa sustineti ca promovand toleranta fata de homosexuali, vor DEVENI din ce in ce mai multi oameni homosexuali in asa masura incat se va ajunge la imposibilitatea perpetuarii speciei. Dumneavoastra puteti deveni de maine lesbiana? Eu nu cred.

 • Reply
  jeni chiriac
  21/04/2011 at 11:33

  Lucrez cu astfel de cazuri in care orientarea sexuala devine o problema, insa nu eu ca si specialist decid ce este o problema sau nu, ci persoana cu care fac consiliere pe aspecte sexuale individuale.

 • Reply
  jeni chiriac
  21/04/2011 at 11:34

  Va multumesc pentru comentariile voastre! Puteam intr-adevar sa fiu mai concisa in exprimare si sa fac abstractie de ceea ce se discuta in platou.

 • Reply
  Raisa
  22/04/2011 at 02:23

  Inca ma mai intreb de unde atata reticenta dupa atata informatie cu care suntem bombardati zilnic! Daca nici dupa mii de ani de istorie nu suntem pregatiti sa acceptam natura umana…?

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează