Bălării

Autophobia – frica de a ramâne singur

Am prins o frică ciudată… care deşi cică s-ar numit “Autophobia” nu-i chiar frica de mine însumi pentru mine. Nu mi-e frică de mine. Ştiu că sunt înspăimântător uneori, ştiu ce pot să fac, ştiu în ce mă pot transforma, dar nu, nu mi-e frică de mine.

Mi-e frică să fiu singur. Dar nu singur-singur. Ci singur printre nişte oameni cu care n-am nimic în comun şi pe care nu-i cunosc.

Şi nu e chiar o frică, dar e o chestie care cred că-mi displace cumplit.

Şi am stat şi am cugetat: de ce? De ce am frica asta? Sunt anti-social? Nu, nu sunt. Atunci?

Şi am aflat. Mi-e frică de momentele când vorbesc cu mine însumi pentru că nu pot spune cu voce tare ce gândesc. Asta fie pentru că uneori din respect nu poţi spune orice, fie fiindcă nu cunosc atât de bine persoanele din jur etc. Uneori pur şi simplu nu poţi spune orice.

N-am mai trecut prin asta de mult. Dar nu ştiu de ce, mă gândesc cu groază la următorul moment de acest gen.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

 • Reply
  Adrian Negoiţă
  10/12/2010 at 17:44

  Nu ştiu unde ai dat tu de noţiunea de autophobie. Mi-ar plăcea să-mi spui că ai citit despre asta în cartea nu ştiu care, tradusă în româneşte de editura x pentru a avea şi eu posibilitatea să mă documentez.

  Eu sunt de părere că te confrunţi, rar, cu o formă uşoară de fobie socială, o chestie destul de diferită de ideea de personalitate antisocială.

  Cred că poţi să-ţi vezi liniştit de viaţă. Antisocial nu eşti (eu cel puţin nu găsesc nimic antisocial la tine), eşti doar mai puţin sociabil în momentele în care te cuprinde teama despre care vorbeşti.

  • Reply
   Ariel
   10/12/2010 at 18:15

   Din păcate nu era o carte, ci ceva site cu o listă mare de fobii. Am luat lista de bună. E (foarte) posibil să se numească altfel ce simt eu.

 • Reply
  Adrian
  11/12/2010 at 12:27

  Din ce înţeleg de aici http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=12196 (am mai spus eu că sunt etern începător cu engleza), ce simţi tu e diferit de autophobie. În primul rând pentru că tu vorbeşti de o stare care apare din când în când, nu de o stare persistentă.

  Într-o oarecare măsură ar putea fii vorba de agorafobie dar… iar nu cred că se potriveşte un astfel de diagnostic cu felul în care te manifeşti tu.

  M-ai cam băgat în ceaţă/ pus pe gânduri… :)

  • Reply
   Ariel
   11/12/2010 at 13:02

   Sunt complicat, cred. :))

   • Reply
    Adrian
    11/12/2010 at 16:30

    Toţi suntem, într-o mai mică sau mai mare măsură, complicaţi… :D

  Vezi alte comentarii:

  Comentează