România

Cum fac taximetriștii din București un ban în plus

Cum fac taximetriștii din București un ban în plus

“Taximetrist” via Shutterstock

La mine regula-i destul de simplă: în 90% din cazuri voi folosi bicicleta în București. DAR dacă nu pot să folosesc bicicleta (pentru că plouă torențial, pentru că trebuie să arăt bine, să nu fiu transpirat, pentru că este FOARTE târziu, pentru că-s foarte obosit, pentru că am bicicleta stricată etc.) atunci iau un taxi.

Pentru că taxiul în București e ieftin și pe metrou sau RATB, deși dau jumătate din prețul unei curse cu taxiul, pierd de 3-4 ori mai mult timp. În loc de 10-15 minute fac o oră pe drum.

Și ca orice evreu care se respectă, îmi conduc viața după zicala: time is money.

Folosesc taxiul atât de des că deja pe unii îi cunosc. Unii mi-s dragi. De alții mă feresc. Le țin minte numerele de înmatriculare.

Am firme preferate și firme pe care le urăsc.

Spre exemplu: firma Pelicanu – o iau doar dacă chiar n-am nicio altă alegere. Sunt șanse să prefer să merg pe jos decât să iau un taximetrist de la Pelicanu. Pentru că-s genul de șoferi care vor să te fure. Dacă ar putea, cred că m-ar și viola. În plus, de cele mai multe ori sunt oameni nasoi, care put, cu mașini jegoase, ciudați tare-tare… Iar acum 30 de minute am văzut 3 mașini de la Pelicanu parcate una lângă alta, șoferii jucând barbut lângă ele (la Cora Pantelimon).

Bun – de ce zic de barbut?

Taximetriștii ăștia nu fac mulți bani. NU pentru că n-ar putea, ar putea: am găsit prin București taximetriști cu care am stat de vorbă și chiar îmi ziceau că le e super-bine, că de vreo 2-3 ani au cumpărat mai multe mașini pe care le închiriază altor taximetriști. N-au firma lor, lucrează sub firme mari, dar sunt mici-antreprenori, au profit bun.

Dar majoritatea taximetriștilor din București au clase puține și vor un câștig rapid. D-aia fac banii greu. Sau nu-i prea fac. D-aia mai joacă un barbut, ca part-time.

Bun – și zilele trecute am urcat într-un taxi. Nu era Pelicanu.

“La Universitate.”

“Imediat”, îmi zice șoferul … dar nu apasă pe accelerație, ci se uită insistent în tableta din bord, pe care de obicei ia comenzi de la firmă. Un fel de “Start Taxi” al firmei pentru care lucrează.

Când mă uit mai atent, taximetristul meu juca table pe tabletă. N-apuc să-i zic nimic, că oricum eram șocat și nu prea știam ce să zic, dar zice el:

“Scuze, frate (mă vede mai tânăr și crede că-i ok să-mi zică “frate”), uite mă joc table online, pe bani, știi, conectat la internet, și dacă nu câștig pierd 50 de lei. Mai dau mâna asta și pornim.”

“Ăăă… ok. Bine.” îi zic eu, șocat de-a dreptul…

“Hai că-l fac pe fraier, e ok, hai că mergem, mai joc de pe drum…”, îmi zice el.

“Joci pe bani, mereu, chiar faci bani așa?”, îmi fac curaj și-l întreb.

“Da, frate, de vreo 2 săptămâni mă joc. E tableta de comenzi și are internet, știi? Joc pe bani. Și poker, și table, dar mai mult table. Am pierdut bani, am câștigat bani, știi cum e… dar dacă tot stau în stație și nu conduc, mai fac un ban.”

Pe drum s-a tot jucat. Și a câștigat la vreo 3 semafoare distanță. De vreo 3 ori m-am gândit că numa’ eu pot să am noroc de așa taximetriști dubioși. Mergea suuuuper-încet omul, ca să fie atent la joc.

Da, deci, aici a ajuns tehnologia. Barbut, table pe internet, taximetrie…

Așa fac taximetriștii din București un ban în plus.

PS: Uite un articol fain despre taximetriștii din București aici.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

 • Reply
  Alex Damian
  18/06/2014 at 23:11

  Da, e un flagel asta cu jocurile online. L-am văzut pe unul care avea tabletă de 10 inch și îi acoperea juma din parbriz, dar juca ceva pariuri sportive, fotbal, d-astea :)

 • Reply
  Andrei
  18/06/2014 at 23:14

  Eu am nimerit unul la un moment dat care se uita la scenete cu Bendeac pe telefonul de comenzi. Partea nasoala e ca legase boxele masinii la telefonul cu Bendeac.

  Dar merg cu taxiul numai daca sunt beat sau fac mai mult de o ora pe jos.

 • Reply
  Ovidiu
  19/06/2014 at 08:14

  Eu am coborat din masina unui cretinoid care simte ca e ok sa te uiti la fast and the furios si vb la telefon pe strada. Doar noi putem schimba atitudinea de cacat a unor taximetristi.

 • Reply
  Adi
  20/06/2014 at 22:21

  Face și omul un ban cinstit. Uite un motiv pentru care îmi plac mie orașele mici: nu sunt nevoit să iau taxiul.

 • Reply
  lumi
  24/06/2014 at 20:37

  Nu mai dramatiza, pe mina 5 minute de taxi m-au costat 30 de lei in cluj, asa ca taximetristi din Bucuresti nu sunt singuri… dar na acum depinde de fiecare ce si cum.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează