Bălării România

Despre Isus sau Iisus… tineti minte!

Nu-s eu chiar asa idiot, voi sunteti roboti… Google is your friend, remember?

Atentie, urmeaza cateva quote-uri cu si despre “Isus sau Iisus”, Isus = magar si altele… doar pentru voi!

Sa incepem cu inceputul:

In limba Latina: Ihs Isus

In limba Greaca: Ιησουζ Iisus

Cand rusii au luat controlul în România, au adaugat litera “i” în multe cuvinte romanesti. Dupa revolutia din 1989, patriotii romani au întors cuvintele spre radicinele lor latine. Cuvantul “Iisus” a fost întors spre originalul lui latin si grecesc, cu un singur “i”.

Sunt cei care spun ca numele “Isus” cu un singur “i” inseamna “magar“. Acestia ar trebui sa dovedeasc limba în care se traduce astfel. Cine spune asa ceva sau nu este invatat sau vrea sa te insele, pentru ca acesta nu e un adevar. In limba ebraica pe care Isus a vorbit-o, sunt 4 cuvinte pentru “magar” scrise în Biblie: “hamor”, “ayir”, “athown”, sau “arowd”. Nici unul nu are o legatura cu cuvantul “Isus“. In limba greaca vorbita de Pavel sunt 3 cuvinte pentru “magar” scrise în Biblie: “hupozugion”, “onarion”, si “onos”. Deci, este o minciuna si un pacat sa spuna ca “Isus” inseamna “magar”. Ar fi o explicatie fonetica în care unii sa considere primul “i” pronuntat cu accent deci sa spunem I-i-sus.

Sau poate vreti sa ziceti “I, Isus (de fapt Jesus).” – adica “Eu, Isus.” :)). Vedeti sa nu mai ziceti ca Isus e un magar ca pacatuiti!

[via]

Pe un blog am gasit un post tot pe tema asta si tot acolo am gasit si un comment interesant:

sergiu says:

nu neaparat. Daca esti de origine slavona asa cum au ramas multi roamani poti scrie cu doi de “i”, daca totusi esti de origine latina, lasa-l cu un singur “i”. iar chesti aia cu isus=magar este o aberatie zile mari, credula doar pentru a tine poporul sub patrafirul ignorantei. si suntem multi in acest stadiu.

Wikipedia ne zice ceva si mai interesant:

Isus sau Iisus este numele a trei personaje din tradiţia iudeo-creştină:

* Isus din Nazaret, Mesia (Christos/Hristos/Cristos) pentru creştini şi musulmani, întemeietorul şi personajul central al creştinismului; amintit şi în Talmud.
* Isus Navé sau Iosua (Iehoşua ben Navé), personaj biblic din cartea Iosua, succesorul lui Moise.
* Isus Sirah (Ieşua ben Sirach), autorul biblic al cărţii apocrife/deuterocanonice Înţelepciunea lui Isus fiul lui Sirah, cunoscută şi sub numele de Qohelet, Eclesiasticul, Siracid.

Imi place de voi, toti cunoasteti, toti sunteti niste zei cand vine vorba de religie. Fiecare stie ce l-a mintit celalalt sau de fapt nimeni nu stie nimic… exact ca in toata tara asta!

Chiar, la ora de religie se preda asa ceva? Nu… ca nici profesorul de religie nu stie nimic.

De fiecare data cand deschid discutia despre religii si pun intrebari, de fiecare data romanul meu se supara si se oftica si incepe sa-mi zica sau sa-i zica lui maica-mea sa ma duca la biserica… ROBOTI.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

16 comentarii

 • Reply
  rip
  08/04/2007 at 18:03

  * ca cica sa va ignor… *

 • Reply
  Filip
  08/04/2007 at 18:06

  eu zic să faci un alt blog. http://religie.we3d.net . freci prea mult subiectu asta. tu nu crezi. bravo tie. nu ca oi fi eu mare credincios, dar nu ne mai da noua lectii despre paste, iisus si credinta.

  p.s. nu confunda credinta cu biserica si orele de religie. :|

 • Reply
  Ariel
  08/04/2007 at 18:07

  nu dau lectii… asta a fost prima lectie… restu au fost pareri :|

  LATER EDIT: Am scris si in post, in tara asta e interzis sa vorbesti de religie? Cel putin asta observ… oricine e contra e un imbecil…

 • Reply
  Filip
  08/04/2007 at 18:15

  nu e interzis frate, dar exagerezi. si nu am zis eu ca daca nu crezi in dumnezeu esti imbecil. si deja o dai prea mult in ” toata tara asta “, in “romania e de cacat” si etc….

 • Reply
  Zeffy
  08/04/2007 at 18:24

  hm.. bine documentat…

 • Reply
  ala nou
  08/04/2007 at 19:36

  un roman suparat ar zice: mai du-te in pula mea la tine in israelu tau:|
  nu stiu daca cineva pune la ,,cur” ce scrii tu de biserica.. pastreaza-ti parerea acasa ;) si ticu cu roboti ..do some-shit with it …

 • Reply
  ala nou
  08/04/2007 at 19:36

  do not get angry =))

 • Reply
  razvan
  08/04/2007 at 19:48

  Nu-mi place ca absolutizezi. De unde pana unde ai scos aia cu “toti” si “sunteti roboti”. Nominalizeaza: Iion, Vvasile si Ggigel sunt roboti (cum iti place tie sa spui).

  Diversi termeni crestini au fost preluati de ortodoxismul roman din limba greaca sau limba slava, asa ca se scriu ca in acele limbi. Nu inteleg ce atata caz de forma de scriere a unui cuvant/nume/whatever…

  Eu am primit “Craciun Fericit” (de Craciun) de la un musulman din lista mea de messenger. De ce? Pentru ca asa se spune, nu pentru ca asa crede el. Asa ca vecina ta de la 6 poate ca ti-a spus “Paste Fericit” dupa ce si-a tras-o cu prietenu/sotu/amantu/etc… Chestiile astea, daca nu crezi in ele, pot deveni ca “Buna ziua”. O forma de politete si atat.

  P.S. Intamplator am studiat diversele religii mai mult decat prin cautari pe Google, Wikipedia sau prin mers la biserica si pot vorbi fara patima si fara sa spun ca ceva este adevar absolut.

 • Reply
  sorel
  08/04/2007 at 19:48

  Acum depinde, nu cred ca Isus sau Iisus pune prea mare importanta la asta.. alte chestii conteaza.

 • Reply
  Ariel
  08/04/2007 at 20:51

  Razvan, nu am zis “toti romanii sunteti roboti”, am zis “romanul meu” (cel cu care discutam) “e robot”- pentru ca s-a ofticat ca l-am contrazis…

  cuvantul “toti” l-am folosit de doua ori, si m-am gandit pt un moment ca ai dreptate, dar nu ai… tot timpul cand zic ceva de religii, TOTI comenteaza :D in fine, nu cred eu ca prin cuvantul toti intelegem toata populatia galaxiei si nici toata populatia romaniei, ci o parte mare din populatie… faza cu “generalizezi” e fumata… stii prea bine la “cine” ma referam cu cuvantul “toti”.

 • Reply
  Cristi
  09/04/2007 at 09:20

  Avand in vedere ca Biserica Ortodoxa a pastrat traditiile Bisericii din Constantinopol dupa Schisma, in ea se regasesc foarte multe influente grecesti (de la denumiri la traditii). De aceea grafia cu doi de “i” este cea corecta. Asta daca apartii cultului ortodox.

 • Reply
  depe
  09/04/2007 at 18:19

  din cate stiu, adica din ce m-au mintit altii, faptul ca se scrie cu doi i tine de pronuntie; la fel cum noi, romanii scriem cu doi i cuvinte pe care italienii, desi le pronunta la fel, le scriu cu un i. genialii, de exemplu. pana la urma, cine stie exact daca andreea se scrie andreea sau andrea, cu un singur e. poate se scriu andrea, dar se accentueaza e-ul.
  oricum, englezii, spaniolii si altii spun Jesus. Forma din romana a numelui stabileste un paralelism mai clar cu Jesus daca e scrisa cu doi i.
  in fine, nu ca ar conta
  dar nu conteaza nici disputa asta, daca se scrie Isus sau Iisus. Nu uita ca biserica e plina de dogme, care nu exista neaparat ca sa-ti inchida gura. :D

 • Reply
  diana_fausta
  12/04/2007 at 06:55

  IIsus sau Isus reprezinta doar niste nume adaptate,neavand nimic in comun cu adevarul.Ce ar fi obligatoriu de subliniat este faptul ca Isus era evreu,parerea mea,fiind nascut in Bet-Laim si nu in Bucuresti sau Medgidia.Asa ca,daca se doreste adevarul,trebuie spus ca numele Mantuitorului este Yehoshua,nume care,dupa cum spuneam si in sectiunea “Eden”,semnifica ceva,ca si toate celelalte nume israelite,anume inseamna “Salvarea vine de la Yehova”.Conteaza doar faptul ca fiecare popor isi adapteaza pronuntia si ortografia in functie de traditii.Restul sunt speculatii irelevante.

 • Reply
  mia
  18/04/2007 at 19:25

  va certati pe un

 • Reply
  Romani in parohia Copenhaga « Danrum’s Weblog
  10/06/2009 at 17:52

  […] Despre Isus sau Iisus… tineti minte! […]

 • Reply
  walla
  11/08/2010 at 23:01

  mama ce de-a teologi p-aici =)) toti sunteti doctori in teologie :))

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează