Prima dată acest experiment a avut loc prin 1929. Apoi iar prin 1947… Apoi iar în 2001. Și acum, aici, din nou…
NU CITI ASTA DACĂ ÎNCĂ N-AI RĂSPUNS MAI SUS LA EXPERIMENT!
Mereu, într-un procent foarte-foarte-foarte mare, oamenii asociau cele două obiecte din desenul de mai sus cu aceleași denumiri. Un experiment recent a arătat că chiar și copiii de 2, 3 ani, care nu știu încă să vorbească, asociază obiectele la fel ca adulții
În cazul autiștilor, însă, doar în 50% din cazuri denumirile sunt alese la fel.
Hai să vedem dacă ne iese sau suntem ciudați…
Răspundeți în micul formular de mai jos: care dintre cele două obiecte e mai mult Maluma și care-i mai mult Takete. Apar și rezultatele apoi.
PS: Citesc despre asta în “Drunk Tank Pink” de Adam Alter – foarte faină cartea momentan. :)
Bun, acum să explic: în 95% din cazuri oamenii asociază obiectul 1 cu “Takete” și obiectul 2 cu “Maluma”. Explicația este că creierul nostru asociază automat sunetele mai ascuțite din “takete” cu colțurile ascuțite ale primului obiect – și invers cu al doilea obiect.
Totodată, când spui “Takete”, gura ta face colțuri. Când spui “Maluma”, gura ta se rotunjește.
7 comentarii
Sabina
12/11/2014 at 01:24:)) Eu am asociat imaginea ascutita cu ceva feminin, la fel ca numele Maluma…
Maria Alexandra
12/11/2014 at 15:54Eu am asociat astfel:
-m-am uitat la ” Maluma ” si la imaginea a doua. M-am gandit la MAL de la MALuma… ceva rotund.
– m-am uitat la primul obiect si am pornit dintr-un colt mergand pe dreptele obiectului pana ce am ajuns din nou in acel punct, gandindu-ma ca i se potriveste mai bine “Takate”.
Olivian
13/11/2014 at 19:43Se pare că și cuvintele pot fi ”ascuțite” sau ”rotunde” :D
doru ungureanu
13/11/2014 at 20:50explicatia mea e ca in obiectul 1 am vazut un barbat scortos (cum sunt sunt eu cateodata) si l-am numit takete (parca se potriveste mai bine ca si nume de barbat). Iar obiectul 2, legandu-ma de formele rotunde si calde, l-am asociat cu o femeie nu grasa, ci cu forme, frumoasa si sanatoasa. Iar Maluma poate fi nume de femeie mai bine decat poate fi takete nume de barbat. Cu bine ! Daca nu te superi am sa preiau si eu imaginea obiectelor cu precizare de sursa.
KAT
18/11/2014 at 18:29Eu am asociat primul obiect cu Maluma, pentru ca seamana cu un “M”. Al doilea e Takete ca mi se parea ca are mai multe vocale, dar n-are.
Carmen Savu
10/12/2014 at 22:17Sound symbolism e ceva foarte contestat in lingvistica, desi eu cred ca are un merit destul de mare. Mai exista o varianta a experimentului, cu cuvintele kiki si buba, si la fel oamenii aleg linia franta – kiki si linia curba – buba.
docica
11/12/2014 at 08:15Eu am asociat cuvintele cu obiectele, râzând. Mai exact mi-am dat seama ca procentul mai mare va fi maluma-rotund, takete-ascutit. Dar, pe de alta parte, eu am terminat o facultate de litere….si jocuri din astea făceam un anul I.