România

M-am judecat cu Jandarmeria Română

M-am judecat cu Jandarmeria Română

În mai 2014, într-o zi călduroasă și faină, voiam să plec spre casă din centrul vechi al Bucureștiului. Eram, ca de obicei, cu bicicleta. Când am vrut să intru pe carosabil (de pe trotuar), un polițist de la rutieră (cel din poza de mai sus) mi-a spus: “Treci pe trotuar! Ce faci?”

M-am oprit cumva “între” trotuar și carosabil, cu roata din spate sus, pe trotuar, și cea din față pe carosbil – eu fiind pe bicicletă.

La momentul acela polițistul nu îmi dăduse niciun motiv pentru care mi-a zis să trec pe trotuar, așa că am întrebat foarte naiv: “De ce? Ce am făcut (șefu’)? De ce n-am voie pe carosabil?”

Atât mi-a trebuit. În clipa doi omul a venit la mine și m-a îmbrâncit și a început să mă înjure. Fără nicio explicație.

Știu că am fost așa șocat de reacția lui că instant am sunat-o pe Corina să-i povestesc ce pățesc.

După ce m-a împins pe trotuar și m-a înjurat, polițistul a plecat înapoi pe carosabil – unde stătea absolut degeaba, nu dirija… stătea.

Până am sunat-o pe Corina și până m-am îndepărtat puțin de polițist mergând pe trotuar, văd că pe strada cu pricina trece o coloană oficială. În perioada aia era Joe Bidden prin București. Atunci am avut revelația: d-aia n-am avut eu voie pe carosabil. Deși dacă m-ar fi lăsat să-mi văd de drum eram de mult disăprut din calea coloanei… SAU dacă-mi zicea: “Stai un minut să treacă coloana oficială”, pe cuvânt că eram extrem de înțelegător și stăteam un minut.

Dar nu. Lucrurile nu-s așa simple când vine vorba de poliția română. Pe trotuar am mers aproximativ 100 de metri “în amonte” (adică în sensul invers sensului de mers de pe strada aceea). Apoi am coborât pe carosabil cu bicicleta și mi-am văzut de drum.

Desigur, polițistul care inițial mă oprise pe trotuar era încă pe carosabil. M-a văzut. L-am văzut. I-am bătut obrazul. Foarte subtil. În fond: mă înjurase ca la ușa cortului fără niciun motiv. Iar eu nu-i zisesem nimic, doar îi cerusem explicații pentru care mă oprea pe trotuar.

La următoarea intersecție un alt polițist de la rutieră mi-a făcut semn să mă opresc. Era clar că ceva era necurat … și deși aveam timp să “fug” și să mă prefac că nu văd semnele polițistului – sunt 110% sigur că nu m-ar fi urmărit cu mașina de poliție … – am staționat.

Polițistul de la noua intersecție: “Ce ați făcut domnule?”

Eu: “Ce-am făcut? Dumneavoastră m-ați oprit și dumneavoastră mă întrebați ce-am făcut?”

Polițistul: “Mi-a dat prin stație șeful să vă opresc urgent. L-ați înjurat sau ce-ați făcut?

Eu am înțeles că începe un joc fain de puteri. Dar eram șocat.

Din urmă a venit polițistul gras din poza de mai sus. Când a ajuns în dreptul meu a început să zbiere și să mă facă în toate felurile posibile. Mi-a futut morții, răniții, gâții, a zis că am părinți cretini care nu m-au educat etc.

În tot acest timp Corina era cu mine în telefon (am căști și de multe ori sunt cu cineva în telefon când pedalez prin oraș).

După ce m-a înjurat mi-a cerut buletinul. Eu am început să tremur mai mult de nervi decât de emoții.

Corina mi-a zis în telefon: “Nu-i da buletinul fără să se legitimeze și să-ți zică de ce ți-l cere!”

I-am zis, după valul de injurii, primul lucru: “Vă rog să-mi spuneți cine sunteți și de ce îmi cereți buletinul.”

Degeaba. L-a durut în fund că i-am cerut să se legitimeze, să se prezinte, să-mi dea un nume …

Mi-a zis, însă, că nu-i treaba mea cine este el și că dacă nu-i dau buletinul lui, mă vor legitima cei de la jandarmerie oricum.

În centrul vechi al Bucureștiului există gherete cu jandarmi și locul în care inițial mă oprise polițistul pe trotuar era un loc cu o astfel de gheretă.

În fine, nu știu ce-a fost în capul meu și am hotărât că orice ar fi, o să-i dau buletinul, să văd ce poate să-mi facă și pe ce argumente …

I-am dat buletinul. În timpul ăsta polițistul n-a încetat să mă înjure și să mă întrebe de ce râd/zâmbesc. Eu mereu când sunt într-o situație din asta de “stres” ajung să râd sau să zâmbesc tâmp. Pe polițiști îi irită.

Cu buletinul meu a plecat înapoi spre locul în care mă oprise inițial. Eu l-am urmat, că n-aveam ce să fac. Cât l-am urmărit îmi tot zicea: “Lasă că vezi tu, căcatule!” și alte vorbe de genul, foarte amenințătoare.

Apoi am fost înconjurat de vreo 6 jandarmi. Polițistul dispăruse…

Buletinul meu era la un jandarm foarte tânăr – de vârstă cu mine. Discuția cu jandarmul ăsta a fost priceless.

El: “Trebuie să-ți dau o amendă pentru tulburarea liniștii publice.”

Eu: “Mie? De ce? Ce-am făcut?”

El: “Nu știu ce ai făcut, dar trebuie să-ți dau această amendă. O să fie între 100 și 1000 de lei. Dacă o scriu, o semnezi? Nu vreau s-o scriu degeaba.”

WHAT THE ACTUAL FUCK IS GOING ON?!

Am închis telefonul Corinei și l-am sunat pe Adrian, omul-super-avocat care mă scosese de multe ori din rahaturi de genul ăsta.

I-am povestit pe foarte scurt la telefon ce se întâmplă. A râs de mine, ca de obicei, și mi-a zis să semnez amenda că o contestăm.

Iată amenda: cu buletinul meu în față n-a fost capabil să scrie CONSTANTINOF, ci doar CONSTANTIN. Și argumentul este simpla “tulburare a liniștii publice”. Deși jandarmul nu fusese de față când polițistul m-a înjurat de toată familia și morții.

M-am judecat cu Jandarmeria Română

Am încercat să fiu “uman” cu acest jandarm care era de vârsta mea. I-am spus: “Nu e ciudat că-mi dați o amendă complet aiurea, fără să știți ce am făcut? Nu e nedrept? Cum puteți dormi la noapte cu gândul ăsta?

Și jandarmul mi-a zis că: “Îmi pare rău, dar n-am ce să fac. Noi ne supunem la ce ne zic șefii. Trebuie să-ți dau amenda asta. O să fie de 200 de lei, e singurul mod în care te pot ajuta, să fie o amendă mai mică…”

Eu: “Merci, apreciez că nu-mi dai o amendă de 800 de lei, dar totuși – cum vei dormi la noapte știind că mi-ai dat o amendă complet aiurea?”

Și el o ținea pe a lui: “N-am ce să fac…” și apoi mă întreba: “Dar ce i-ați făcut domnului politist de era asa furios?”

Am văzut că n-am cu cine vorbi, așa că am încetat să mai comunic cu el. I-am zis doar că greșește și că e corupt. Face o mare nedreptate pe care o semnează cu numele lui și e nasol…


Fast-forward: Adrian-super-avocatul mă ajută să contest amenda. După aproape 3 luni, pe 6 iulie 2014, răspunde Jandarmeria Română care susține că nu va anula amenda pentru că eu am înjurat un jandarm și am tulburat liniștea publică astfel. Complet fals, desigur.

Ce-a urmat apoi?

Păi fast-forward la 16 maritie 2015, luni, ora 7:50, Corina este sunată de către mama ei care-i spune că sunt doi jandarmi la ușă, la ea acasă, care o caută pentru că “au mandat de aducere”.

Ne-am trezit super-speriați și panicați. 20 de minute mai târziu jandarmii erau la noi acasă. Au luat-o pe Corina, ca martor, în cazul de mai sus. Am aflat asta atunci, căutând cazul meu pe internet.

M-am judecat cu Jandarmeria Română

Și uite așa a plecat Corina la 8:10 dimineața, într-o zi de luni, cu un total de 4 jandarmi într-o Dacia Logan. Eu am luat un taxi după ea.


Pe site scria că la 8:30 este cazul meu. Dar de fapt lucrurile astea funcționează altfel: toată lumea este chemată la ora 8:30 în sala X a judecătoriei și sunt rezolvate pe rând. Majoritatea se rezolvă în câteva minute. Multe sunt amânate pentru că lipsesc martorii sau petenții sau intimații… Și foarte puține chiar durează mult.

La ora 9 eram în sală cu Corina. Erau tot felul de cazuri amuzante. Toate aveau loc în fața mulțimii de oameni ce-și așteptau rândul.

La ora 11:30 a venit rândul Corinei, când în sală mai erau vreo 3-4 cazuri doar.

Au întrebat-o ce-și amintește, ce poate confirma, ce știe etc. A durat cam 2 minute totul.

Judecătoarea, la un moment dat, chiar a întrebat: “Păi și cum a tulburat liniștea publică?” – era o întrebare retorică.


Pe scurt

Am fost nedreptățit de un polițist de la rutieră care nu s-a legitimat și n-avea (se vede în poză) nici numărul pe care-i obligat să-l poarte în piept, ca să pot să-i depun o plângere. Am luat astfel o amendă de la jandarmerie pe care am contestat-o și, cu greu, după aproape un an, am reușit s-o anulez.

Da, poți să-ți faci “dreptate”… oarecum. În sensul că am anulat o amendă falsă.

DAR polițistul din prima poză de sus, acel rahat de om care m-a înjurat absolut fără niciun motiv și care s-a comportat cu mine ca cu o cârpă, n-a pățit nimic.

ȘI nici jandarmul care mi-a dat amenda “că așa i-a zis șeful” n-a pățit nimic.

Oamenii ăștia sunt liberi să facă ce vor, cum vor, că e greu să le faci ceva…

Mă bucur că mi-a fost anulată amenda falsă … dar am impresia că mă bucur degeaba, din păcate.

M-am judecat cu Jandarmeria Română

Am scris rândurile astea în ideea că poate cineva are ce învăța din ele… Eu în continuare consider că n-am greșit cu nimic și consider că polițistul de la rutieră ar trebui să fie dat afară. Dar, din păcate, n-am cum să îi fac eu vreun “rău” lui sau bine nouă…

Jandarmeria, clar, apără hoția. Tipul ăla, care era de vârsta mea, era supus șefilor și n-aveai ce discuta cu el. Era încredibil de spălat pe creier.

Iar la judecătorie e destul de fain și simplu și rapid. Măcar acum știu cum funcționează sistemul ăsta.

Îmi pare rău că închei textul ăsta într-o notă oarecum negativă. N-aș fi vrut să fie așa.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

115 comentarii

 • Reply
  costi
  19/03/2015 at 17:40

  Ma nu o fi tot ala care intr-o zi cand ma plimbam prin centru vechi a venit la mine si mi-a zis ca ce fac eu pe aici am venit la furat cu bicicleta …… :))
  Nu doar ma plim .. dc nu am voie ….cica nu tu vi la furat pe aici ca cica te vad des pe aici ( trec des prin zona ) …pai da imi place mult zona asta si deasta …. a da ….. EL; hai carate ….. Imi venea sa-l injur de nervi dar am zis mai bine lasa ca cine stie ce amenda imi da asta ….
  Acum cand vad prin ce trecusi imi dau seama ce bine ca am pleat fara sa-l injur :)) .
  Stima man respect ..

 • Reply
  Florin
  19/03/2015 at 18:48

  Si inca ceva Ariel… Sa nu uiti ca in Romania aceasta ti ai dezvoltat ideile, sa nu uiti ca in aceasta tara cu securisti, militieni, jandarmi spalati pe creier te ai dezvoltat armonios, sa nu uiti ca romanii in general, chiar si cei cu joburi de militari, au fost intre cei care au participat la actiuni umanitare Let s do it Romania, Crosuri cu bicla sau pe jos pt a sprijini cauze nobile… Din pacate libertatea e un sentiment al naiba de placut, dar voi tinerii din ziua de azi, nu stiti ce e cu adevarat greul, nu stiti cu adevarat ce e respectul fata de oamenii mai in varsta sau pentru institutiile statului… Care bune sau rele vegheaza ca voi sa faceti cu adevarat ce va place….

  • Reply
   Ciprian
   19/03/2015 at 19:18

   Dezvoltarea unei persoane e mult mai complexa decat tampeniile de genul “parintii te_au facjt ce esti” sau mai nou “tara” :)) . Singurele categorii de oameni ce fac parte din institutiile publice care chiar lucreaza in folosul comunitati negresit si pentru care nu am auzit pana acjm.incidente sunt SMURD si Pompierii, pentru restul, te bucuri cand.mai gasesti cate unul cu capul pe umeri in marea de oameni indoctrinati si cu adevarate depresii si traume. Daca s_ar face pe bune testele psihologice din sistemele interne pai am umplu cabinetele de psihologie… Cei care trebuie sa respecte insitutiile statului sunt in primul rand cei care le reprezinta.

  • Reply
   Radu
   19/03/2015 at 19:35

   Cred ca traiesti cu impresia ca exista o consipratie nationala de denigrare a fortelor de ordine. Sigur, ar putea fi si asta o varianta, desi nu-mi imaginez de ce si-ar pierde cineva normal la cap timpul cu asa ceva. Sau am putea sa luam in considerare a doua varianta: ca lumea are impresia actuala despre voi in urma comportamentului pe care-l aveti in mod consecvent. Pentru ca interactiunile pe care le-am avut fiecare dintre noi cu politia si jandarmeria au fost in mare parte negative. Pentru ca “siguranta si increderea” de pe usile Loganurilor par un soi de gluma proasta care ne sfideaza in fiecare zi, pe banii nostri. Pentru ca daca as avea optiunea sa renunt la serviciile voastre si sa-mi pastrez taxele aferente as face-o fara sa clipesc. Ma indoiesc ca as pierde vreun dram de protectie. Dar poti sa traiesti in continuare cu iluziile tale de grandoare si sa dormi linistit cu ideea ca aperi interesele cetatenilor, asa cum sunt sigur ca ti s-a repetat pana la refuz in “academie”.

   Ah, si cand vad pe cineva de 26 de ani folosind sintagma “tinerii din ziua de azi” incepe sa ma doara capul.

   • Reply
    florin
    19/03/2015 at 21:36

    Nu e nici o conspiratie… Doar ca traim in lumi diferite… Cat despre Jandarmerie, ATENTIE, e pe locul 2 in topul increderii romanilor, ceea ce se intampla pe un blog, dupa o intamplare nefericita cu 2 politai mai zelosi, mi se pare nesemnificativ….

    • Reply
     Rosuarterial
     20/03/2015 at 10:18

     Atunci sa facem sa devina semnificat !

 • Reply
  Cornel B.
  19/03/2015 at 19:14

  Procesul Verbal este NUL. Numele si prenumele persoanei sanctionate sunt completate gresit, pentru simplu fapt ca acea persoana, identificata in acest PV, Constantin Ariel, nu exista. EXISTA doar Constantinof Ariel………diferenta este totala.

 • Reply
  x-ulescu
  19/03/2015 at 19:18

  Sincer , eu dacă eram în locul jandarmului la fel aş fi procedat. În ziua de astăzi nimeni nu mai recunoaște că a greșit și nu-și mai asumă vina , toți am devenit ,, vai doamne cine sunt eu și de ce să fiu sancționat ” . Sincer , nu cred că tu nu ai nicio vină în toată ,,afacerea” asta .

 • Reply
  Alexandru
  19/03/2015 at 19:50

  Dragi Tovarasi si pretini , dupa câte vad se va întoarce timpul unde securistii erau aliniati pe cele doua parti ale soselei la fiecare 50 de metrii între casa scânteii si aeroportul Baneasa pentru trecerea convoiului oficial dar , diferenta era ca acesti securisti si militieni erau totusi politicosi ca le era frica sa se întoarca la locul de unde venisera ,la sapä . Trebuie facuta pângere penala pentru injuriu , abuz de putere si neportul uniformei regulamentare cu numele pe piept . Din pacate asta se face direct la politie dar este obligat sa primeasca aceasta plângere . Se lasa sas-i faca efectul timp de 30 – 45 de zile si se retrage plângerea ca sa nu se înputeasca prea rau . Riscul fiind minim . Daca doriti sa mergeti în instanta trebuie ceva probe sau dovezi ca el fiind sub juramânt conteaza mai mult . Era bancul ala : Trece postasul si-l vede pe Costel care modela o bucatica de materie fecala .- Ce faci aici Costele ? – Pai modelez Domnule postas . – Si ce modelezi tu acolo ? – Pai modelez un politai . – Bine Costele si pleaca postasul . Postasul se întâlneste cu-n politai si-i explica : Un copil rau educat modeleaza dintru-n ka.at un reprezentant al legii lânga scoala la groapa cu nisip . Fuge repede politaiul sa prinda infractorul . Ce faci aici pustiule ? – Pai modelez ceva nene politai. – Ce modelezi ? -Pai modelez un postas nene politai .- Bai acesta , a trecut un postas mai devreme si i-ai zis ca modelezi un politai iar acuma miem-i spui ca modelezi un postas ? Da da nene politai asa-i ca la început am vrut sa modelez un politai dar nu am avut destul ka.at deci acuma fac un postas.
  S-auzim numai de bine ! Alexandru V din exil.

 • Reply
  florin
  19/03/2015 at 21:42

  Nu incerc sa apar pe nimeni…. Chiar vreau sa mentionez asta, dar e o lume libera, si avem pareri diferite… Din pacate avem placerea asta romaneasca de a hiperboliza orice, oricum si prin orice mijloace… Ar fi tare frumos daca a ti lasa energiile astea negative deoparte, si a ti crea un grup in adevaratul sens al cuvantului, pentru rezolvarea adevaratelor probleme din tara asta…. Jandarmeria sunt sigur de asta, nu e o piedica in dezvoltarea societatii noastre….

 • Reply
  unul
  19/03/2015 at 21:58

  super avocatul tau nu ti-a zis sa nu pui CNP pe internet? sau faptul ca trebuie sa depui o sesizare la organul competent vis-a-vis de politie si jandarmerie pentru a fi luat in calcul o posibila raspundere pentru abuz in serviciu? sau faptul ca daca nu se legitimeaza te urci frumos pe trotineta ta si pleci mai departe?

 • Reply
  Razvan
  20/03/2015 at 01:12

  Trebuia sa ii futi un pumn in bot umflatului si sa dai la pedale ca oricum nu te ajungea de burta.
  O luai printre blocuri si sanatate,te pisai pe el.
  Futu-le mortii in gat de corupti!

 • Reply
  Bucur
  20/03/2015 at 06:53

  Sper ca ti-ai cumparat camera dupa faza asta daca nu aveai…

 • Reply
  Pumnii mei
  20/03/2015 at 10:31

  https://youtu.be/VqprMzZXTf4

 • Reply
  Rosuarterial
  20/03/2015 at 11:16

  Ariel – scuze pentru dublu post. Stergi tu te rog a doua postare ?
  Multumesc

  PS Domnule Jandarm – mai sus este adresarea corecta in public. Nu conteaza ce te invata la jandarmerie. Aceasta forma de adresare se invata acasa intre varsta de 3 si 12 ani.

 • Reply
  Alexandru
  20/03/2015 at 15:10

  Sau chiar mai simplu . Se poate purta plângere catre jandarmul care va verbalizat . Pe ce baza va verbalizat daca el nu a constatat nici o abatere legala ? Cum a estimat acest tovaras gravitatea actului si suma amenzii ? Cum era treaba aia : Eu am cunoscut pe omul care-l cunoaste pe omul , care-l cunoaste pe omul care a vazut ursul si mie nici macar nu mia foast frica .

 • Reply
  Alexandru
  20/03/2015 at 15:11

  Sau chiar mai simplu . Se poate purta plângere catre jandarmul care va verbalizat . Pe ce baza va verbalizat daca el nu a constatat nici o abatere legala ? Cum a estimat acest tovaras gravitatea actului si suma amenzii ? Cum era treaba aia : Eu am cunoscut pe omul care-l cunoaste pe omul , care-l cunoaste pe omul care a vazut ursul si mie nici macar nu mia fost frica .

 • Reply
  Alexandru
  20/03/2015 at 15:30

  Daca nu facem nimic aceste relicve nasc altele si ne calca in picioare.

 • Reply
  Solutie extrema
  20/03/2015 at 18:11

  Ar fi totusi o solutie pentru excrementele alea, cu osanza si-n burta si-n cap: PLANGERE PENALA PENTRU ABUZ IN SERVICIU – ambilor ! Mi-e SCARBA de viermi purulenti ca astia ! Rar gasesti unul de bun-simt. Manca-i-ar cancerul !

 • Reply
  Buculesei S.
  20/03/2015 at 23:34

  Jandarmul in cazul de fata a fost corupt si nu are nicio vina. Usor, usor, dupa cum vezi, Klaus Iohannis va pune capat coruptiei. Dupa primii doi ani din mandatul sau vom vedea o mare diferenta.

 • Reply
  San
  22/03/2015 at 11:35

  Oleg Obrega, urmariti’i filmuletele pe youtube. Speram ca suntem mult in fata moldovenilor, dar se pare ca avem nevoie de o armata de activisti si noi. Lucrurile se schimba greu dar se schimba

 • Reply
  Stefan Stefan
  30/04/2015 at 04:50

  Ariel,Ariel din cate observ esti un plagacios mic! La asta se rezuma viata ta? Din ce iti castigi existenta? Ai un serviciu ceva? Tare mult timp ai de brambureala pe la diferite evenimente! Asta e ocupatia ta,sa te plimbi cu bicicleta, sa te plangi pe site si sa umbli brambura pe la diferite pomeni! Nu te-a invatat mamica sa mananci cu gura- nchisa? Nu cred ca face mare placere sa vada lumea ce ai tu in gura! Vezi pozele tale de la profil! Dar pana la urma poti sa bagi ce vrei in gura, ca nu e pacat! Cum spune in Biblie,,pacat nu e ce bagi in gura,pacat e ce scoti pe gura”! Asa ca Ariel mititel ,plangacel daca ai face ceva util si constructiv, nu cred ca ai fi avut atata timp liber sa te maimutaresti pe site si pe la diferite evenimente! Tot ai probleme pe unde umbli,se tot ia lumea de tine,probabil de baiat bun ce esti! Ai si avocat, ce sa mai zic, te simti cel mai tare din parcare! Probabil? In concluzie Ariel daca esti corect si drept ar trebui sa-ti ceri scuze fata de jandarm! Nu cred ca e corect sa intri pe profilul lui sa copiezi poza lui in care era cu prietana si sa o postezi la tine pe pagina , sa o comenteze toti frustratii, ma refer la tipul care a zis ca are o problema cu copii jandarmilor! Mare om e de se razbuna pe copii nevinovati! Este un mare LAS si un ticalos fara inima! Daca astia iti sunt sustinatorii lasa de dorit valoarea ta de om, ptr ca te complaci in mocirla lor si bineantels si a ta! Sper ca ai invatat ceva si pe viitor inainte de toate fi OM!

 • Reply
  joie negru
  01/09/2015 at 10:55

  Ba n-ai un avocat bun, ba n-ai vrut tu sa intri mai adanc in acuzatii. Astia au comis un lucru grav de tot.

 • Reply
  Helen
  18/02/2016 at 17:00

  UItasem să spun că nenea Mitică era contabil la o goposdărie colectivă de leengă Merișani. Făcea naveta zilnic. Pleca pe la 6 dimineața și sosea pe la 5 după masă. Soția lui, tante Vera, era una din surorile lui maică-mea. Tante Vera avea un obraz extrem de bleend, sureezător, de chinezoaică; eemi aducea mereu dimineața, pe un platou, meencarea, een odăița mică, plină toată cu un pat extrem de larg și cu un dulap een care eu, scototcitor febril, găsisem teancuri de poze cu femei goale și niște reviste vechi, cam deocheate… Camera mai avea și un ghișeu spre o altă odaie, mare… Fusese eenfundat cu un carton pe care l-am găurit cu un ac… curios să surprind intimitățile posibile… Spre dezolarea mea, nu am descoperit nimic!

 • Vezi alte comentarii: 1 2

  Comentează