Bălării

Ne nastem oameni sau devenim oameni?

Ne nastem oameni sau devenim oameni?

Huh, ce intrebare stupida!

Adica eu m-am nascut liliac si am devenit om? Inca n-am devenit om zici? Bine ca esti tu om, hipopotamule!

Intrebarea asta mi se pare atat de stupida si de seaca precum si raspunsul ce urmeaza: Ne nastem oameni.

E simplu: Se naste dintr-un alt om? Arata ca un om? Are 46 de cromozomi (Sarim peste rarele exceptii care, da, sunt tot oameni)? Atunci e om… si s-a nascut om… si tot om o sa si moara.

Cel ce mi-a pus intrebarea asta poate a fost socat cand un prieten isi striga alt prieten: “Bai maimuta!”. Stai calm, ori era o porecla ori pur si simplu prietenul nostru chiar avea un comportament al unei maimute. Asta nu inseamna ca nu era om.

Sa devii om e mai mult decat clar ca nu poti, dar poti sa devii un om cu cei 7 ani de acasa pe care multi tipi cu porecla “maimuta” nu-i au.

Da, clar, fara sa mai aberez, orice om ramane om cat timp s-a nascut om chiar daca are comportament de maimuta, girafa sau hipopotam doar pentru ca asa e aici, pe Pamant.

Din seria: “Subiecte dragute la orele de psihologie.”


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

8 comentarii

 • Reply
  Jalane
  26/09/2007 at 19:51

  psihologie :X:X:X insa subiectul asta e mai mult..filozofic, mie asa mi se pare. Prima problema care s epune este ce inseamna “om”, in ce sens? biologic, anatomic, metafizic, psihologic, social, comportamental, intelectual… cum? odata ce ai raspuns la intrebarea asta, e mai usor sa dai raspunsul. Te nasti cu niste atribute, cu niste calitati specifice, pe care nu ti le poate lua nimeni, insa in timp se dezvolta si altele, sau nu :P
  intrebari ceva mai funny nu aveti? prea deep asta…

 • Reply
  Io1
  18/11/2007 at 19:02

  de ce te bagi in probleme prea mari pt tine. Doar pt ca nu suporti o profa nu trebuie sa razi de afirmati mari. O sa intelegi peste 2 ani la filosofie (se scrie filosofie nu filozofie).

 • Reply
  Ioana
  21/01/2008 at 18:24

  1. Nu e deloc stupida intrebarea…raspunsul insa e mai greu de dat.> se refera in primul rand la atributele la care se referea Jalane…anumite insusiri iti dau denumirea finala de OM : felul in care te comporti, atitudinea fata de ceilalti si ciar fata de tine, dar mai ales fata de cei pe care nu`i cunosti.Poate nu ne dam seama, dar atitudinea noastra fata de cei din jur conteaza mai mult decat ne`am putea imagina.Ne nastem oameni daca disecam problema din punct de vedere biologic. Dar daca privim problema filozofic, omul este mult prea complex (in viziunea filozofilor ) pentru a putea fi elucidat raspunsul la aceasta intrebare.
  PS : este corect atat filozof, cat si filosof, depinde de etimologia cuvantului ,,filosofus” – latina , ,,filozofos” – celta

 • Reply
  lena
  13/04/2008 at 15:07

  bravo ioana

 • Reply
  ioneasca
  14/01/2009 at 22:50

  ne nastem oameni…nici o indoiala…dar hei! depasiti un pic si intelegeti ca a fi om.. nu inseamna numai a arata ca un om.
  eu cred ca suntem exact ca animalele daca nu ne educam. bagajul genetic nu este deloc suficient sa ne nastem oameni.

 • Reply
  Stefan
  21/09/2009 at 17:57

  ioneasca..sunt de aceiasi parere

 • Reply
  paula
  28/09/2009 at 22:59

  haha;))..tema mea de la filosofie…:))..am ajuns la o concluzie..toti ne nastem oameni dar pe parcurs decidem daca ramanem oameni sau devenim animale:))..asa k e greu sa ramai om:))..mai ales in ziua de azi;))..fiindca un om trebuie sa creeze k sa evolueze nu sa copieze:))…cum face masa de populatie din romanik zilelor noastre;))=))..respecte!!!;))

 • Reply
  andreya
  03/10/2009 at 23:32

  da…ne nastem oameni dar conteaza de mediul in care traiesti si ce devenim depinde numai de noi si ce cei din jurul nostru :) :>

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează