Bălării

Tu ce faci când trebuie să te împrumuți?

Tu ce faci când trebuie să te împrumuți?

Pușculiță – Shutterstock

Aș face orice ca să nu fie nevoie să mă împrumut. Orice. Și nu doar de bani… în general, nu-mi place să creez unui alt om disconfortul de a-i “lua” pentru o perioadă ceva ce-i al lui.

Toată viața m-am împrumutat doar de la mama mea. Mama – cel mai bun prieten, omul de la care mă împrumut și pe care-l împrumut. N-a fost niciodată cazul să cer bani cu împrumutul unui prieten. Și, dacă ar fi fost cazul, cred că am căutat mereu soluții alternative.

Dar ironia este că totodată urăsc să zic “Nu”. Dacă mi-ești prieten și mă rogi să fac ceva, sunt șanse de 0.0001% să zic “Nu”. Și asta pentru că în ultimul an am învățat să mai refuz. Dar tot îmi vine greu. Acum ceva ani am văzut filmul “Yes Man” și cred că am rămas un Yes Man care acum suferă și vrea să se schimbe puțin.

În ultimii ani am mai avut momente când m-am simțit ca un cămătar cu prietenii mei.

Nu știu cum se face, dar am momente când efectiv n-am bani să “plec la mare” (spre exemplu), dar dacă stau să calculez câți bani am de luat de la X, Y, Z și câți bani trebuie să-mi vină din tot felul de joburi îmi dau seama că, de fapt, n-am nicio problemă financiară reală. E doar un “moment nepotrivit”. Sau, de fapt, am o problemă personală de “cash flow”, ceea ce sună destul de amuzant.

Sper că nu-s singurul om care are o listă cu toți banii pe care-i “are”, dar de fapt nu-i are… O listă cu cui am dat împrumut ce și cine trebuie să mă plătească cu cât și când.

Deși suntem în secolul vitezei, secolul în care pot să fac Skype din buda mea din București cu o gagică frumoasă din Statele Unite, banii tot greu circulă. Și asta nu-i pentru că “banii” nu-s ceva ce pot fi transferați repede într-un cont bancar. Cu PayPal durează o secundă.

Dar, în general, tot ceea ce este valoros are acest stil ardelenesc de a se deplasa… Și probabil așa va fi mereu. (Scuze, ardelenilor, îmi sunteți dragi și jur că mă voi muta în Cluj curând!)

Deci, tu ce faci când trebuie să te împrumuți? La cine apelezi și la cine nu? Sper că nu la cămătari! :)

Apropos, dacă tot vorbim de împrumuturi: eu am o părere foarte proastă despre credite și rate. Mi-am promis că nu voi lua credite niciodată. Mai ales după ultimii ani în care în presă auzeam numai lucruri negative despre oamenii care și-au luat credite.

* – *

Și dacă tot vorbim de credite, aud că s-a lansat ceva ce se numește Ferratum. Ei oferă “microcredite”. Prima dată te pot împrumuta cu maxim 250 de lei. Dacă îi dai înapoi în timpul promis (15 zile) și le dai și cei 59 de lei (căci atât te costă împrumutul), ei sunt dispuși ca data viitoare să te împrumute cu mai mult (maxim 1290 lei)

E ca un “prieten” care devine tot și tot mai bun. Ca un prieten cu care strângi o relație tot mai puternică. :)

Aceste microcredite sunt pentru acele momente “moarte”, când salariul tot nu intră sau când ți s-a stricat ceva ce trebuie reparat rapid. Din câte înțeleg se mișcă repede sistemul.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

 • Reply
  Claudiu C.
  25/08/2014 at 00:49

  Peste 10% pe saptamana dobanda? Eu zic ca nu este o idee asa de buna sa imprumuti de la astia.

 • Reply
  Luci Florescu
  25/08/2014 at 13:47

  Ariel, singura problema este ca un prieten bun nu iti percepe dobanda, iar tipii astia de la Ferratum o fac in nesimtire.

  Adica daca imprumut 500 de lei, iar mai apoi ii dau inapoi in 30 de zile, trebuie sa platesc 709 lei. Adica 209 lei costa imprumutul asta. Pai la camatari cred ca ies mai bine.

  Deci nu mi se pare o solutie prea buna, poate doar in cazuri disperate, dar cand te gandesti…Tu te-ai imprumuta de la ei?

 • Reply
  Adi
  25/08/2014 at 16:13

  La fel ca tine, prefer să împrumut de la mama. Rareori mai apelez pe la prieteni iar de cele mai multe ori încerc să fac rost de bani prin muncă, cât mai rapid, decât să împrumut.

 • Reply
  alex
  29/08/2014 at 15:12

  Si eu am tot imprumutat bani la prieteni. Pana la urma m-am prins ca unii sunt prieteni buni cu banii mei si nu cu mine :)

 • Reply
  A
  22/05/2015 at 09:12

  Cat de idiot sa zici ca la camatar e mai bine, pai voi stiti ce fac camatarii? Ca te constrang si ca datoria o sa fie interminabila? Ce prostii tot vorbiti? Normal ca au dobanda mai mare, sumele imprumutate de la un IFN sunt foarte mici, daca ar avea dobanzi ca la banca nu ar putea exista pe piata si nu ar putea ajuta oamenii care au O PROBLEMA URGENTA, are nu asteapta AMANARE, cum si recomanda cele mai multe IFN-uri. Ca sunt idioti care imprumuta pentru a-si cumapra un telefon e total problema lor. Am apelat la IFN, a fost scump, dar mi-am rezolvat problma si le multumesc pe aceasta cale. Dar pe viitor ma educ financiar, astfel nu voi mai avea nevoie de credite.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează