Biciclete

A răspuns Brigada Rutieră

Mai știți poza asta? A apărut pe internet în aprilie 2014 și s-a viralizat printre bicicliști…

Cum scoatem o scuză oficială de la Poliția Rutieră?

Și pe mine m-a scos din sărite. Am scris despre ea aici imediat ce am văzut-o pe internet.

Alături de Sorina de la Portocala Mecanică am hotărât că nu-i de ajuns să “ne plângem pe internet” de un anume polițist, ci ar trebui să facem și o sesizare.

Zis și făcut. Am trimis, pe rând, câte un e-mail la Brigada Rutieră de Poliție, am atașat poza și am cerut niște explicații.

Între timp am observat că pe Facebook, sub poza cu pricina, apăruse un comentariu de la un anumit domn ce spunea că-i chiar polițistul din imagine (nu vom afla niciodată dacă este sau nu este chiar el…)

Zicea așa:

Fata de la magazin facuse sesizare 112 ca sunt mai multe taxiuri oprite pe pista de biciclete. Dupa ce am amendat un taximetrist, pentru ca celalalt nu era la masina, in timp ce il asteptam, luam datele fetei care a sunat la 112… Am parcat acolo pentru ca pista era blocata iar biciclistii sa se poata incadra din timp pe banda 1… Dar ATOTSTIUTORII comenteaza, pt ca e o tara libera si e si net din belsug!

Inițial, după ce am citit comentariul, m-am înmuiat oleacă. Daaar apoi mi-am dat seamă că chiar dacă povestea din comentariu ar fi adevărată, faptul că a comentat așa pe Facebook lasă de dorit. Și chiar dacă ce a comentat este adevărat, nu sunt 100% de acord cu modul în care a acționat.

Și, din nou, dacă chiar este 100% adevărat, și asta-i procedura de lucru când o “bandă” este blocată … atunci poaaate-i iertabil, cu explicația asta dată oficial de Brigadă.

Dar Brigada ne-a zis doar că l-a găsit pe cel din poză și i-a zis să nu mai facă așa. La 30 de zile după ce le-am dat acel e-mail cu Sorina.

Iată:

La sesizarea dumneavoastră adresată conducerii Brigăzii Rutiere si înregistrată cu nr. 843064 din data de 08.05.2014, vă comunicăm că în urma verificărilor efectuate a fost identificat conducătorul autospecialei cu numărul de înregistrare MAI 22984 si a fost audiat la sediul Brigăzii Rutiere cu privire la aspectele sesizate, acesta fiind atentionat cu privire la modul de conducere a autovehiculelor in trafic, în special în ceea ce priveşte regulile ce reglementează oprirea şi staţionarea vehiculelor pe drumurile publice.

De asemenea, vă aducem la cunoştinţă faptul că în conformitate cu prevederile art. 109 alin. 1 şi 2 din O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, motiv pentru care nu a fost posibilă sancţionarea conducătorului auto în cauză, acesta fiind atenţionat cu privire la modul de deplasare cu autovehiculul pe drumurile publice.

Poate că nu-i o scuză oficială din partea Brigăzii, dar este o reacție oficială. Ceea ce deja mă face să mă simt mai bine. Cineva și-a pierdut 10 minute din viață să compună acest textuleț (care pe jumătate-i șablon) pentru că un polițist și-a parcat motorul pe o pistă de biciclete și pare că-și cumpără o șaorma.

POATE că nu-și cumpăra o șaorma. Poate chiar își făcea treaba. Poate. Nu știu.

Poate am enervat acest polițist de la rutieră cu sesizarea.

Poate că, de fapt, am impresionat acest polițist de la rutieră cu sesizarea.

Cert este că cu acest e-mail mi-am demonstrat că Brigada Rutieră “trăiește”. Și totodată le-am demonstrat că bicicliștii “trăiește” și ei în acest oraș.

Poate-i un pas mic. Poate-i doar o porcărie.

Dar, trăgând o linie, la final de zi: responsabil este să amendezi acei taximetriști. Responsabil este să sesizezi poliția în cazurile în care agenții încalcă legile. Responsabil este să răspunzi în termen de 30 de zile.

Mă bucur că am fost responsabili, cu toții.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

6 comentarii

 • Reply
  Madalin Blidaru
  09/06/2014 at 19:10

  Nu-i șablon, ci are o fundamentare. Nu poate scoate explicațiile din aer. Plus că, pe lângă cele zece minute, mai sunt și orele pierdute pentru identificarea polițistului respectiv.

  Oricum, felicitări pentru responsabilitatea cetățenească!

 • Reply
  Adi
  09/06/2014 at 19:28

  E bine că bicicliștii au un cuvânt de zis, felicitări.

 • Reply
  Bucur
  09/06/2014 at 20:36

  Ce era sa zica si el ca doar nu era fraier sa recunoasca ca tocmai comanda ceva pentru mancare…

 • Reply
  Cristina
  10/06/2014 at 11:06

  Madalin, pe bune?? Pai daca ei pierd ore sa identifice cine merge cu o masina de-a lor… te pomenesti ca orarul se face cu pixul pe picioare, nu e si el undeva intr-o baza de date…

  Eu sunt curioasa care sunt mijloacele tehnice omologate. Sa ne dea o lista, sa stim cu ce sa ne dotam… poate nu prefer firma, dar o merita!

  • Reply
   Madalin Blidaru
   10/06/2014 at 23:27

   Sunt departamente diferite, cereri pentru accesarea bazelor de date, acord pentru publicare etc.

   Ai rămâne surprinsă, dar, în unele situații, stau prost și cu baza de date :))

 • Reply
  Radu
  10/06/2014 at 19:32

  @Cristina – “și verificate metrologic”. Se referă la camerele lor video și de supraveghere, nu la ceva ce-ți poți pune tu pe cască / ghidon / bord. În general dacă ai o problemă, de exemplu e un gigel parcat în stația de autobuz / banda de bicicletă / you name it, suni la Poliție și vor trimite o mașină să filmeze, pentru că altfel nu pot face nimic.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează