Ce mai creez

Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc

Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc

Când eram mic îi tot spuneam mamei că vreau să mă fac bucătar. Ea mereu râdea de mine, căci n-aveam nicio treabă cu bucătăria. Dar uneori îmi plăcea să mă joc cu ingredientele. Mi se părea că, fără să vreau, și fără experiență, făceam tot felul de mixuri care ieșeau bine.

Cred că peste tot în lumea asta există oameni ce au momente când își gătesc la nimereală, cu ce ingrediente mai au prin frigider, și de multe ori le iese bine și se și mândresc cu asta.

Eu m-am făcut băiat mare și n-am ajuns bucătar. Dar mă mândresc cu faptul că mai calc, din când în când, prin bucătărie. Uneori doar ca să spăl vase, este drept, dar adesea ca să-mi gătesc ceva de dimineață, pentru că-s genul de om care dacă nu mănâncă un mic dejun nu iese din casă…

Nu pot zice despre mine că am un “repertoriu” vast – adică nu știu să gătesc prea multe. Dar pot face omlete și paste în combinații unice și nenumărate… și atâta timp cât ține de foame și iese și bun, n-am de ce să mă plâng.

Azi am intrat în bucătărie cu ideea de a face niște mixuri care să se lupte cu canicula. Desigur, am rugat-o pe Corina să mă ajute, ca să fiu sigur că iese ceva care să fie și pe placul ei. Haha.

Pot spune că am gătit două mixuri super-interesante și, doar pentru pofta mea, un tzatziki mai bun ca orice tzatziki găsit în comerț. Ah, am uitat să zic că eu aș mânca tzatziki zi și noapte. Tzatziki și humus – astea-s cele două chestii cu care aș putea trăi o viață, non stop. Aș putea uita că s-a inventat pizza dacă-mi dai destul tzatziki sau humus. :)

Deci, din seria “Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc”, uite două rețete interesante și un tzatziki, cu tot cu poze și GIF-uri, ca să placă ochiului. Și, jur, e foarte ușor de făcut, nu-ți trebuie nicio experiență în bucătărie sau ceva …

Primul mix: Avocado + chimen + ardei iute + iaurt grecesc Olympus 2% sau 10%

N-a venit din creierul meu combinația asta, recunosc, dar am găsit pe internet o rețetă asemănătoare, am adaptat-o oleacă și … a ieșit o treabă răcoritoare și “sănătoasă”. Căci avocadoul este considerat al dracului de sănătos, nu?

Îngredientele:

– doi avocado frumoși
– vreo două lingurițe de chimen
– nu prea mult ardei iute
– un cățel de usturoi (pune doi dacă-ți place usturoiul mult)
– un iaurt grecesc Olympus 2% sau 10% (eu am folosit de 10%) + încă două linguri
– jumătate de lămâie stoarsă

Cum se face?

Primul pas este curățarea avocadoului. Se taie pe din două ca-n GIF-ul de mai sus și apoi se separă conținutul de coajă cu o lingură bine plasată. (vezi poza de mai jos)

Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc

Apoi se taie în bucăți mai mici și se bagă într-un fel de robot de bucătărie, sau ceva, habar n-am cum se numește.

Apoi se adaugă cățelul de usturoi curățat și tăiat micuț.

Apoi se taie ardeiul iute, se curătă de semințe și …

Ariel: “Auzi, cât să pun oare?”

Corina: “Nu știu… e iute tare? Gustă.”

Ariel: “Cum să gust?! Mi-e frică.”

Corina: “Pune degetul pe ce-ai tăiat și apoi pune pe limbă. Dacă-i iute tare, punem mai puțin…”

… am pus degetul pe o jumătate de ardei iute tăiat, am presat pentru o secundă de vârful limbii și PFOAI DE CAPUL MEU CE IUTE ERA ARDEIUL!!!!!!1111

Mi-am clătit gura cu apă de la robinet repede. Am înjurat. Nu îmi place iutele prea iute. Am tăiat doar o pătrime din ardeiul din imagine și mi-a fost de ajuns. Acum regret, căci mergea pus puțin mai mult.

Se taie ardeiul și se adaugă în robotul de bucătărie.

Se adaugă și iaurtul. Noi am pus un iaurt întreg și aproape încă o jumătate, că ni se părea că-i cam mult avocado. În fine, după ochi.

Se taie lămâia și se stoarce cu încredere peste compoziție. Atenție să nu cadă sâmburi.

Apoi, pac-pac, două lingurițe timide de chimen.

Și la final:

Rezultatul final…

După ce am scos compoziția din robotul de bucătărie, am băgat-o la frigider o oră.

Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc

Noi am servit cu tortilla din comerț, cumpărat la pungă. Dar merge servit și cu pâine pur și simplu. Cantitativ a ieșit pentru două persoane. Gustul e predominant de avocado și, așa cum mi-am dorit, a ieșit ceva răcoritor, de vară.

E un fel de “salată” de servit pe lângă un fel principal sau o gustare ușoară și rapidă… depinde de situație. :)


Al doilea mix: Nuci + mărar + iaurt grecesc Olympus 2% sau 10%

Nucile sunt considerate, ca avocadoul, sănătoase. Mărarul n-are cum să facă rău… Deci cât de rău poate să iasă?

Ingredientele:

– nuci. trebuie o cană, sau vreo 300 de grame. dar am pus câte nuci am găsit în casă…
– doi căței de usturoi (sau dovedit a fi cam mult pentru mine, mai bine doar un cățel)
– două iaurturi grecești Olympus 2% sau 10% (eu am folosit de 10%)
– mărar cât cuprinde, căci, precum ziceam, n-are cum să facă rău.

Cum se face?

Nucile se bagă în robotul de bucătărie. Peste nuci se toarnă cele două iaurturi.

Cățeii de usturoi se curăță și se taie micuț-micuț. Repet: doi căței au fost cam mult pentru mine. Nu m-a pupat Corina tot restul zilei. Recomand doar un cățel, mai bine. Se adaugă peste celelate ingrediente.

Mărarul se taie cu un cuțit, ciop-ciop-ciop, și de pe fundul de lemn se azvârle direct peste compoziție.

Ce rămâne de făcut?

Rezultatul final…

După ce am scos compoziția din robotul de bucătărie, am băgat-o la frigider o oră.

Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc

Am servit rezultatul final cu pâine prăjită, dar la fel de bine merge și cu tortilla, desigur. Ce m-a impresionat la acest mix a fost after-taste-ul. Adică gustul de după. Inițial este răcoritor (de la iaurt + mărar) și, în caz că pui doi căței de usturoi, puțin iute … dar apoi, ca de nicăieri, în gură rămâne un gust puternic de nuci. E ciudat să nu mănânci o nucă în forma ei “clasică”, dar cu toate astea să rămâi cu un gust puternic de nucă în gură…


Al treilea mix: Tzatziki făcut acasă

Sunt obsedat de tzatziki, dar urăsc ceea ce se găsește gata-făcut prin supermarket-uri. Desigur, cel mai bun tzatziki este cel mâncat prin Grecia, alături de pâinea aia a lor, băgată în ulei și apoi în cuptor … doamne, ce-mi plouă-n gură.

În fine: cât de greu poate să fie să faci un tzatziki acasă? Ei bine, nu-i deloc greu. :)

Ingredientele:

– două iaurturi grecești Olympus 2% sau 10% (eu am folosit de 10%)
– un castravete. mare. și bun. (trebuie gustat înainte)
– doi căței de usturoi. atenție, latră.
– ulei de măsline, așa, după ochi.
– un lime
– jumătate de lămâie
– și niște mărar. mult, că se simte greu în compoziție…

Cum se face?

Se ia un bol în care se pun cele două iaurturi Olympus. În fine, fără ambalaj, desigur!

Castravetele se curăță de coajă, dacă există sclifosiți la masă, și apoi se taie în bucățele nu foarte mici. Se poate lăsa coaja la locul ei, fără probleme. Peste iaurt se pune castravetele tăiat.

Apoi se pune mărarul tăiat, după ochi, și se amestecă.

Usturoiul se curăță și se taie în bucăți mici-mici și se adaugă alături de uleiul de măsline. Repet: uleiul e după ochi, căci bucătăria îi o joacă.

Lime-ul se taie în două și se stoarce în întregime peste compoziție. La fel și jumătatea de lămâie.

Rezultatul final…

Rezultatul final trebuie să fie nu foarte apos, dar nici foarte “tare”.

Ariel în bucătărie cu un iaurt grecesc

Noi am servit cu felii de cartof făcute spontan de Corina la cuptor. După o oră de frigider tzatziki-ul a fost absolut perfect. Și trebuie să spun că a fost incomparabil de bun față de orice tzatziki cumpărat de mine gata-făcut din magazine. Poza de mai sus nu-i face cinste… deci trebuie să mă crezi pe cuvânt că a fost genial. :)

Concluzii?

Cele trei mixuri sunt super-ușor de făcut și durează cam 10-15 minute per rețetă. Nouă ne-a luat vreo oră să facem cele trei rețete, să spălăm vasele, să facem curat în bucătărie, să pozăm și să filmăm ce facem etc.

Mi se pare foarte fain că cu câteva iaurturi și alte ingrediente poți să prepari o salată din care să te saturi. Pe viitor vreau să încerc să fac rețete de desert. :)

Eu am fost “provocat” de cei de la Olympus să încerc să mă joc în bucătărie cu iaurtul lor grecesc, pe care chiar îl recomand. Mi s-a părut amuzant și am acceptat. Și sunt mândru de rezultate.

Acestea fiind zise, mai rămâne să menționez că Olympus a lansat și un concurs pentru toți cei ce cumpără iaurtul lor în perioada 25 iulie – 11 septembrie. Prin tragere la sorți poți câștiga o vacanță în Grecia.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

3 comentarii

  • Reply
    Dragos
    04/08/2016 at 10:36

    Bun, bun rau! Trebuie sa ies din casa sa iau si eu un iaurt ca mi-ai facut pofta. Stii ceva, ploua in zona zilele astea?

  • Reply
    o femeie
    10/08/2016 at 18:33

    Eu facui si cu iaurt de casa. Iau lapte de vaca proaspat de la tarani (nepasteurizat), eventual de la dozator, si cu 2-3 linguri de smantana acra in borcan, pana a 2a zi am un iaurt gros (sau lapte prins?? ). Scurg zerul si iese si mai gros :D
    De servit, servii si pe bucati de dovlecel, castravete, rosii, telina etc.

    Ambele combinatii sunt bune rau!

  • Reply
    O rețetă super-simplă, rapidă și răcoritoare - Ariel Constantinof Blog
    30/06/2017 at 11:41

    […] PS: M-am mai jucat cu iaurtul grecesc de la Olympus în bucătărie și anul trecut, când am făcut trei rețete diferite aici. […]

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează