România

“Ăştia sunt oamenii din România, colega!”

Ăştia sunt oamenii din România, colega!

“Bună seara, până în Pantelimon… se poate?” – îi zic şoferului prin geam, că nu-mi place să intru în maşină ca să am de unde să mă dau jos când îmi bagă faze cu e prea aproape sau dacă-mi dai 20 de lei te duc.

“Da, poftiţi, dar să aveţi mărunt, vă rog…” – zice el, foarte drăguţ chiar. Îi confirm că am mărunt şi îi povestesc cum tot azi, dar de dimineaţă, pe o cursă de 6 lei am lăsat 10 pentru că n-avea să-mi dea rest taximetristul.

Trec 10-15 secunde de tăcere când prin staţie:

“Colega, am nişte clienţi care nu vor să achite, cum procedez?”

– deci tu, mascul feroce, taximetrist, începi s-o întrebi pe “colega” (căci aşa i-a zis, şi chiar era o colegă…) cum să procedezi?!

“Unde sunteţi, colegu’?”, îi răspunde…

“O clipă…”

« pauză câteva secunde – de tensiune… »

“Ziceţi colegu’, vă ajutăm cumva sau nu?”, insistă bărbata din ea…

“Am rezolvat, colega, mi-au aruncat banii pe jos… Ăstia sunt oamenii din România, colega!”

“Ce să mai zic, colegu’?”

Ce-a zis taximetristul, vasăzică replica din titlul meu, m-a enervat la culme! România? Oameni din România? Păi înainte să zici de clienţi, să fii tu de nota zece! Dar eu, consumator de taximetre, mă lovesc mereu de nesimţiţi care n-au rest, care cer mai mult, care nu te respectă în niciun fel!

Am tot dreptul să NU plătesc o cursă pentru care un taximetrist nu are bon. Totodată am tot dreptul să NU las aiurea 4 lei, cum am fost NEVOIT să las azi. Taximetristul putea să aibă rest. Dar ce, i-o fi greu să mintă?

În ultimele 6 luni am lăsat taximetriştilor bacşiş. A fost un exerciţiu personal. Azi, odată cu replica despre oamenii din România nu mai ofer niciun leu în plus. Îmi promit. Unde se va ajunge? La înjurături, la “Da’ un leu, doi, n-ai, zgârcitule?” şi altele. Sunt convins. Mi s-a mai întâmplat.

În altă ordine de idei, în Moldova taximetrele se comandă pe Twitter: twitter.com/taximetrist

Şi da, ideal ar fi să nu mai am niciodată nevoie de taxi, să fiu 100% pe biclă…


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

9 comentarii

 • Reply
  Monica Sibisteanu
  18/07/2012 at 23:06

  Ohhhh ! Dacă ai şti ce bine te înţeleg şi sunt sigură că nu sunt singura ! Este foarte uşor să nu fim corecţi faţă de ceilalţi, dar ne este foarte greu să acceptăm că nici ceilalţi nu sunt corecţi faţă de noi. Oferim răutate şi vrem bunătate..Suprinzător, oare!?!?!

  • Reply
   Ariel
   18/07/2012 at 23:12

   Vorba aia: “prost nu-i ăla care cere, prost e ăla care dă.”

   abia aştept să nu mai las niciun leu în plus. o să fie super-amuzant. şi o să am nevoie de o cameră de filmat în caz de ieşiri ale şoferilor…

 • Reply
  Andreea
  18/07/2012 at 23:40

  Fix asta a fost discutia de azi din pauza de masa de la job…taximetristi si bani de bacsis lasati aiurea. Daca pentru fiecare consum s-ar lasa mai mult de 30% bacsis, unde ajungem?

  Intr-o seara am rugat un domn sa ma duca din centru vechi pana in Lacul Tei. Domnul respectuos m-a avertizat ca viitoarea cursa ma costa 3lei/km. Am urcat chiar si asa.

  Domnul nu m-a ocolit, m-a dus chiar pe scurtaturi, insa mirarea mi-a fost ca la final nota de plata era 35 lei. Am inceput sa ma cert si sa ii explic ca nu are cum sa faca atat, avand in vedere pretul afisat, spus verbal initial. Domnul mi-a zis cu nonsalanta ca e normal sa faca atat, ca doar sunt 12 km pana in centru.

  S-a gasit pe cine sa minta! Pe vremea aia aveam ciclocomputer la bicicleta si imi placea la nebunie sa vad care sunt distantele parcurse de mine zilnic. Stiam ca sunt 4,5 km pana in centru, 10.5 km pana in militari la sor’mea etc.

  Asadar i-am explicat nesimtitului povestea si i-am zis: “domnule, cursa asta cu tot cu bacsis nu face mai mult de 15lei, asadar ori accepti oferta ca sunt eu draguta si o platesc, ori chem politia…”

  Am iesit din masina plina de injuraturi, platindu-i evident doar 15 lei, insa in astfel de cazuri de inselatorie, cred ca ar fi trebuit sa sun direct la 112 sau sa nu platesc, pur si simplu!

  Asa o fi fost si in cazul povestit de tine…inselatorie, cum din pacate, daca nu esti atent, se intampla in nenumarate cazuri.

  • Reply
   Ariel
   18/07/2012 at 23:46

   12km?! Dumnezeule! Vezi, ce înseamnă să fii biciclist! :)

 • Reply
  Edelstein
  19/07/2012 at 00:28

  @Andreea: nu suna la 112 ca-ti iei amenda! Nr. ala e doar pt. urgente si cearta cu un dobitoc nu e urgenta.
  @Ariel: La un pret al benzinei de 6 lei si un consum pesimist de 10%, platesti adaos comercial de 130% pe langa care mai “trebuie” sa lasi si spaga. La restaurant/terasa acelasi rahat. Adaos comercial 50-200% dar trebuie sa-i lasi si chelnerului bacsis “ca sa mananca si gura lui ceva”. …I-as spune o data unui chelner: Lasa-ma ca pot sa-mi iau si singur berea din frigider..

 • Reply
  Alex Moise
  19/07/2012 at 12:35

  Ma gandeam si eu sa scriu un astfel de post dupa ce in aceeasi zi 2 curse s- au terminat in cifra 6…stiti istoria.

 • Reply
  emma
  27/07/2012 at 11:29

  Eu am lăsat şi 18 lei unui taximetrist în Bucureşti doar fiindcă nu avea să-mi dea tot restul de la 50 lei, iar eu mă grăbeam foarte tare şi nu aveam unde să schimb în momentul ăla. Mi-a dat numărul lui în caz că mai merg cu taxiul în aceeaşi zi (şi, deci, să-mi recuperez banii), dar bineinţeles că a fost o ditamai ţeapa :) De atunci, dar şi după alte experienţe destul de neplăcute, am hotărât, ca şi tine, să nu le mai las nimic (expresiile feţelor lor? priceless!). Am devenit o zgârcită şi jumătate cu taximetriştii. Fac excepţie cei care îmi dau şi ultimul bănuţ rest fără să clipească şi îmi par oameni faini, dar ei sunt rarităţi.

 • Reply
  "Nu, nu depun nicio reclamaţie pentru că nu le va face nimeni nimic!" - Ariel Constantinof BlogAriel Constantinof Blog
  23/10/2012 at 22:00

  […] Frate, dacă ceva nu ţi se pare în regulă, atunci fă ceva în acest sens. Mita se poate reclama. Şoferii de RATB se pot reclama. Jandarmii au plângeri depuse. Taximetriştii au plângeri depuse. […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează