Bălării

Cine suntem noi să-i judecăm?

Cine suntem noi să-i judecăm?Mă enervează rău de tot oamenii care după ce îşi spun punctul de vedere despre ceva adaugă întrebarea retorică: “Dar cine suntem noi să-i judecăm?“.

Vasăzică, nu d-aia suntem oameni? Nu ca să judecam? Oamenii nu erau nişte animale oleacă mai deştepte, care se diferenţiau de animale tocmai prin faptul că judecă?

Şi câtă ipocrizie să fie în tine ca după ce-ţi dai cu părerea să mă întrebi cine suntem ca să judecăm?

Apăi, suntem oameni! Şi judecăm de toate şi mereu. Asta-i treaba noastră, de oameni. Asta facem noi. Toată viaţa judecăm. Ba pentru noi, ba pentru alţii, ba despre noi, ba despre alţii.

Nu-mi mai spuneti să nu judec, vă rog. Eu vreau să judec, ok? Şi vă recomand şi vouă să judecaţi.

Ştiu, de fapt e imposibil să te opreşti vreodată din judecat. Just sayin’.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

11 comentarii

 • Reply
  Catalin Cindea
  11/07/2011 at 14:48

  Inteleg ce spui. Dar cine suntem noi sa-i judecam? :P

 • Reply
  mihai
  11/07/2011 at 14:55

  De fapt, noi suntem nişte animale oleacă mai deştepte deoarece avem raţiune. Judecata e bună cât timp e însoţită de argumente, dacă nu e însoţită de argumente atunci vrei să pari doar un alt isteţ.

  • Reply
   Ariel
   11/07/2011 at 17:22

   Ce-mi place că în cadrul acestui comentariu avem atât o explicaţie cât şi un exemplu perfect. :) Mulţam Mihai.

 • Reply
  Gabriel.GMC
  11/07/2011 at 14:57

  eu folosesc expresia asta. în special pentru a închide o conversație despre cineva și a nu spune direct: ”nu vreau să mai vorbesc despre chestia asta!”
  dealtfel, această expresie, se mai referă și la faptul că dacă vorbești prea multe despre cineva, altcineva poate vorbi la fel de multe (dacă nu chiar mai multe și mai proaste!) despre tine…
  mie-mi pare un mod politicos de a închide o conversație despre cineva, atunci când se vorbește despre o persoană pe care o cunosc și nu vreau să aflu mai multe despre ea, sau să îl fac pe celălalt să înțeleagă că nu mă interesează ce spune despre altul sau ce îmi spune atunci, dar (un pic!) și ca o motivație de a nu fi judecat la rândul meu de cineva despre motivațiile mele…

 • Reply
  docica
  12/07/2011 at 09:39

  intrebarea are alt sens original. nu confunda a judeca= a rationa cu a judeca= a condamna, a interpreta subiectiv. Daca intrebarea ta tine de primul sens, atunci ai dreptate, trebuie sa judecam orice. Daca in schimb, te referi doar la cazuri particulare in care ne exprimam pareri cu privire la comportamentul sau viata unor oameni despre care stim foarte putine informatii, atunci ar trebui sa ne oprim din judecat ( condamnat) si sa judecam (rationam) un pic. Un exemplu ar fi al celor care-i judeca pe homosexuali cu intentia de a-i condamna. In cazul asta mai poti sa-ti raspunzi ceea ce ai raspuns in articol?

  • Reply
   mihai
   12/07/2011 at 12:19

   Exact ce am spus eu, dar în mai multe cuvinte.

   • Reply
    docica
    12/07/2011 at 14:17

    ai dreptate, mihai. sorry, nu citisem comentariul tau.

 • Reply
  Iliescu Dragoș
  12/07/2011 at 12:51

  „Deci eu nu vreau să mă judece nimeni, înțelegi? Nu vreau să mă judece nimeni greșit, nu să nu mă judece.”
  Aici, Tudor Chirilă ne învață un lucru important: dacă nu ești în măsură să judeci, mai bine nu judeci. :)

 • Reply
  Radu
  13/07/2011 at 16:13

  Judecand ( :)) bun cuvant de inceput ) dupa dreduri, ma asteptam sa ai niste viziuni ceva mai pacifiste. Nu poti sa stii prin ce a trecut fiecare, ce traume are, ce complexe. Daca ei te lasa in pace, lasa-i in pace. Fii zen :)

 • Reply
  Ana
  20/07/2011 at 00:39

  Well ..mie una nu mi se pare corect sa judec pe cineva[adica a condamna , ca sa nu se inteleaga gresit:d]. Chiar deloc,eu cand vorbesc de cineva o fac in mod subiectiv , insa nu stiu ce motiv ar fi avut o persoana pentru a face o actiune.Si pana la urma nu e problema nimanui de motivele si consecintele actiunii atata timp cat nu ne afecteaza [cred ca m-am cam pierdut pe drum:d dar sper sa se inteleaga].
  Pana la urma trebuie sa fim mind open[nu stiu daca se scrie legat si mi-e lene sa dau un search pe gugal ]pentru ca pentru orice efect exista o cauza.

 • Reply
  dan
  25/01/2018 at 09:39

  Sa nu-i mai judecam pe homosexuali, infractori, criminali, pe devianti in general, ca de: cine suntem noi sa-i judecam…! Nu vi se pare ca degringolada morala in care se afla azi societatea este TOCMAI aceasta indulgenta chiar criminala in multe cazuri fata de deviantele de tot felul ? S-a ajuns la stadiul la care sa nu mai avem curajul sa taxam deviantele de teama de a nu fi priviti NOI (sic !) ca… devianti !

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează