Blog in vlog si vicevercea

Dacă vrei să fii fericit … – Trei Idei (ep. 8)

Dacă vrei să fii fericit ... - Trei Idei (ep. 8)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Alt timp nu am“, ce conține două dialoguri de Seneca.

Prima idee – Aristotel susține că natura le-a dat animalelor șansa de a trăi de cinci sau chiar zece ori viața unui om. Iar omului, născut pentru înfăptuiri numeroase și însemnate, i-a impus o limită atât de strâmtă.

Un om trăiește azi, în medie, 70 de ani, în timp ce o broască țestoasă poate trăi chiar și 200 de ani. Dar Seneca nu rezonează cu Aristotel și face o paralelă ce mie mi se pare genială…

“Nu se găsește nimeni care să vrea să-și împartă banii, totuși cu cât de mulți își împarte fiecare dintre noi viața!”

“Când își păzesc averile, oamenii sunt foarte zgârciți, totuși, când vine vorba de cheltuirea timpului lor, singurul caz în care avariția este de lăudat, devin risipitori.”

Dar, paradoxal, când un om ajunge pe patul de moarte și-ar putea cheltui toată averea ca să trăiască încă puțin. Oamenii iau prea în joacă cea mai importantă resursă pe care o au – timpul. Ne concentrăm constant pe bani – bani pe care-i câștigăm dând din timpul nostru. Iar între timp, moartea ne prinde din urmă și, fie că vrem sau nu, pentru moarte ne facem timp.

A doua idee – Viața se imparte în trei mari etape: ceea ce a fost, ceea ce este și ceea ce va fi. Dintre cele trei, prezentul este scurt, viitorul îndoielnic și trecutul sigur.

Astfel că eu sunt genul de om ce nu prea-și face planuri de viitor – prefer să încerc să fiu spontan. Și-n plus, planurile de viitor implică de cele mai multe ori și amânarea. Amânarea îți răpește prezentul și-ți promite ceva în viitor.

“Voi munci mult până la 45 de ani și apoi voi călători în toată lumea!” Dar viitorul este îndoilnic, îți amintești? Doar trecutul este sigur.

Știi care-i cel mai bun moment pentru a planta un copac? A fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment, însă, este acum.
Singura întrebare este: ce copac vrei să plantezi?

A treia idee – Care-i scopul tău în viață? …

Nu, serios, încearcă să-mi răspunzi: Ce scop ai în viață?

Să zicem că ai răspuns: “Să-i ajut pe cei din jur.”

Apoi te voi întreba: “De ce?”

Și indiferent de ce îmi vei răspunde, te voi întreba din nou… “De ce?”

Și dacă te întreb de destule ori “De ce?”, vei ajunge la concluzia că scopul tău în viață este să fii fericit.

Pentru că indiferent de ce scop anterior credeai că ai, totul se rezumă acum la răspunsul: “Pentru că asta mă face fericit.” Deci, de ce vrei să-i ajuți pe cei din jur? Pentru că asta te face fericit, desigur.

Dar ce înseamnă, de fapt, să fii fericit?

Seneca crede că omul fericit este cel ce stă departe de dorințe și de teamă…

…și totodată este împăcat cu condiția sa și iubește ceea ce are.

Deci împacă-te cu smartphone-ul tău învechit, cu salariul mizer pe care-l ai și cu primarul cretin care nu vrea să facă piste de biciclete … pentru că doar așa poți sa fii fericit. Dacă vrei să fii fericit…

PS: Tricoul este de la Vandal Club.


Nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube! În fiecare duminică noapte apare un nou episod din Trei Idei.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

1 comentariu

  • Reply
    Mariana
    14/05/2015 at 15:41

    Felicitari pentru video-urile facute pana acum! Esti super tare, Ariel! Sunt totusi mirata cum de sunt atat de putini abonati la vlog. Dar, ma rog, in era manelelor e greu sa te faci vazut cu astfel de subiecte. Eu te-am descoperit recent si m-am abonat imediat dupa ce am vizionat cateva clipuri. Sper sa te descopere cat mai multi si sa te urmareasca pentru ca meriti asta. Mult succes in continuare!

  • Vezi alte comentarii:

    Comentează