Interesant

După primele zile de plăți doar cu cardul

După primele zile de plăți doar cu cardul

sursă

Au trecut doar 9 zile de când am început provocarea MasterCard de a plăti doar cu cardul, dar deja m-am obișnuit. Mă amuză că uneori fac cumpărături de sub 10 lei și când spun că vreau să plătesc cu cardul anumite casierițe își dau ochii peste cap.

Una chiar mi-a zis zilele trecute: “Da, cum, domne, n-aveți șase lei?!”

I-am explicat că plătesc peste tot doar cu cardul.

“Păi și unde nu acceptă card ce faceti, domnu’?”

“Nu cumpăr.”, i-am tăiat-o scurt.

Apoi a dat din umeri, mi-a luat cardul, l-a băgat în POS și ne-am văzut fiecare de vieți mai departe. N-avea POS cu contactless, din păcate.

Casierițele de la MegaImage-ul la care merg adesea deja mă știu ca “băiatul cu păr ciudat și cu card contactless”. Le-am disperat! Pun produsele pe tejghea, scot cardul și le zic: “Eu vreau să plătesc contactless.”, căci altfel, din inerție, îmi iau cardul din mână și-l bagă-n POS.

Dar, acum, unele deja mă cunosc așa bine că de cum vin la casa lor îmi zic: “Dumneavoastră sunteți cel cu plata contactless, nu?” Chiar aseară discutam cu una dintre casierițe că-i fain și merge așa repede. Ea zicea că-i place că nu mai dă rest și că munca îi este ușurată.

În București, momentan, n-am avut probleme în a plăti doar cu cardul. Singura problemă este că nu peste tot se acceptă contactless – și cum deja m-am obișnuit să fac totul pac-pac… uneori este frustrant să mi se ceară PIN-ul. Dar… probabil că încet-încet vor apărea tot mai multe POS-uri cu contactless.

Mâine, 4 iulie, sâmbătă, se întâmplă un fenomen rar: are loc cea mai lungă noapte … a filmelor scurte. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc în București, la Pavilionul Central Romexpo, începând cu ora 19:00 – până duminică la ora 5 dimineața. (detalii aici)

După ce am profitat de tehnologie la maxim, deși eram cu toții cu picioarele-n noroi, și am plătit contactless la Electric Castle (am scris aici că a fost tare fain) – acum vom putea plăti contactless și la Pop-up food court-ul amenajat de cei de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte.

Ba mai mult, MasterCard oferă o reducere de 10% la fiecare tranzație contactless făcută cu un card MasterCard sau Maestro din zona Food&Drinks. Deci lasă banii gheață acasă, căci cardu-ți face și discount. :)

După primele zile de plăți doar cu cardul

În plus, așa cum am experimentat la Electric Castle, plățile cu cardurile contactless fac lucrurile să se miște mult mai repede. Poate așa reușim între două filme să fugim și să cumpărăm un suc fără să stăm unii după alți la cozi.

Mai zic o dată, ca să intre bine la cap – o plată contactless durează, în medie, cu 33% mai puțin decât o plată “standard” cu cardul. Și totodată cu 52% mai puțin decât dacă ai plăti cu cash. Iar la sumele de 100 de lei nu se cere introducerea codului PIN. E instant.

Și-n plus, cardul nu mai pleacă din mâna clientului.

Așa cum am făcut la Electric, voi “documenta” experiența contactless de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte. Îs tare curios să văd câți fani contactless există deja.

Ne vedem acolo! :)


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

14 comentarii

 • Reply
  raresm
  03/07/2015 at 15:39

  Ne vedem acolo :). Platile contactless merg si pe carduti visa?

  • Reply
   Ariel
   03/07/2015 at 16:34

   Dacă ai un card cu semnul acela de contactless ar trebui să meargă. Dar, din câte știu, reducerea aia de 10% se aplică doar în cazul cardurilor MasterCard și Maestro, nu și Visa

 • Reply
  Mihai
  03/07/2015 at 16:38

  Ce te faci cand sunt mai multe carduri contactless langa acelasi POS? Poti sa platesti “din greseala” cu cardul altuia ?

  • Reply
   Ariel
   03/07/2015 at 16:56

   Nu. Cardul trebuie să fie FOARTE aproape, lipit aproape, ca să meargă. E greu de “Greșit”.

 • Reply
  pardauro
  03/07/2015 at 22:08

  Ar fi interesant să mergi două zile la Ploiești să vezi acolo cum e treaba cu cardurile :D

  • Reply
   Ariel
   05/07/2015 at 22:58

   În Ploiești n-am fost, dar am fost prin alte orașe alt țării și am plătit de multe ori cu cardul. În Piatra Neamț de exemplu.

  • Reply
   pardauro
   06/07/2015 at 08:38

   Și în Iași am plătit lejer cu cardul.

   • Reply
    Ariel
    06/07/2015 at 13:09

    Iași obișnuia să fie al doilea cel mai mare oraș din România, totuși…

 • Reply
  Cătălin
  03/07/2015 at 23:49

  Au un singur dezavantaj, s-a inventat și metodă de clonare contactless. Soluții există. Una simplă și eficientă este o folie de aluminiu în portofel.
  Eu am visa și sunt mulțumit deși MasterCard are mai multe promoții.

  PS îți recomand să ai și bani reali când umbli prin ţară. Am avut parte de multe surprize.

  • Reply
   Ariel
   06/07/2015 at 13:13

   În ultimele zile am fost bombardat cu mesaje despre clonarea contactless și alte nebunii “negative”. Dacă sapi mai adânc o să vezi că “clonarea contactless” era la modă acum niște ani, când și “tehnologia asta” era mai în urmă. Totul este mult mai securizat acum. Gândește-te că în Metroul Londonez totul este contactless. Și nu de ieri… și n-au probleme.

   Provocarea este să nu plătesc nimic cu cash în perioada asta. Dar da, de acord, uneori prin țară e bine să ai și cash la tine. Asta dacă nu intri doar în benzinării… unde mereu au POS-uri.

 • Reply
  Dragos
  05/07/2015 at 22:52

  Si eu folosesc cardul Visa contactless si pana acum nu am avut nicio problema tehnica; am avut parte doar de fete nedumerite :)).

  • Reply
   Ariel
   05/07/2015 at 22:57

   dacă erau “fete” și nu “fețe” … cu atât mai bine. :D

 • Reply
  Dr2005
  09/07/2015 at 12:48

  Dacă te duci la ţară sau prin zone sărace, e greu să găseşti un POS, fie el şi fără posibilitatea plăţii contactless. La Baia Dobrogea tot îmi dădeau târcoale nişte puşti pe nişte Pegasuri ,,hai nenea, dă-mi şi mie un leu”. ,,De un’ să-ţi dau, că eu plătesc cu cardul” Vine şi răspunsul ,,Ce-i ăla card?” Nu am fost departe de adevăr, aveam vreo 20 lei la mine… vreo 10 i-am cheltuit la crâşma/magazinul din sat (2 beri la 2 lei bucata plus o groază de napolitane şi îngheţate… incredibil cât poţi lua cu 10 lei de la un astfel de magazin) şi restul de 10 la Medgidia pe un Bucegi la 2,5 litri şi ceva de crănţănit pentru tren până la Bucureşti.
  Mai există şi varianta B: evaziunea. Dacă plăteşti cu cardul, trebuie să dai bon fiscal, ca să justifici banii care intră în contul magazinului. Fără card = fără bon = fără impozit.

 • Reply
  Mihaela
  14/07/2015 at 17:46

  “Iar la sumele de 100 de lei nu se cere introducerea codului PIN. E instant.”

  Adica la sumele de pana in 100 de lei :)

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează