Bălării

Felicia, înainte de toate.

Felicia, înainte de toate.Filmele româneşti (astea noi, zic) au ceva ciudat – TOATE!

Ori n-au bani de camere de filmat şi folosesc o singură cameră pentru tot filmul – şi spun asta pentru că există cadre super-idioate, fără sens, în care simt, ca spectator, o nevoie acută de cadru nou…

Ori au scenarii foaaaarte hidoase, în care ni se prezintă cum personajele fac lucruri plictisitoare la nesfârşit (fie că merg… – ca în “Poliţist, adjectiv” – fie că formează un număr de telefon – ca în “Felicia, înainte de toate).

Parcă toate filmele astea noi româneşti au un spirit comunist. De ce? De ce nevoia asta? De ce aceleaşi apartamente comuniste în toate filmele? De ce aceleaşi personaje obosite? (vorbesc despre personaje, nu actori)

Făcuse MediaPro un film acum un an-doi parcă de Crăciun – un film pe care n-am apucat să-l văd şi despre care, culmea, n-am mai auzit nimic. Mă întreb de ce. Ăla chiar nu era comunist. Era un fel de re-make românesc de film Hollywoodian.

“Felicia, înainte de toate” e tipul ăla de film comunist, cu personaje triste şi obosite, cu un subiect scurt, psihologic, puţină acţiune, bun pentru că te ţine într-un suspans care-ţi dă dureri de cap (fizic, pe mine m-a enervat atât de tare mama Feliciei că m-a luat durerea de cap!), dar prost pentru căăă … pentru că ar putea să nu existe.

Există filme şi filme: Comediile te fac să râzi, dramele te fac să conştientizezi uneori chestii super-mişto, thrillerele sunt o pierdere de vreme… iar “Felicia, înainte de toate” e ca şi cum n-ar fi. Nu ajută pe nimeni.

Facem şi noi un film calumea? Şi nu, n-am văzut 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

5 comentarii

 • Reply
  Lexis
  02/01/2011 at 21:00

  da’ “Restul e tacere” ai vazut? Sau Examen? Primul n-are nimic comunist in el si al doilea are, dar ideea e ca sunt foarte bine realizate, deci se poate! Oricum, iti dau dreptate, filmele romanesti sunt slabe… si asa e, ori e scenariul de vina ori sunt filmate foarte prost.

  • Reply
   Ariel
   02/01/2011 at 21:12

   Nu, n-am văzut “Restul e tăcere” sau “Examen”, dar pot să-ţi zic că am văzut “Filantropica”, “Nuntă mută” şi “Caravana cinematografică” – şi toate trei mi se par foarte bune. :)

 • Reply
  Tavi
  02/01/2011 at 22:34

  Credeam ca sunt singurul care nu a vazut “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” , dar se pare ca nu e asa. Cat despre noile filme romanesti chiar sunt foarte proaste. Nu toate dar cele mai multe sunt prost realizate, chiar daca au un scenariu interesant.

 • Reply
  Lexis
  04/01/2011 at 18:22

  ah, pe alea nu le-am vazut :)) daca mi le recomanzi tu, poate o sa ma uit

 • Reply
  Teodor
  11/01/2011 at 15:34

  Imi place percepția ta asupra filmului romanesc, eu nu am vazut un film, nici macar un film care sa iasa din tiparul descris mai sus de tine. Absolut adevarat! Dar atat timp cat premiile de scenarii se dau pe relatii si cunostinte si finantarile cam tot asa nu ai la ce sa te astepti. Toti scenaristi si producatori marseaza pe chestia asta cu societatea postcomunista sau comunista si nu mai vor sa o lase nestiind ca noi ne-am plictisit sa dam nas in nas cu realitatea dura chiar si in filme de parca nu am avea destul parte de ea.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează