România

Iadul alb sau despre cum suntem manipulați aiurea

Iadul alb sau despre cum suntem manipulați aiurea

Stare de alertă. Cod roșu. Cod portocaliu. Iadul alb. Celulă de criză.

Azi dimineață m-am trezit și am aruncat un ochi pe geam – ce să vezi: viscol, ninsoare și alte fenomene naturale normale pentru perioada asta a anului.

Ce mi-a ieșit pe gură văzând ce-i afară? “Moaaamăăă ce-i afarăăă!”

Fără să-mi dau seama deja eram super-manipulat. Afară se întâmpla ceva firesc, dar mie începuse să mi se pară “wow”. Ce să-ți zic. Zăpadă de jumătate de metru și vânt.

Mi se pare super-amuzant că s-au închis școlile din București. Cel puțin cei din generală stau, în general, foarte aproape de școală. De obicei e o școală de cartier. Chiar era nevoie să se închidă?

Și chiar dacă erau la liceu – mare rahat, în loc de 40 de minute făceau o oră jumate! Păi în alte părți ale țării există copii care fac o oră jumate de mers pe jos până la școală FĂRĂ să fie zăpadă.

Iadul alb sau despre cum suntem manipulați aiurea

Oprescu dă declarații cum că-i “nemulțumit de oamenii care și-au luat mașinile pe zăpada asta”- că el nu poate curăța străzile dacă lumea-i la plimbare cu mașina. Păi logic că-i la plimbare, ce să facă, să își anuleze viața pe motiv că ninge? Anulăm totul pe motiv că ninge?

Am impresia că-i doar în capul nostru. Dacă o simplă ninsoare ni se pare atâââât de “wow” ceva-i chiar în neregulă cu noi. Și vorbesc strict de bucureșteni și București. Poate, într-adevăr, în anumite sate e nasol. E zăpadă de 10 metri și e nasol. Dar, pe bune, acolo-i așa de când lumea, nu de anul ăsta.

Țăranii n-au nicio jenă în a da zăpada cu lopata. E joacă pentru ei.

Nu o să fiu în București duminică, dar sunt foarte curios ce se va întâmpla la evenimentul ăsta Marea deszăpezire – teoretic se vor strânge niște sute de oameni să ia orașul la lopată. Foarte fain. Și foarte normal.

În fond, uite cu cât optimism era văzută zăpada din București în 1966… (ascultați ce se zice pe fundal):

Serios, hai la treabă. Nu-i chiiiaaaar atât de rău. E zăpadă.

În rest, ne vedem diseară, în scara blocului, să zicem o rugăciune:

Iadul alb sau despre cum suntem manipulați aiurea

Și oamenii deșteți și-au făcut afaceri sezoniere:

Iadul alb sau despre cum suntem manipulați aiurea


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

3 comentarii

 • Reply
  Alex
  29/01/2014 at 16:11

  Salutare,
  E o lucrătură foarte bine făcută… La cod portocaliu, respectiv roșu se pot da contracte fără licitații și fără negociere.
  În București Oprescu are monopol pe contractele de deszăpezire, iar primăriile de sector trebuie să cumpere serviciile de la ce firme recomanda el…. acuma pe cod portocaliu pot face asta fără să întrebe cineva de preț.
  Așa că au creat o mică isterie națională (am vorbit cu cineva care a “spart” barajul poliției și a venit foarte bine de la Focșani zilele trecute, nici vorbă de “iad”) s-au alocat bani de la rezerva de stat și acu se împart:)

 • Reply
  Stefan
  29/01/2014 at 19:49

  Afaceristi oamenii chiar si pe timp de iarna. Ieri treceau doi tiganosi pe langa mine cu o lopata si ma intrebau daca vreau sa imi dezapezeasca masina. In schimb, le-am cerut eu lopata ca stiu sa dau zapada intr-o parte si singur cat sa ies cu masina. Nu a durat mai mult de 3 minute. :))

  Concluzia: S-au multumit si cu un simplu “Multumesc”.

 • Reply
  Florin
  29/01/2014 at 23:20

  Buna afacerea :))

  Maine poimaine voi gasi sub stergator un anunt cum ca pentru 20 de lei vine Cristian si imi spala masina pe loc fara sa o duc la spalatorie….

  Mi se pare ca oamenii sunt speriati de ce se aude si vede la televizor si cand vad 50 cm de zapada sunt in stare de soc, iar toata vina e a autoritatilor binenteles ca nu au curatat…

  Pentru mine e o placere sa gasesc zapada pe masina dimineata, nu ma deranjeaza sa o deszapezesc 5 minute pana se incalzeste motorul si chiar asteptam inca de la sarbatori sa ninga…

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează