România

În România lucrului bine făcut… (completează tu)

porcul

În România lucrului bine făcut, nu tai porcul în spatele blocului!

Pe 20 noiembrie 2014 scriam un text pe acest blog în care spuneam, în mare, că mă seacă ipocrizia celor din jurul meu – nu a tuturor, dar a unora. Mai ales ipocrizia celor care au făcut parte din “valul pro-Iohannis” sau “valul anti-Ponta” și au început să aprecieze brusc această idee de “Românie a lucrului bine făcut” – dar în tot acest timp au continuat să facă anumite lucruri prost. Articolul este aici.

Zilele trecute pedalam prin București când, dintr-o mașină bradnuită cu Vodafone (căci da, Vodafone, uite ăștia-s angajații tăi…) a fost aruncat un chiștoc de țigară – fix-fix în fața mea. Pe bune, n-ai scrumieră în mașină?

Nu, nu contează că tipul era să mă lovească cu un chiștoc – că na, eu n-aveam ce să caut p-acolo, că-s biciclist și nu te aștepți să apar pe lângă tine – dar, serios, n-ai scrumieră? Sau ești unul dintre ăia care consideră că-i ok să arunci pe jos tot ce se degradează în sub 50 de ani? Sau unul dintre cei care spune: “Păi ce, degeaba dau taxe la stat? Lasă, că se salubrizează!”?

M-am uitat la șofer. 30 de ani. Costum, cravată, băiat fain, ras, business – făcea ceva bani, clar. Mai mult ca sigur a fost la vot și mai mult ca sigur a votat cu Iohannis. Mai mult ca sigur a băut o bere cu prietenii pe tema României lucrului bine făcut și l-a înjurat pe Ponta. Dar, în tot acest timp, nu s-a prins că chiștocul ăla nu se aruncă pe geam. Știu, pentru unii oameni un chiștoc pe jos este “nimic”. Înseamnă nimic. Sau nu reprezintă o problemă… Dar ar trebui să ne trezim oleacă și să ne dăm seama că chiștoc + chiștoc + chiștoc pe jos = gesturi nesănătoase care duc la alte acțiuni nasoale pentru noi toți.

Părerea mea este că lucrurile se vor schimba dacă se merge în ambele sensuri – adică dacă plecăm de la mic la mare, dar totodată și de la mare la mic. Deodată pornind din ambele direcții. N-o să avem o Românie mai bună atunci când DOAR “modelele noastre” (vedetele, politicienii etc.) se vor schimba și nici atunci când DOAR cetățenii de rând se vor schimba. N-o să avem o Românie mai bună dacă infrastructura orașului este pusă la punct, dar noi aruncăm tot gunoiul pe jos că ne e lene să mergem la un coș de gunoi. Nu – trebuie lucrat din ambele direcții. Deodată.

Articolul ăla a ajuns repede-repede (24 de ore) la vreo 20.000 oameni. Unii au rezonat mai mult, alții mai puțin – dar majoritatea celor ce l-au citit mi-au dat de înțeles că le pasă, câtuși de puțin. Ceea ce este foarte important. Până acum eram sigur că trăiesc printr-o masă critică de indiferenți.

Silviu, un tip care mi-a citit articolul, a venit cu ideea acestor mesaje (vezi mai jos) sub formă de imagine. Am strâns câteva idei de mesaje și el le-a adus în forma asta. Le las aici și ar fi tare să încercăm să le dăm mai departe, să încercăm încet-încet să schimbăm niște mentalități. Nu este imposibil. Este, cu siguranță, greu … și va dura. Dar deloc imposibil.

Am făcut cu Silviu și o pagină de Facebook și vrem să adunăm acolo toate aceste mesaje pe care să le publicăm periodic. Poate ne ajutați cu un share sau cu idei noi de mesaje (acolo sau aici, în comentarii).

Totodată, dacă cineva vrea să se implice activ, câte 5 minute pe zi, avem și un grup de Facebook pe care mai comunicăm și încercăm să dam naștere unor mesaje simple, dar sperăm că cu impact. Let us know! :)

autobuz

chistoc

ciunga

copiaza1

factura

ghiseu

gropi

guma

lift

manea

multumesc

oua

parchezi

parlamentare

a3

scuipat

semafor

semnalizare

spaga

tenis

vot

zapada

coada


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

7 comentarii

 • Reply
  Olivian
  23/12/2014 at 00:43

  Din păcate am observat la fumători că li se pare normal să arunce chiștoacele pe jos, nu e mizerie, e normal, face parte din ”habitat”. Chiar persoane care nu aruncă gunoaie deloc pe jos, aruncă relaxați când vine vorba de chiștoc. Din câte am înțeles se dorește o lege mai dură împotriva celor care aruncă gunoaie, cu amenzi mari, vizând chiar și persoanele care aruncă chiștoace pe jos. Din punctul meu de vedere, pentru gunoi, singura soluție este aplicarea de amenzi mari, dese, bineînțeles, cu o investiție paralelă în infrastructură (da, poți duce în buzunar gunoiul până acasă, dar dacă tot încercăm să schimbăm niște mentalități greșite, să le fie ușor). De asemenea, scuipatul trebuie considerat și el gunoi, ce fir ar e cu țara asta plină de scuipat pe jos, ca nicăieri…niciodată nu am înțeles ”farmecul” scuipatului pe jos….

 • Reply
  Cristina Burcea
  23/12/2014 at 11:18

  In Romania lucrului bine facut, fiecare avem dreptul la o opinie
  In Romania lucrului bine facut, violenta domestica nu ar trebui sa existe
  In Romania lucrului bine facut, nu ti-e frica sa mergi pe strada ca te fura sau te violeaza cineva
  In Romania lucrului bine facut, iti astepti randul a coada
  In Romania lucrului bine facut, ar trebui sa avem mai multe spitale si scoli decat biserici
  In Romania lucrului bine facut, preotii nu te fura ci te ajuta
  In Romania lucrului bine facut, curatenia este esentiala
  In Romania lucrului bine facut, educatia ar trebui pusa pe primul loc
  Ehee, si mai am. Ar trebui sa umplu 3-4 pagini cu asta. Dar ma limitez la atat. :D

 • Reply
  grigore daniel
  23/12/2014 at 12:55

  In Romania lucrului bine facut le vorbesti respectuos oamenilor, indiferent de etnie, pozitia sociala sau aspect fizic.

 • Reply
  Alin
  24/12/2014 at 00:21

  Cenzureaza tu, daca vrei…
  In Romania lucrului bine facut, NU NE CACAM IN STRADA! (mai bine ne cacam pe noi)

 • Reply
  Melania
  24/12/2014 at 09:46

  Imi imaginez bannere cu mesajele astea puse exact la locul lor: cel cu imbulzeala la urcarea/coborarea din autobuze – pe usile autobuzelor, gume pe scaun – la intrarea in salile de spectacole, etc..
  Cred ca suntem multi cu bun simtin Romania, doar ca ne lasam dusi de val uneori si de un sentiment de dezolare, pentru ca cei fara bun simt sunt mai galagiosi si mai vizibili. Acest tip de mesaje plasate in locuri cheie, ar fi un fel de reminder ca pana la urma depinde de fiecare dintre noi sa ne schimbam habitatul.

 • Reply
  doru+ungureanu
  25/12/2014 at 22:41

  in romania lucrului bine facut, nu mancam ciorba in tren :)) …am si exemple mai bune, dar asta e singurul care mi-a venit in cap acum…

  referitor la chistocuri, cred ca e foarte greu sa nu le mai aruncam deloc pe jos. insa putem sa ne educam un pic sa ne uitam in jur cand facem asta, sa nu ranim pe cineva

 • Reply
  Andreea
  29/12/2014 at 12:36

  In Romania lucrului bine facut, trebuie sa avem fiecare dreptul la opinie! Sa se schimbe invatamantul romanesc, pentru ca la cel mai sincer mod posibil este de prost facut, nu e de mirare ca se lasa multi de scoala.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează