Interesant

În România se nasc anual 25 de mii de copii din minore

În România se nasc anual 25 de mii de copii din minore

Mama m-a făcut de tânără. La vârsta pe care eu o am acum, ea deja mă avea. Ceea ce mă înspăimântă pentru că este foarte departe de mine gândul de a naște. În fine, de a ruga o doamnă să-mi poarte și să-mi nască plodul.

Bunica avea 4 frați. Străbunica avea 12. Unii din ei încă sunt în viață pe alte continente, ajunși foarte-foarte departe, având “sub ei” familii mari!

În vremurile astea se întâmplă două lucruri:

1. Oamenii se hotărăsc să facă copii mai târziu.

2. Oamenii n-au chef să facă mai mult de 1-2 copii. Uite aici un documentar genial pe tema asta.

Cu toate astea, în România (și nu numai) mai există oameni care nu-s 100% informați sau n-au banii necesari ca să se protejeze.

Ca idee: 10% din totalul nașterilor ce au loc anual în România sunt la tinere de sub 19 ani. Putem să zicem că în România se nasc anual 25 de mii de copii din minore.

Și aici am două întrebări: ce șansă la viață “modernă” și “ok” o să aibă acești copii cu părinți foarte tineri? și totodată – nu cumva își strică rău de tot potențialul viitor aceste mame?

Și știu, uneori chiar nu-i vina lor!

48% din femeile din România folosesc ca metodă contraceptivă metoda retragerii (coitus interruptus) sau metoda calendarului.

Acestea fiind zise, recomand fetelor, dacă vreodată au nevoie de ajutor, să apeleze (GRATUIT) la planificaneprevazutul.ro prin e-mail (doctorul @ planificaneprevazutul.ro) sau Facebookul lor.

Totodată 1 mai devine și “Freedom day” – ziua în care se face mult țop-țop, ca să zic așa. :) Detalii aici. Unde nu e abstinență, țopăială cu prudență.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

3 comentarii

 • Reply
  Jalane
  30/04/2014 at 09:31

  Educatie sexuala NU se face in scoli, iar in familii ea este foarte variabila. Multe familii nici nu discuta cu copiii despre asa ceva si se impotrivesc puternic daca scoala propune un astfel de curs, avand foarte gresit impresia ca a cunoaste inseamna a incerca. este exact invers!
  Sa nu uitam ca abia acum generatia care a deschis ochii dupa 89 face copii, si ca adolescentii de azi sunt nascuti de parinti “educati” sexual de regimul comunist. Trebuie sa treaca perioade lungi pana sa se schimbe si sa evolueze mentalitatile.
  Ai discutat sarcinile la adolescente, care insa iau in calcul si tinerele de etnie rroma care nu fac acesti copii accidental, ci in cadrul unui cuplu “oficial” care urmeaza traditia.
  Ceea ce insa nu ai luat in calcul este rata avorturilor la tinere (si de altfel la mai putin tinere, unde te-ai astepta sa aiba experienta si sa foloseasca protectie). Cati tineri folosesc prezervativ la primul contact sexual in Romania? FOARTE putini. Stiu doctorite (!!) care au deja copii si care au facut sau fac intreruperi din motive stupide de genul “sotul nu vrea protectie”, dar sterilet? Dar pastile? Un comportament condamnabil care nu vine din ignoranta (macar aceea este cat de cat o scuza) ci pur si simplu din lipsa de educatie.
  Suntem in secolul 21, dar Romania inca nu a ajuns acolo din acest punct de vedere.

 • Reply
  Cristina
  30/04/2014 at 11:12

  fii serios, alea care au nevoie n-au net , asta daca au atins vreodata in viata lor tasta enter…
  aici nu rezolvi decat daca te duci la cucuietii din deal, le iei cu arcanul, le explici, si de doua ori pe an le duci contraceptive. ca nea ion nu pune cauciuc pe scula lui pretioasa, c-o deterioreaza…
  dar poate o sa se vanda smartphon-urile cu aplicatie educativa inclusa, si sa n-o poti sterge… asa poate ajunge si la ele, ca de-astea e la moda sa-si ia!

 • Reply
  Dariuss
  04/05/2014 at 17:49

  E trist ca si cu caciula se poate intampla tot felul de nebunii, insa totusi nu ar trebuie sa fie pusa la incercare doar problema cu sarcina.
  Cat despre contraceptive sunt multe femei care se feresc de ele orice ar fi…
  Eu am ras copios cand un prieten mi-a zis ca el prefera sa se tina decat sa foloseasca prezevativa, nu ca unii chiar is campioni la autocontrol sau ma insel eu oare?

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează