Blog in vlog si vicevercea

Leneșii sunt oameni deștepți – Trei Idei (ep. 4)

Leneșii sunt oameni deștepți - Trei Idei (ep. 4)

(dacă citești asta prin e-mail, înseamnă că nu vezi videoul. vei găsi videoul aici. sau poți citit mai jos tot ce zic în video, cuvânt cu cuvânt.)

Trei Idei e locul în care-ți prezint trei idei din cărțile pe care le citesc sub formă video, dar și în scris aici, pe blog. E un fel de altfel de recenzie. Deci, iată, trei idei din “Ghidul leneșului” de Tom Hodgkinson..

Prima idee – De ce societatea nu place leneșii? Pentru că leneșii, se pare, gândesc.

Hai să ne uităm la marii afaceriști sau antreprenori din ziua de azi: în timp ce angajații lor muncesc, ei lenevesc. Își permit să lenevească pentru că au găsit o soluție ca altcineva să lucreze și pentru ei. Deci, da, iată ceva nou: a lenevi = a gândi.

Naziștii s-au temut foarte tare de leneși. Pe 26 ianuarie 1938 Himmler, cel mai brutal dintre conducătorii naziști, a ordonat ca toți leneșii să fie trimiși în lagăre de muncă. Astfel că orice bărbat capabil, apt medical, care nu avea un job sau refuzase deja două joburi fără motive întemeiate sau plecase de la un loc de muncă stabil fără un motiv întemeiat a fost ridicat și dus într-un lagăr de muncă.

Himmler îi considera pe cei care evitau munca drept o infecție, un germen care amenința să îmbolnăvească organismul sănătos.

Adică nu-i plăcea faptul că oamenii care gândeau și știau cum să facă bani fără să muncească pe brânci ar fi putut să-i inspire și să-i învețe și pe alții cum să facă la fel.

Așa că data viitaore când lenevești ai face bine să n-ai niciun sentiment de vinovăție. Gândește-te că cei mai mari oameni din istorie au lenevit.

Ar fi rău să nu poți lenevi. A lenevi înseamnă, se pare, a gândi.

A doua idee – “Nu, cei ce se scoală devreme nu sunt sănătoși, bogați și deștepți. Ei sunt deseori bolnăvicioși, săraci și proști. Ei îi slujesc pe cei care se scoală târziu. Dacă nu mă credeți, uitați-vă la fețele trase, disperate, ale celor care călătoresc cu metroul în metropolele marilor națiuni industraizate – Londra, Tokyo, New York – între orele 8 si 9. Sunt sănătoși? Bineînțeles că nu. Bogați? Nici vorbă, altfel nu s-ar afla în metrou la o asemenea oră. Oamenii bogati au elicopter, avion, se parasuteaza la locul de munca. Paradoxal doar in bucuresti oamenii saraci pot merge cu un mercedes in fiecare dimineata. Deștepți? Cum să fie, dacă preferă să facă naveta în felul acela? Dacă vreți sănătate, bogăție și fericire, primul pas este să aruncați pe fereastră ceasul deșteptător!”

Atât de puternic mi se pare paragraful acesta că am simțit nevoia să ți-l zic și atât, fără să adaug nimic.

A treia idee – Și cel mai ironic mi se pare faptul că, încă de la o vârstă fragedă, avem cu toții o revelație faină: Dacă mănânc puțină cretă voi avea febră și nu voi fi nevoit să merg la școală.

Așa că a doua zi furi o bucată de cretă, o pisezi bine-bine ca s-o faci praf și dimineața, înainte de școală, o tragi pe nas. Așa-ți convingi părinții că n-ai cum să pleci spre școală și lenevești toată ziua. NU-MI SPUNE CĂ N-AI ÎNCERCAT ASTA ÎN COPILĂRIE!

Amuzant este că adulții din ziua de azi își iau zile libere prin îmbolnăvire. Ar trebui să fii fraier să nu te folosești de această super-unealtă periodic… Mai ales că adult fiind este mai ușor ca niciodată – trebuie doar să pretinzi la telefon, cu șeful, că ești bolnav, fără să mai fie nevoie să tragi și creta pisat pe nas ca să-ți convingi și părinții…

Și ce-i mai dulce decât să stai în vârful patului până târziu când, în mod normal, trebuia deja să fii la birou?

Dar dacă fiecare dintre noi ar avea un loc de muncă pe plac, poate n-ar mai fi nevoie de scăpări.

Ce bine este să nu faci nimic …
… și asta foaaarte încet…
… și preferabil și pe bani.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

Comentează

Vezi alte comentarii:

Comentează