România

Parcatul pe trotuar ucide – partea a doua.

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Zilele trecute scriam un text în care spuneam că în București (dar și în alte orașe ale țării am văzut această practică) se parchează mașini ilegal peste tot, dar mai ales pe trotuar. Lucru ce încurcă pietonii, lucru ce încurcă mamele cu cărucior, cuplurile ce vor să se țină de mână când se plimbă prin oraș și, mai ales, oamenii în scaun cu rotile.

Ba mai mult, este o practică 100% ilegală.

Dar nu doar pietonii sunt cei încurcați – sunt convins că în cazul unor evenimente “tragice” (cum a fost cu Colectiv), aceste mașini parcate prost prin tot orașul pot încurca foarte mult. Primele imagini date live de la Colectiv arătau oameni ce mișcau, cu forța, mașini parcate în drum. Mașinile alea ar fi putut costa vieți. Poate chiar au costat, nu vom afla niciodată.

Azi, 1 decembrie 2015, undeva în centrul capitalei europene București, corupția arăta cam așa:

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Observ câteva probleme foarte mari în aceste poze:

1. Mașinile astea par abandonate. (și Google Maps confirmă asta prin poze de anul trecut… aceste mașini sunt nemișcate de mult timp deja)

Legea nr.421/2002

b) vehicul abandonat – vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau a deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului. Sursă

2. Stâlpișorii anti-parcat-pe-trotuar sunt puși la 2/3 de bordură… ca și cum 2/3 din trotuar este destinat pentru parcat, iar 1/3 pentru pietoni. Lucru fals.

3. De parcă nu era de ajuns că le-am “cedat” fără voia noastră 2/3 din trotuarul nostru, oamenii legii au luat cu forța și restul trotuarului dărâmând stâlpișorii plătiți, de fapt, de noi toți. Ce cerc vicios, nu?

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Dar, ce să vezi, corupția arată așa în zonă deja de mult timp. Nu doar azi, de ziua României, Poliția Română a parcat pe trotuar cu nesimțire…

Uite o captură din 2014 de pe Google Maps:

Ajutați-mă puțin, vă rog! Parcatul pe trotuar ucide - partea a doua.

Și uite aici cum se vede chiar pe Street View parcarea ilegală a Poliției Române.

De aceea este stupid să:

1. cerem schimbarea.

2. așteptăm schimbarea.

Cui să cerem schimbarea? Poliției? Păi uite ce face poliția fără nicio jenă.

În fața Primăriei Capitalei a Bucureștiului există o parcare identică, pe trotuar – ilegală. DA, chiar așa, la Primăria Capitalei nu ai cum să vii pe jos! Pentru că trebuie să sari peste mașini parcate în față, pe trotuar.

Cum să aștepți schimbarea să vină de sus când capul e deja împuțit? Schimbarea trebuie să vină de jos … De la fiecare dintre noi, cu fiecare gest, oricât de mic.

Acum o lună, după incidentul Colectiv, ajungeam cu toții la concluzia că “CORUPȚIA UCIDE” … iar acest parcat pe trotuar se traduce în corupție. Deci … Parcatul pe trotuar ucide. Nu mai parcați pe trotuar. Vă rog.


În fine, asta-i o problemă minusculă. În lumea asta sunt probleme mult mai mari. Se moare de foame în Africa. În Syria se moare de la bombe. La Paris sunt teroriști. Încălzirea globală ne omoară oricum pe toții…

… Dar dacă te uiți dintr-un unghi anume o să vezi că TOATE lucrurile astea, de la parcatul mașinii poliției pe trotuar și până la terorismul din Paris și încălzirea globală, sunt cumva corelate.

Aici vine partea în care am nevoie de ajutor. Lângă mașinile din poze era un SUV cu număr smecher. Apare în poză. Aș putea să pun pariu că, fiind parcat acolo și având acel număr “șmecher”, lucrează și el în cadrul poliției.

Nesimțitul avea în parbriz numărul de telefon. Hai să-i dăm un SMS fiecare și să-i batem obrazul. Eu o să-i scriu simplu: “Te rog frumos să nu mai parchezi pe trotuar data viitoare.” imediat după ce public textul ăsta.

Am scos numărul de telefon al celui cu mașina de mai jos pentru că mi s-a spus că nu-i deloc etic sau moral să-i fac public numărul în repetate rânduri. Mi s-a zis chiar că-s mai rău ca el pentru ceea ce am făcut.

Iar el mi-a scris două sms-uri în care m-a rugat respectuos să scot numărul de telefon, dar și cel al mașinii (adică poza de mai jos). Sunt de acord să scot poza cu numărul de telefon, dar poza cu numărul mașinii … Consider că-și are rostul. Este o cicatrice.

Parcatul pe trotuar ucide

Pozele sunt făcute de un prieten, azi, 1 decembrie 2015.


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

23 comentarii

 • Reply
  Vandal Club
  01/12/2015 at 19:55

  Ala cu BMW-ul nu doar doar cere sa fie sunat/smsuit, chiar iti multumeste!

 • Reply
  Un cetatean suparat
  01/12/2015 at 20:14

  Iti jur ca rupeam stergatoarele la BMW si imi luam timp sa ii desumflu si rotile. Sa intru in jocul lui, de-a “Suna-ma” ? Are nevoie sa-i spun la telefon ca nu e de bun simt sau legal ce face ? Nu e treaba mea sa-i fac 7 ani de acasa sau legislatie rutiera la varsta la care el are deja un permis.
  Sunt un om care se cauta in buzunare cand trece pe langa oameni amarati si da “Buna ziua!” si “Multumesc!” mai des poate decat i se raspunde, dar astfel de gesturi merita astfel de actiuni. Un Fiat n-ar fi ocupat tot trotuarul crezand ca rezolva cu un numar lasat in parbriz. Aparent, un posesor de BMW crede ca banii il scuza de lipsa de bun-simt. Ii doresc sa nu ne intalnim.

  Keep up the good work !

  • Reply
   Iulian
   15/12/2015 at 11:27

   Ești prea supărat, man…

 • Reply
  Oana
  01/12/2015 at 20:20

  Am trimis sms acum!
  Au mai trimis si altii si au primit raspuns inapoi?

  • Reply
   Ariel
   01/12/2015 at 22:18

   Eu am trimis, dar fara raspuns. Tie ti-a raspuns? :)

   • Reply
    Alin
    02/12/2015 at 00:41

    Cred ca-i orb, hai sa-i dam trezirea maine dimineata :)

 • Reply
  tinky
  01/12/2015 at 21:09

  Si nici RCA nu are.. asta daca am vazut numarul de imatriculare corect (B200BMW).
  http://www.asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-polite-rca

  • Reply
   Marius
   01/12/2015 at 21:54

   Nu e obligatoriu sa apara numarul. Poate fi inmatriculare noua pe seria caroseriei , rca se face inainte de a obtine numarul de inmatriculare

  • Reply
   tinky
   01/12/2015 at 21:58

   @Marius: posibil sa nu am dreptate. mersi de informatii ;)

  • Reply
   Oana
   01/12/2015 at 23:49

   Nu am primit raspuns nici pana acum!
   Dar acum vad ca tie ti-a raspuns – civilizat si destul de in detaliu.
   E tricky – sa fii intelegator sau nu? Intelegator cred ca ai fost ca nu te-ai pus pe vandalizat masina cum ar fi facut altii. Dar nu cred ca postarea trebuie stearsa – poate o mai vad si alti posesori de masini parcabile doar pe trotuar si se gandesc de doua ori data viitoare.

 • Reply
  Anonim
  01/12/2015 at 22:16

  Eu locuiesc in zona respectiva de cand eram mic copil (acum am 20 de ani) si vreau sa spun ca masinile alea sunt acolo nu de un an, doi, ci de aproape 8 ani (sau chiar mai mult). Pe strada aia ma duceam zilnic la scoala, si mai apoi la liceu si le vedeam parcate acolo. Sigur ca nu-s toate abandonate, iar unele dintre ele probabil sunt functionale, dar trotuarul respectiv este PERMANENT, 24/24, 365/365 ocupat de masinile respective – iar acest lucru se intampla de fooooarte mult timp. Masinile alea au devenit practic parte din scenariu.

 • Reply
  emil
  01/12/2015 at 23:16

  Problema e ca noua romanilor ne e frica sa punem mana pe telefon si sa facem scandal la politie sa vina sa isi dea singuri amenda. Hai sa facem asta, hai sa sunam si sa ii innebunim cu plangeri si apeluri la organe. Eu de maine o sa fac asta, mai ales ca azi mi-am luat amenda ca am parcat neregulamentar, in apropiere de o trecere, din cauza ca niste bizoni zilnic blocheaza poarta de acces in curte si n-am avut alt loc.

 • Reply
  Zora
  01/12/2015 at 23:40

  Poți să îi deranjezi puțin dacă depui plângere că voiai să circuli pe trotuarul respectiv și nu aveai pe unde. Nu cred că se va rezolva imediat problema, daar măcar îi deranjezi un pic cu niște hârțogăraie.
  Poate după două, trei, patru, cinci plângeri încep să se gândească să facă ceva.
  O soluție e să soliciți – via o comunicare oficială, să îți răspundă în baza cărei legi funcționează o parcare a poliției acolo. Conform legii, trebuie să îți dea un răspuns oficial în maxim 30 de zile. Asta înseamnă că trebuie să găsească o bază legală că parchează acolo sau să admită că o fac ilegal. :P
  E cu forțat mâna, dar nah, dacă altfel nu se poate.

 • Reply
  Felix
  02/12/2015 at 00:14

  Nu sunt de acord cu felul in care a parcat, dar, ma scuzi, ce treaba are asta cu faptul ca omul a vandut la viata lui o masina? Inteleg ca suntem frustrati de anumite comportamente ale soferilor, dar hai sa nu cautam nod in papura pentru price rahat.

 • Reply
  Ada
  02/12/2015 at 00:32

  trebuie facute si parcari. parcari MOCA, dungile pe asfalt sunt date tot din banii din impozitele noastre. oamenii platesc impozite pe venit, pe case, pe masinile alea parcate aiurea.

 • Reply
  Marius
  02/12/2015 at 13:14

  Am reclamat si eu aceeasi problema de doua ori, insa a ramas fara raspuns de fiecare data:

  1. Masini ale Politiei care ocupa 100% din trotuar in Crangasi; http://www.domnuleprimar.ro/92105-atentia-Primariei-Sectorului-semnalez-faptul-trotuarul-din.html
  2. Masini ale Politiei care ocupa 100% din trotuar in Str. Eforie: http://www.domnuleprimar.ro/90026-Domnule-Primar-aduc-cunostinta-faptul-trotuarul-strazii-Eforie.htm

  Am discutat si problema cu un politist de la sectia 20, care mi-a explicat ca “trotuarul este al Politiei” si nu e problema lor. Daca nu-mi convine, sa vorbesc la Primarie. Primaria ignora. Autoritatea care ar trebui sa se ocupe de problema este Administratia Strazilor, pe care am sesizat-o in scris saptamana trecuta. Sa vedem daca raspund ceva.

  Oricum, aceste probleme trebuie semnalate cat mai des pe canalele oficiale, pentru a schimba aceasta mentalitate. (care, asa cum ai zis si tu, incepe de la “cap”).

 • Reply
  Florin
  02/12/2015 at 16:52

  Lipsa de respect si nepasare. Si faptul ca daca ai o masina straina te crezi deasupra tuturor ..

 • Reply
  Marius
  03/12/2015 at 01:25

  Cred ca primul meu comentariu a fost blocat de spam, pentru că avea niște linkuri. Poți verifica, te rog?

  • Reply
   Ariel
   03/12/2015 at 01:38

   într-adevăr, era în spam. acum apare, mai sus.

 • Reply
  Lucian
  03/12/2015 at 04:35

  Asta cu mașinile abandonate e buna. Adică primăria ar putea ridica mașinile astea de pe strada si sa facă loc pentru trafic, pietoni etc? Si de ce nu o fac?

  Partea cu numărul de telefon public e curajoasa. Intr-un fel e bine ce ai făcut, l-ai speriat pe tipul ăla si pe alții care parchează aiurea. Partea aiurea la chestia asta tine de privacy si aici cred ca intram intr-o discuție mult prea lunga. :D

 • Reply
  Mihai
  03/12/2015 at 08:17

  Salut Ariel,

  Mi se pare foarte practic ce-ai vrut tu sa faci. Eu vreau sa duc chestia pe care ai facut-o tu un pic mai departe. Voiam sa fac o aplicatie unde cetateanul poate sa uploadeze poze cu masini parcate pe trotuar si poate sa adauge si numarul masinii. Odata adaugat numarul masinii in baza de date, de fiecare data cand cineva o pozeaza pe trotuar, poza sa fie adaugata la colectia ce tine de numarul masinii respective; si pentru fiecare data cand aceeasi masina e parcata prost primesti 1 punct.

  La sfarsitul lunii faci un clasament si premiezi ” Melteanu’ lunii ” facandu-l foarte popular pe facebook.

  Vazand ca ai strans ceva documentatie despre subiect, intrebarea mea este daca tot ce propun eu este legal ? Vorbim aici despre a face public numarul masinilor care incalca regulile.

 • Reply
  Razvan
  03/12/2015 at 10:01

  La un moment dat am iesit cu camera in oras si am facut poze la masini abandonate – vizibil abandonate, deteriorate in ultimul hal. Mai am pozele pe undeva acasa, in vreo 2 ore am strans cel putin 15 masini.

  Intentia era sa le public undeva, pe un blog sau ceva site.

  Credeti ca ar fi util un demers de genul asta? Nu-s in tara, dar poate preia cineva ideea.

 • Reply
  Nu mai vreau să trăiesc în cocina asta - Ariel Constantinof Blog
  21/07/2016 at 14:28

  […] Aici am scris despre nesimțirea celor ce parchează pe trotuar și am fost uimit că o grămadă de oameni mi-au zis că n-am dreptate, că exagerez, că în București chiar nu există locuri de parcare și că, dacă tot n-am carnet, poate ar trebui să nu mai discut pe tema asta. M-am supărat tare-tare atunci. […]

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează