Bălării

Permiteţi-mi prejudecata următoare: fumătorii-s nesimţiţi

Permiteţi-mi prejudecata următoare: fumătorii-s nesimţiţi

Gata, recunosc, că nu mă mai pot abţine.

Bă, fumători de pretutindeni, sunteţi nişte porci nesimţiţi! Şi vaci, desigur!

Uite, chiar nu-mi pasă când cineva-mi fumează-n nas. Rareori mă plâng. Weekendul ce-a trecut, în Braşov, într-un club prost, doi tovarăşi fumau şi tot fumul îmi venea în ochi. După o oră am plecat, că nu mai puteam de durere. A fost o premieră pentru mine. N-am mai simţit aşa durere la ochi de la fum de ţigaretă nicidoată…

Şi na’, îmi asum faptul că-mi împut hainele. Asta e. Fără discriminare – dacă lumea vrea să fumeze, să fumeze, ce să fac?

Bă, dar, bunul simţ n-are de a face cu fumatul!

Fumaţi cât vreţi, ce vreţi, când vreţi, unde vreţi… dar nu fiţi nesimţiţi.

Bă, e de tot rahatul să-ţi arunci mucul de ţigaretă pe jos, bă! Chiar dacă există salubritate în oraş, amice, tot de căcat e! Chiar dacă coşul de gunoi de pe marginea străzii n-are loc din acela special, cu nisip… Tot de căcat e!

Bă, nu există niciun argument care să mă convingă că-i în regulă să-ţi arunci mucurile pe jos!

Şi poate nu scriam textul ăsta jenant dacă, tot în weekendul ăsta, în Braşov, cu bloggeri din diverse oraşe, nu observam cum unii (ca să nu zic toţi, deşi chiar toţi făceau asta) îşi aruncau în sictir ţigările pe jos. Unii dintre aceşti bloggeri, zic. Dar nu-i vorba numa’ de bloggeri, bă, e vorba de orice fumător!

Ba mai mult, am fost şi-n pădure cu fumătorii ăştia… Şi-n august am fost cu alţi fumători în altă pădure. Bă, porcilor, de ce să vă aruncaţi mucurile de ţigarete-n pădure?! Unde-i logica? Nu vă simţiţi deloc nasol făcând asta? Sunt eu defect că n-arunc gunoi pe jos? Şi nu numai în pădure, aşa, în general, n-arunc pentru că mă simt aiurea.

Şi zic că treaba asta-i o prejudecată pe care o să mi-o permit pentru că e o situaţie generală: Adrian Război (aşa-l cheamă, pe bune), un domn respectabil, nefumător în zilele pare, fumător înrăit în cele impare, deşi adesea cu bun simţ, moral, cinstit, când fumează aruncă mucurile pe jos.

Şi tind să cred că mişcarea asta de aruncare a ţigărilor pe jos e o treabă de obişnuinţă precum însuşi pufăitul ţigării. Bă, parcă dacă nu o arunci pe jos, ci oriunde în altă parte, nu-i bine!

Ba mai mult, bă, nesimţiţilor care sunteţi, am văzut foarte mulţi fumători care când îşi desfac pachetul de ţigări lasă plasticul de pe pachet în bătaia vântului, că, ce mama dracului, e biodegradabil. În şapte trilioane de ani.

Ba mai mult, uite ce fac fumătorii cu pachetele goale:

(poza făcută în spate la Banca Naţională Română, Centrul Vechi al Bucureştiului)

Permiteţi-mi prejudecata următoare: fumătorii-s nesimţiţi

Ca să explic poza… le aruncă după garduri.

Bă, nesimţiţilor, leneşilor, îmi displaceţi rău de tot.

Şi da, bă, există soluţii… Uite aici.

Respect pentru acei 0.001% din fumătorii care au scrumiere portabile sau caută soluţii alternative când se trezesc cu un muc de ţigaretă-n mână, dar fără un coş de gunoi prin preajmă…


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

10 comentarii

 • Reply
  Harry
  18/09/2012 at 12:49

  Nu ma aseptam sa fi atat de dur in exprimare insa cred ca mesajul tau poate ajunge la noi, fumatorii. Uite ca nu stiam cat de misto sunt unele scrumiere portabile, stiam de existenta lor dar nu m-a interesat. Dei ar trebui sa avem fiecare cate un accesoriu d’asta.

  Oarecum, e un gest-reflex, lasatul mucului de tigare pe jos, cel putin in anturajul meu. Nu stiu la ceilalti cum e. Si facem asta din comoditate, pentru ca nu vrem sa ne puta mainile a tutun ars pana gasim un cos de gunoi. Exista si exceptii, desigur, cand avem cosul de gunoi aproape, mucul e aruncat la cos.

  Ca fumator, mi se par nesimtiti cei care arunca plasticele pachetelor in bataia vantului sau pachetele goale peste tot.

 • Reply
  Iren
  18/09/2012 at 17:32

  Sincer mi-e sila de acest articol. Crede-ma cand iti spun ca sunt destui fumatori, printre care si eu, care nu-si arunca niciodata mucurile de tigara si pachetele pe jos. E ca si cum ai spune ca toti oamenii sunt niste jegosi pentru ca pe jos e plin de sticle goale si ambalaje de mancare. Ca deh, toti mancam si bem.

  • Reply
   Ariel
   18/09/2012 at 17:53

   Da, hai să ignorăm acel ultim paragraf, că nu-i relevant şi e cu italic.

 • Reply
  Alex
  20/09/2012 at 03:49

  Deci băi detergent cu ochelari,

  Io-s fumător. Ocazional. Când am chef. Pe stradă sau acasă, nu contează discuţiei. Deci fumător, da?

  Întâmplarea face că n-am aruncat încă 3 chiştoace pe jos, în total. Cred că singura dată când am făcut asta o fo’ la ceva festival unde arunca toată lumea pe jos PETuri şi alte minuni, ştiind că vor veni echipe de curăţenie imediat după.

  Acum că am stabilit acest raport, de fumător care nu-i nesimţit, explică-mi de ce eşti muist şi generalizezi. Mai cunosc cel puţin un fumător care nu aruncă pe jos decât în extrem de rare cazuri, apropo. A, că majoritatea lor face acest gest? Păi delimitează-ţi categoriile frumos, nu arunca din avion pleaşca, ca un cercopitec ce pari momentan a fi.

  Ascult.

  • Reply
   Ariel
   22/09/2012 at 16:49

   Vai-vai-vai, dar ce afectat te simţi de o mică generalizare.

   Ai observat cum la un moment dat cineva a zis: “Bă, nu mai generalizaţi!” şi de atunci parcă peste tot unde ne uităm apare unul care întreabă: “De ce generalizezi? Eu nu fac aşa!”.

   Amice, acceptă faptul că eşti, în România, unul dintre acei oameni care se află în categoria “1% dintre cei care nu aruncă mucuri de ţigări pe jos”. Acceptă asta. 1% e nimic. Hai să zice, că ar fi 10%. Dar nu e. Dar ipotetic vorbind, hai să zicem că-i 10%… Vii să mă înjuri pentru că am zis că toţi fumătorii-s nesimţiţi?

   Bonus: pentru comentarii d-astea, previzibile, am scris acel ultim rând cu italic. Am zis că am respect faţă de cei puţini, ca tine. Aşa că, iată, repet, era previzibil că or să apară mulţi ca tine. Şi au apărut.

   Dar d-aia titlul zice: “Permiteţi-mi prejudecata următoare”. Nici hoţii nu-s toţi ţigani. Dar avem, inconştient, o reacţie faţă de ei.

   Acum, cu textul meu, am vrut să anunţ că şi eu am o reacţie faţă de orice fumător: cred despre el că are şanse să fie un nesimţit. Da, doar pentru că fumează.

   Până la proba contrarie, atât prejudecata despre hoţ, cât şi cea despre nesimţit, sunt doar nişte prejudecăţi pe care le ţin în capul meu.

   De fapt esenţa textului ăsta nu era să zic că tu, fumător ocazional, eşti un nesimţit. “Nesimţit” fiind, într-adevăr, cuvânt foarte jignitor. Sunt sigur că te-a afectat. Esenţa era alta: fumătorii sunt predispuşi la nesimţire.

   Acum, că m-ai făcut detergent, muist şi cercopitec… nu mai contează.

   Sper că te-am lămurit. Deşi speram că-i lămurisem şi pe cei de mai sus care au venit tot cu acest argument slab: “de ce generalizezi?”. Repet, nu tu erai cel important în articolul ăsta.

   Cu plăcere.

   • Reply
    Alex
    25/09/2012 at 01:42

    Pai problema ar fi ca atitudini ca a ta perpetueaza starea de fapt. “Vai, toti tiganii fura”, si ala 1% care n-ar fi furat isi baga picioarele si pleaca inapoi in satra lui, simtind ca oricum n-are nici o sansa. Ca atare, esti parte a problemei, si nu-ti ingadui mica generalizare. Pare rau.

  • Reply
   Harry
   22/09/2012 at 21:14

   Permite-mi sa intervin, daca Ariel a folosit un limbaj dur, asta nu cred ca iti da libertatea sa il jignesti. El doar si-a exprimat parerea fata de noi, “fumatorii comozi” (nesimtit, suna prea urat) cum am spus mai sus. Iar criticile baiatului asta mi le asum pentru ca fac parte dintre cei multi.
   Daca nu te simti inclus in categoria asta de ce te simti lezat si arunci cuvinte ce n-ar fi trebuit aruncate?

   Daca era cazul, probabil, eu ca fumator nesimtit, trebuia sa ma rascol si sa il atac pe Ariel, nu tu. Parerea mea.

  • Reply
   JustDy
   24/09/2012 at 14:13

   Ai dreptate intr-un fel.

 • Reply
  c.foghel
  16/11/2012 at 14:33

  Ariel, te urmaresc de ceva vreme si pe retelele de socializare si aici, pe blog. Am apreciat mereu eforturile pe care le depui incercand sa schimbi ceva, fie in legislatie, fie in mentalitate. Dar asta e prima oara cand comentez. Si am sa iti raspund la titlu. Nu, ca fumator, nu iti permit. Generalizarea este o insulta si, mai mult, procentajul pe care l-ai apreciat tu este, cu siguranta, eronat. Nu port o scrumiera la mine (cam cat de ridicol suna, nu?), port bricheta si pachetul de tigari. Mai port, pe langa astea, bun simt, pentru ca asa m-au invatat parintii mei, cu mai bine de 30 de ani in urma. Alaturi de alte sute de fumatori, stiu la ce folosesc cutiile alea care atarna pe stalpi sau in locurile amenajate special pentru colectarea deseurilor. Nu e nevoie sa atragi atentia celor fac deja treaba asta. Si, peste toate, nu e nevoie sa ii insulti… Cu siguranta, pentru ca suntem oameni, fiecare dintre noi are cate o meteahna cu care poate deranja pe altcineva. Si asa mai departe. Cum ar fi daca fiacare dintre noi s-ar apuca sa ii numeasca pe cei din jur ‘nesimtiti’, ‘magari’, ‘vaci’ doar pentru ca ne deranjeaza ceva la respectivii? O schimbare de mentalitate a societatii, Ariel, incepe cu o schimbare in propia mentalitate. Lupti pentru drepturile biciclistilor, pentru ca e ceva ce iti place TIE sa faci, dar negi placerile sau viciile celor din jur, cum vine asta? Da, aruncatul pachetului/plasticului pe jos, e de-o nesimtire crancena, insa de aici, pana la ma vedea bagat in categoria nesimtitilor… e ca si cum eu ti-as spune tie ca esti unul din idiotii care incurca traficul… desi nu e nici pe departe adevarat!

 • Reply
  adistar
  02/12/2012 at 00:05

  Eu zic sa fumati pe ascuns dragii mei…E treaba voastra daca vreti sa va distrugeti plamanii vostrii dar crutatii pe ai nostri!

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează