România

Romanii sunt saraci! …sau nu?!

Acum vreo 2 zile am dat de o stire care spunea ca doar 1/4 din popoulatia Romaniei este saraca. Acum depinde ce intelegem prin “saraca”. Eu inteleg ca omul acela nu poate sa-si cumpere ceva de incaltat, de imbracat, un cadou, decat daca face o oarecare cura de slabire, o economie.

In Romania situatia e mult mai grava – doar daca ne gandim la toate satele in care nu exista canalizare / curent electric etc. Daca mergi o zi prin Bucuresti cu un caiet si un pix si notezi toti homelesii si toti tiganii care stau in canale sunt convins ca-s mult mai multi decat au luat ei in calcul.

Cum doar 1/4 din populatia Romaniei e saraca? Voi ati numarat bine? Acest “studiu” a fost facut doar in Iasi, Oradea, Cluj si Bucuresti? Nu inteleg…

Apoi am aflat ca ei considera oamenii saraci doar oamenii care “nu-si poat satisface cheltuielile de consum la nivelul unui prag de 157,5 lei noi […]”. Bine ca traiti voi din 3 milioane… aia nu-s saraci, nu? Nu, nu-s saraci, pur si simplu nu au si ei 20 de mii in buzunar.

In fine, am zis ca poate-s eu nebun si mi se pare mie ca toata lumea aici e saraca. N-am comentat nimic.

Azi in schimb am mai dat de o stire al carei titlu suna cam asa: “Peste 90% din romani isi invata copii sa economiseasca si sa compare preturile”.

Deci peste 90% din romani fug dupa bani pentru ca altfel mor de foame. “Nu cumpara asta, ia-l pe ala de langa ca e mai ieftin.” – mai ieftin dar “Made in China”… Se duc cu copiii la magazin si le zic “Iti iau ce vrei! Dar nu uita sa compari preturile sa vezi care-i mai ieftin, da?”, “Bine tati!”…

Nu stiu, din cate vad eu, cu ochisorii mei, populatia Romaniei e mult mai saraca…


Dă mai departe dacă ți-a plăcut și abonează-te prin e-mail dacă vrei să fii la curent cu tot ce scriu pe viitor:

S-ar putea să te intereseze

8 comentarii

 • Reply
  Xh[3]LaR
  01/06/2007 at 18:38

  Asa e…“Nu cumpara asta, ia-l pe ala de langa ca e mai ieftin.” – mai ieftin dar “Made in China”… Se duc cu copiii la magazin si le zic “Iti iau ce vrei! Dar nu uita sa compari preturile sa vezi care-i mai ieftin, da?”, “Bine tati!”…Nu toata lumea are bani de haine si altele de firme si majoritatea care au se dau mari , se cred “smekeri”

 • Reply
  Rubencito
  01/06/2007 at 19:59

  Asta se numeÅŸte “autoamăgire”. Adică e un fel de autosugestie: “Măh, am intrat în UE, asta înseamnă că de la 1 Ian 2007 toată lumea poate trăi decent”… Deci ÅŸi prin urmare, vine ÅŸi acest studiu. Eu cred că e un fel de mască pentru celelalte state membre UE sau mai ÅŸtiu eu pentru cine, ca să vadă cât “a crescut” România… în prostie. :)).. că-n altceva nu poate.

 • Reply
  baghy
  01/06/2007 at 22:32

  bani putini,preturi mari ca in UE si salariu de Romania.oricum e foarte mare diferenta intre paturile sociale.intre saracie si bogatiei.Bogatia unei tari o face o clasa de mijloc puternica,dar cum in Romania este in formare aceasta clasa mai trebuie sa asteptam.Oricum viitorul nu il vad roz nici in Romania nici altundeva

 • Reply
  lovingvama
  02/06/2007 at 01:48

  Eu nu ştiu de ce sunteţi voi aşa de pesimişti!
  De fapt, ÅŸtiu.
  Pentru că vă uitaÅ£i la ÅŸtirile de la ora 5…
  Eu cred că 1/4 e prea mult, nu prea puÅ£in. Iar cei care sunt săraci, sunt leneÅŸi. Pentru că ÅŸi prost, poÅ£i să strângi gunoiul de pe stradă, poÅ£i să sapi ÅŸanÅ£uri sau să cari cu roaba… Nu le plângeÅ£i de milă celor care cerÅŸesc. Eventual bătrânilor, care prin diverse situaÅ£ii au ajuns la mila altora. Dar care au ca variantă azilul… E alegerea lor să cerÅŸească…

  V-aÅŸ da ÅŸi exemple, pe care le-am văzut chiar în BucureÅŸti… dar nu vă mai plictisesc că e 5 dimineaÅ£a ÅŸi am treabă :D

 • Reply
  CoolGoose
  02/06/2007 at 06:59

  Bai lovingvama tu traiesti in alta tara.
  Cand in rRomania trebuie ca majoritatea populatiei sa munceasca peste 8 ore pe zi ca sa ia 6 milioane si preturile sunt mai mari sau cel mult egale cu cele din restul Europei. (sau hai sa spunem ca mai sunt produse cu maxim 1 euro mai scumpe, si aici vorbim de mancare si cantitati de 1 kg), iar restul Europei au salarii de 10 ori mai mari cred ca e destul de clar.
  Batranii oricum nu au unde sa munceasca deoarece nu sunt angajati deoarece au depasit varsta de 35-40 de ani, pensiile sunt de toata jena iar despre profesori si medici nu mai zic nimic ca au niste salarii de cacat. Da o sa spui ca profesorii mai pot face meditatii, dar ce te faci daca nu predai la romana, matematica sau o alta materie de bac/capacitate ? Ce te faci daca predai biologie, chimie sau materii mai putin cerute. Tu te-ai duce intr-un azil ? Eu am trecut pe langa cateva, nu as intra acolo nici sa ma bata cineva asa cum nu as intra nici intr-un orfelinat. Nu poti cara gunoiul de pe strada ca rebu & co nu mai au locuri libere (si da as prefera sa car gunoaie decat sa predau daca ar fi sa aleg pt ca salariul e mai mare si satisfactia ca profesor e minima), nu ai cum sa sapi santuri sau sa cari cu roaba daca nu esti cat de cat musculos, si nici pe acolo nu se gasesc locuri tot timpul.

 • Reply
  jesuismymind
  02/06/2007 at 16:29

  cei care au facut studiul sunt clar lipsiti de simtul realitatii…am prieteni ai caror parinti castiga lunar,impreuna 5-6 milioane de lei vechi din care jumatate se duc pe datorii.din restul de 3 mil sau mai putin tre’ sa se imbrace,sa manace,sa isi cumpere carti etc etc…eu una m-am saturat sa vad asa ceva pe langa mine si sa stiu ca la momentul asta nu pot face nimic..

 • Reply
  Bogdan Sorlea
  03/06/2007 at 10:50

  vrajeala… majoritatea tinerilor sunt mana-sparta… nu ca nu ar avea timp sa compare preturile, dar nu o fac… din teribilism + exces de zel + prea multi bani de la tata inca de la varste fragede…

 • Reply
  Bogdan
  04/06/2007 at 05:04

  In conditiile in care de exemplu in constructii nu gasesti oameni de nici un fel (nici macar d’aia sa care cu roaba, pe salarii relativ ok), in IT unde stiu eu, vin la interviuri oameni care nu au habar, si cer salarii de la 30M in sus, si cauti de behai oameni, parerea mea este ca aia de se dau saraci nu vor sa nu mai fie saraci. De munca se gaseste. Muncitori e mai greu sa gasesti. Oamenii s-au obisnuit sa aiba staul, interprinderea, primaria grija de ei, ei sa se duca la munca de la 7 a 3 si gata. Vremurile s-au schimbat. Acum trebuie sa ai grija de tine. Daca nu esti in stare e problema ta, nu a altora.

 • Vezi alte comentarii:

  Comentează